praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Botanische tuinen in Praag

De grootste en bekendste botanische tuin in Praag is het stadsdeel Troja. In het centrum bij het Karelsplein (Karlovo nŠmÍsti) is een kleinere, onderdeel van de Karelsuniversiteit. De andere twee zijn respectievelijk in de wijk Malesice en in Pruhonice dat net buiten de stadsgrens ligt. De† beste tijd voor een bezoek is de zomer wanneer alle planten in bloei staan.†

Praag_botanische_tuin_troja_1.jpg

VIER BOTANISCHE TUINEN IN PRAAG

1. Botanische Tuin Troja - ligt tegen een heuvel (dus veel steile paadjes) met een prachtig uitzicht over het Troja kasteel en de aangrenzende tuinen. De Fata Morgana-kas kan ook in de winter bezocht worden maar de tuin zelf is in de winter gesloten.

2. Botanische tuin Karelsuniversiteit - centraal gelegen en iets kleiner dan de tuin in Troja, minder hoogteverschil en dus makkelijker om er te wandelen. †

3. Botanische tuin in Malesice - vrij klein, nauwelijks hoogteverschil en gratis toegang.

4. Botanische tuin Pruhonice - vlak terrein en kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Pruhonice kasteel.

Praag_botanische_tuin_troja_2.jpg


1. Troja botanische tuin
Deze tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en er groeien meer dan 15.000 plantensoorten uit de hele wereld. De tuin is onderverdeeld in verschillende thematische afdelingen, waaronder een tropische kas, een Japanse tuin, een rozentuin, mediterrane tuin en een orchideeŽntuin. De Troja tuin is ook een belangrijk onderzoekscentrum en is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe plantensoorten en de bestrijding van plantenziekten De wijngaard van St. Clara is sinds 1995 deel van de botanische tuin. De lokale wijn kun je proeven in een kleine wijnbar naast de wijngaard, waar je ook alle verschillende druivensoorten kunt zien.†

Adres: Botanische Tuin van de hoofdstad Praag (botanicckŠ zahrada hl. m Prahy, TrojskŠ 196, Troja, Praag
Openingstijden: van maart t/m oktober 09.00-19.00 uur, de overige maanden tot 16.00 uur.† †

Fata Morgana
De Fata Morgana is een tropische kas en is een van de grootste in Europa met een collectie van tropische planten uit de hele wereld, waaronder orchideeŽn, bromelia's, palmen, varens, bananenbomen en cactussen. De kas is verdeeld in drie zones, die elk een verschillende klimaatzone vertegenwoordigen. De eerste zone is de droge zone, de tweede is de vochtige zone en de derde is de regenwoudzone. Hoewel de Fata Morgana tropische kas onderdeel is van de Botanische Tuin, is de ingang een kleine tien minuten lopen van het hoofdgedeelte.

Je kunt de Fata Morgana kas bezoeken zonder de botanische tuin in te gaan en je koopt een apart kaartje.† Fata Morgana kas is gesloten op maandag.

Praag_botanische_tuin_centrum_2.jpg

2. Botanische tuin van de Karelsuniversiteit
Deze botanische tuin ligt midden in het centrum van Praag, vlakbij het Karelsplein,† is veel kleiner dan de tuin van Troja en onderdeel van de Karelsuniversiteit. De tuin bestaat uit een buitentuin en enkele onderling verbonden kassen, waarin niet alleen zeldzame planten, maar ook vogels rondvliegen.† De botanische tuin organiseert het hele jaar door verschillende tentoonstellingen meestal van cactussen, vetplanten, orchideeŽn, citrusplanten en vleesetende planten.

Adres Na Slupi 16, NoveMesto, Praag †
Openingstijden dagelijks van 10.00-15.00 uur

Praag_botanische_tuin_malesice_2.jpg

3. Botanische tuin in Malesice
Deze tuin ligt buiten het centrum van Praag, is heel rustig en lijkt veel op een groot park met slingerende paden. De Malesice botanische tuin begon zijn leven als een tuin van een grote privťvilla die eigendom was van een lokale zakenman. In het begin van de 20e eeuw werd de villa herbouwd tot een neo-renaissance-kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger het kasteeltje als hospitaal.† Na 1945 werd het teruggevorderd door de staat en in 1948 trok de tuinbouwschool erin. De tuin wordt onderhouden door de studenten. Het hele gebied is ongeveer 11 hectare groot. Er staan bomen en planten gelabeld met de Tsjechische en Latijnse naam.

Adres Pod Taborem 17, Malesice, Praag
Openingstijden - Toegang tot de tuin en kassen is gratis tijdens het laagseizoen en alleen tijdens schooluren open voor het publiek en in het hoogseizoen (mei Ė oktober) is de tuin elke dag open.

Praag_botanische_tuin_malesice_1.jpg

4. Botanische Tuin Pruhonice
De Pruhonice botanische tuin beslaat 80 hectare aangelegd als park en gespecialiseerd in het determineren van bomen, struiken en bloeiende struiken. In 1922 gaf de toenmalige eigenaar van het kasteel Pruhonice toestemming aan de Tsjechische dentrologische vereniging om in een deel van het park bomen te planten om te kunnen bestuderen. De tententoonsteling van tulpen in het voorjaar en van zomerbloemen zijn jaarlijks terugkomende activiteiten. De dentrologische botanische tuin moet niet verward worden met het park rondom Pruhonice kasteel.

Een korte wandeling van ongeveer 1 km brengt je van het dorp Pruhonice naar de de Dendrologische Tuin die open is van eind maart tot eind oktober. Mei is een bijzonder goede tijd voor een bezoek vanwege de bloeiende rododendronstruiken, maar er zijn attracties gedurende de hele openingsperiode. Een volledige wandeling door het gebied is 4 tot 5 kilometer.

Volgend artikel:† Holubička park met miniversies van brutalistsische gebouwen die in Praag staan

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.