praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Parukarka Park met bunker en uitzichten

Parukářka-park ligt op een heuvel in de wijk Žižkov in Praag. Toeristen zul je hier vrijwel niet treffen maar wel moeders en vaders met kinderen op weg naar een van de drie speeltuinen. Hoewel dit park niet in het centrum van Praag ligt, is het zeer de moeite waard om er een kijkje te nemen omdat je van hier een uniek uitzicht hebt op de Žižkov televisietoren. Bovendien zou iedereen die geďnteresseerd is in geschiedenis een bezoekje moeten brengen aan de Parukářka bunker, een overblijfsel uit de Koude Oorlog.

Praag_parurarka_uitzicht_en_tv_toren.jpg

Wat te zien in het Parukářka-park
Nog meer attracties in het park zijn de langste glijbaan in Praag, tafeltennistafels, een hondenhindernisbaan, een menhir en een kleine biertuin. Betonnen ventilatieopeningen bevinden zich op meerdere plaatsen in het park en wandelaars gebruiken ze als ad-hoc zitplaatsen.

Als je op de top van de heuvel staat, gaat in november en december de zon onder vlak achter de Žižkov TV-toren, en dat levert spectaculaire foto's. Ook de Praagse Burcht en het Nationaal Monument in Vítkov, met zijn grote standbeeld van Jan Žižka, zijn vanaf sommige plaatsten in het park prachtig te zien.

Praag_parukarka_bunker_ventilatiekoepel.jpg

De heuveltop
Vanaf de heuveltop heb je een panoramisch uitzicht over Praag. Sinds 2004 staat er boven op de heuvel een anderhalve meter marmeren menhir. Op de voorkant staat een mystiek symbool met een zevenpuntige ster, een verwijzing naar harmonie gebaseerd op een evenwicht van energie en dat lijkt wat dat betreft op feng shui.

Op de heuveltop staat een houten heiligdomachtige poort steunend op palen en ook grote houten gebeeldhouwde enigszins verweerde gezichten. Vlakbij staat een informatiebord dat oriëntatiepunten in de stad aangeeft.

Praag_paruraka_krizek_heuvel_2.jpg

De bunker
Wanneer je vanaf Olšanské náměstí het park inloopt, via de trap of de loopbrug over de Prokopova-straat, kom je langs de ingang van de grootste nucleaire bunker in Praag. Onder de heuvel waarop het Parukářka-park ligt, loopt een stelsel van gangen.

Dit is het Bezovka-complex gebouwd tussen 1950 en 1955 en oorspronkelijk bedoeld om 5.000 mensen maximaal twee weken in leven te kunnen houden. Het was zelfvoorzienend wat water en electriciteit betrof. In een van de ruimtes is nu een tentoonstelling te zien. Technisch gezien wordt ongeveer de helft van het complex nog steeds als operationeel beschouwd en biedt in geval van nood aan 2.500 mensen een schuilplaats.

Praag_parukarka_bunker_ingang.jpg

Bierlokaal
Direct boven de bunker staat een houten gebouwtje: Hospůdka Parukářka, een bierlokaal met zitplaatsen binnen en buiten en het hele jaar geopend. In de volksmond wordt het Na Křížku genoemd.

De Tentoonstelling in de bunker
In een van de ruimtes in de bunker is een tentoonstelling ingericht over Bescherming Bevolking van vóór 1989, de atoomoorlog en de gevolgen daarvan, en de daarmee samenhangende politieke geschiedenis.

Tentoongesteld staan originele voorwerpen zoals gasmaskers, uitrusting van de ČSLA (Tsjechoslowaakse Volksleger), antistralingskleding, radiometers en andere meetapparatuur voor gebruik in het geval van atoombom of andere chemische oorlogsvoering. Verder zijn er te zien uniformen, vlaggen, insignes, legerbenodigdheden, posters, foto's, boeken, kranten en publicaties met betrekking tot de burgerbescherming en de periode van de Koude Oorlog.

De Bezovka-bunker is meestal een dag per maand open. De juiste datum staat vermeld op de website. Het aantal beschikbare plaatsen voor de rondleiding is zeer beperkt. Informatie alleen in het Tsjechisch op de bunkr bezovka website

Heuvel van het heilige kruis
De heuvel zelf wordt het Heilige Kruis (vrch svatého Kříže) genoemd en begon, net als veel andere parken in Praag als een wijngaard aangelegd in de veertiende eeuw ten tijde van keizer Karel IV.

Volgens overlevering was de heuvel een executieplaats waarop een kruis en een galg stond. Moderne historici betwisten dit echter en zeggen dat de executieplaats waarschijnlijk ergens in de buurt van de huidige straten Příběnická en Řehořova lag.

De oorspronkelijke naam van het park was Hejtmánka, maar nu Parukářka en dat betekent pruikenmaker. Dit verwijst naar kapper Jan Hrabánek, die in het begin van de negentiende eeuw hier een hoeve en pruikenfabriek had. Het hoevegebouw bevindt zich nog steeds op Pod Parukářkou 4, maar heeft door de ingrijpende renovaties veel van zijn oorspronkelijke karakter verloren.

Praag_paruraka_menhir_praag.jpg

Trivia
De stenen muur die parallel loopt aan het onderste pad is een overblijfsel van de munitiefabriek en testruimte van Sellier & Bellot. Ze bezaten een deel van de heuvel van begin negentiende eeuw tot eind twintigste eeuw.

In 1872 vond er een explosie plaats in de fabriek, waarbij veertien mensen om het leven kwamen. In 1935 werd de fabriek gesloten omdat door verstedeling de huizen te dichtbij de fabriek kwamen te staan. De plek was te gevaarlijk geworden vanwge explosie-gevaar. De bedrijfsnaam is in grote betonnen letters te zien boven de ingang van het huidige woongebouw aan Jeseniova 53. Ook een schoorsteen in dezelfde straat maakte deel uit van het complex.

Volgend artikel: Folimanka park en bunker

Vorig artikel: de Botanische Tuinen van Praag

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.