praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Straka Academie en de tuin met sculpturen

De Straka Academie (Strakova Academie) in Praag is de zetel van de regering van Tsjechië. Het gebouw kan niet worden bezocht, maar de tuinen zijn open voor het publiek en zeker de moeite waard om te wandelen, aangezien er een aantal interessante sculpturen te zien zijn. Het Academiegebouw bevindt zich op de linkeroever van de Moldau, vlakbij de Letna-heuvel

Praag_straka_tuin_voorkant.jpgDE

TUINEN VAN DE STRAKA ACADEMIE

De tuinen zijn in neobarokstijl aangelegd conform de architectuur van het gebouw en zo ontworpen dat ze voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Naast de centrale siervelden zijn er twee expositieruimtes voor mobiele tentoonstellingen. Er zijn elk uur rondleidingen door de tuin, maar alleen in het Tsjechisch.

DRIE SCULPTUREN IN DE TUIN

1. De leeuw en de wolvin, een bronzen sculptuur gemaakt door Adam Fejfar
Dit beeldhouwwerk werd door de Ambassade van de Italiaanse Republiek aan de regering van de Tsjechische Republiek geschonken ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het bestaan van de Italiaanse Ambassade in Praag. De onthulling van het standbeeld vond plaats op 2 juni 2021.

Praag_straka_tuin_leeuw_en_wolvin.JPG

2. Cleopatra, beeldhouwer onbekend, marmeren sculptuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Praag_straka_tuin__cleopatra.jpg

3. Libische godin Sibyl, beeldhouwer onbekend marmeren beeld uit de negentiende eeuw.

Praag_straka_tuin_lybische_sibyle.JPG

Openingstijden: de tuin van de Straka Akademie is van begin mei tot half oktober op zaterdag geopend van 10.00-18.00 uur
Adres: Nábřeží Edvarda Beneše 128, Mala Strana, Praag

STRAKA ACADEMIEGEBOUW
De neobarokke Straka Academie werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en is vernoemd naar graaf Petr Straka van Nedabylice, die een studiefonds oprichtte voor zonen van verarmde Tsjechische adel. Tot 1914 was de Straka Academie een onderwijsinstelling waar studenten studeerden en onderdak hadden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als ziekenhuis voor het Rode Kruis en in het interbellum was het de zetel van verschillende ministeries. Na de komst van Reinhard Heydrich in Praag in 1942 vond een gedwongen verkoop plaats en werd het de zetel van een speciale Duitse rechtbank. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw de zetel van de Tsjechoslowaakse regering en sinds 1 januari 1993 van de Tsjechische regering.


Volgend artikel: Letna Park wandelen onder oude bomen  uitzicht over de Moldau en bier
Vorig artikel: Parukarka Park met bunker en uitzichten

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.