www.praag-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Houskove knedliky: lekker om mee te soppen

Tsjechische houskove knedliky is een soort gestoomd brood en wordt gegeten in plaats van aardappels. Je sopt er de saus mee op die bij het vlees geserveerd wordt.†Broodknoedels zijn verrassend lekker. In iedere supermarkt in Praag kun je kant-en-klaar pakken kopen. De redactie van Praag-Nu ging op zoek naar een recept om deze broodknoedels zelf te maken en kreeg dit recept van een Tsjechische vriendin. Bij gestoomd brood wordt meestal zuurkool gegeten en dat is heel makkelijk te maken. Houd je niet zo van broodknoedels, bij zuurkool wordt ook vaak aardappelpannenkoek gegeten.

Recept voor broodknoedels:

IngrediŽnten
* 2 eieren †
* ľ ltr melk
* 500 g tarwebloem
* 4 witte boterhammen
* 1 theelepel zout
* Ĺ theelepel bakpoeder

Benodigdheden
* Schone vochtige droogdoek
* Grote pan met kokend water

Bereidingswijze
1. Meng bakpoeder en bloem
2. Snij de boterhammen in stukjes zonder de korst
3. Klop de eieren, zout en melk
4. Roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot een glad mengsel
5. Voeg de brood dobbelsteentjes toe
6. Kneed tot een gladde bol, plat maken en dubbel slaan, dit een paar maal herhalen
7. Vorm het deeg tot een soort worst en rol in de vochtige droogdoek.
8. Kook in een pan met deksel gedurende 45 minuten
9. Gebruik een schuimspaan om de rol uit het kokende water te halen
10.Verwijder de droogdoek
11. Snij onmiddellijk in plakken van 2 centimeter dik.

TIP: Het is absoluut noodzakelijk om de knedliky meteen te snijden. Als je dit niet doet kan de stoom niet ontsnappen en worden de knoedels soppig en te hard.


Praag_broodknoedels-houskove-kned.jpg


Het is heel gebruikelijk om bij Tsjechische houskove knedliky Tsjechische zuurkool te serveren.

Recept van Tsjechische zuurkool voor 4 personen

IngrediŽnten:

* 500 gr zuurkool
* 1 ui
* 50 gr boter
* 1 theelepel karweizaad

Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een diepe pan
2. Fruit het uitje
3. Voeg de afgespoelde zuurkool toe
4. Giet er 1 glas water bij
5. Smoor de zuurkool gaar in 30 minuten of langer

In plaats van knedliky kun je ook aardappelpannekoek bij de zuurkool serveren

Recept aardappelpannekoek voor 4 personen

IngrediŽnten:
* 1 kg aardappels, geschild en rauw geraspt
* 50 ml melk
* 100 gr bloem
* 2 eieren
* 3 eetlepels water
* 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
* zout en peper naar smaak
* olie om te frituren

Bereidingswijze:
1. meng alle ingredienten (behalve de olie) in een grote kom
2. verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de aardappelpannenkoek
3. druk het mengsel plat in de koekenpan en bak aan beide kanten 4-5 minuten of tot gaar † † †

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.