praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Houskove knedliky: lekker om mee te soppen

Tsjechische houskove knedliky is een soort gestoomd brood en wordt gegeten in plaats van aardappels. Je sopt er de saus mee op die bij het vlees geserveerd wordt. Broodknoedels zijn verrassend lekker. In iedere supermarkt in Praag kun je kant-en-klaar pakken kopen. De redactie van Praag-Nu ging op zoek naar een recept om deze broodknoedels zelf te maken en kreeg dit recept van een Tsjechische vriendin. Bij gestoomd brood wordt meestal zuurkool gegeten en dat is heel makkelijk te maken. Houd je niet zo van broodknoedels, bij zuurkool wordt ook vaak aardappelpannenkoek gegeten.

Recept voor broodknoedels:

Ingrediënten
* 2 eieren  
* ¼ ltr melk
* 500 g tarwebloem
* 4 witte boterhammen
* 1 theelepel zout
* ½ theelepel bakpoeder

Benodigdheden
* Schone vochtige droogdoek
* Grote pan met kokend water

Bereidingswijze
1. Meng bakpoeder en bloem
2. Snij de boterhammen in stukjes zonder de korst
3. Klop de eieren, zout en melk
4. Roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot een glad mengsel
5. Voeg de brood dobbelsteentjes toe
6. Kneed tot een gladde bol, plat maken en dubbel slaan, dit een paar maal herhalen
7. Vorm het deeg tot een soort worst en rol in de vochtige droogdoek.
8. Kook in een pan met deksel gedurende 45 minuten
9. Gebruik een schuimspaan om de rol uit het kokende water te halen
10.Verwijder de droogdoek
11. Snij onmiddellijk in plakken van 2 centimeter dik.

TIP: Het is absoluut noodzakelijk om de knedliky meteen te snijden. Als je dit niet doet kan de stoom niet ontsnappen en worden de knoedels soppig en te hard.


Praag_broodknoedels-houskove-kned.jpg  


Het is heel gebruikelijk om bij Tsjechische houskove knedliky Tsjechische zuurkool te serveren.

Recept van Tsjechische zuurkool voor 4 personen

Ingrediënten:

* 500 gr zuurkool
* 1 ui
* 50 gr boter
* 1 theelepel karweizaad

Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een diepe pan
2. Fruit het uitje
3. Voeg de afgespoelde zuurkool toe
4. Giet er 1 glas water bij
5. Smoor de zuurkool gaar in 30 minuten of langer

In plaats van knedliky kun je ook aardappelpannekoek bij de zuurkool serveren

Recept aardappelpannekoek voor 4 personen

Ingrediënten:
* 1 kg aardappels, geschild en rauw geraspt
* 50 ml melk
* 100 gr bloem
* 2 eieren
* 3 eetlepels water
* 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
* zout en peper naar smaak
* olie om te frituren

Bereidingswijze:
1. meng alle ingredienten (behalve de olie) in een grote kom
2. verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de aardappelpannenkoek
3. druk het mengsel plat in de koekenpan en bak aan beide kanten 4-5 minuten of tot gaar      

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.