praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Brutalistische sculpturen van gebouwen in miniatuurversie

Zeven miniatuurversies van brutalistische gebouwen uit het communistische tijdperk in Praag staan in het Holubička park naast het metrostation Malostranská. Zeer herkenbaar zijn de Žižkov Televisietoren en het Emmausklooster met de gedraaide torenspitsen. Maar dit soort gebouwen is niet geliefd in Tsjechië. De in Praag geboren kunstenaar Krištof Kintera volgt al geruime tijd het in zijn ogen onaangename proces van het wissen van het collectief geheugen. Hij besloot daarom een aantal nog steeds bestaande en al afgebroken brutalistische gebouwen om te vormen tot mini-sculpturen. 

Zeven brutalistische miniatuur gebouwen

1. Žižkov Televisietoren
De televisietoren was een prestige object van de communisten en bedoeld als stoorzender voor West-Duitse radio- en televisie-uitzendingen. De bouw begon in 1985 maar de toren werd pas operationeel na de val van het communisme. Een typisch geval van gezichtsverlies.
Adres: Mahlerovy Sady, Žižkov

Praag_brutalist_tv_toren_praag.jpg

2. Emmausklooster
De iconische met elkaar verweven torens met vergulde torenspitsen dateren uit de jaren 1960 en markeren het Emmausklooster waarvan de oorspronkelijke torenspitsen in 1945 tijdens een bombardement door brand werden verwoest. De geallieerden zagen Praag aan voor Dresden door slechte weersomstandigheden.
Adres: Vyšehradská 49, Nové Město

Praag_brutalist_emmaus_praag.jpg

3. Kotva Warenhuis
Het Kotva gebouw heeft alle kenmerken van brutalisme: staal, onbewerkt beton en donkergetinte glaspanelen, achthoekige pilaren dragen de constructie. In de jaren 1970 was het Kotva warenhuis het grootste winkelcentrum in Tsjechië en het symbool van welvaart en rijkdom.
Adres: Náměstí Republiky 8, Nové Město

Praag_brutalist_kotva_praag.jpg

4. Hotel Praha
Inwoners van Praag hadden een oprechte hekel aan Hotel Praha, een bolwerk van het regime. Het stond in de wijk Hanspaulka in Praag 6, een chique wijk met villa's. Hotel Praha was uitsluitend toegankelijk voor de leiders van de Communistische Partij van Tsjechoslowakije en hun communistische collega's uit naburige landen. Het hotel is afgebroken in 2014. 

Praag_brutalist_hotel_praha_praag.jpg

5. Staatsbank van Tsjechoslowakije
Ontworpen door Karel Prager in de jaren 1970 en gebouwd in de jaren 1990. Nu is het een vestiging van de KB, Komerční Banka Smíchov. Het gebouw heeft de vorm van een afgeknotte pyramide en telt twee verdiepingen. 
Adres: op de hoek van Štefánikova-straat en de V Botanica-straat, Smichov

Praag_brutalist_KB_bank_praag.jpg

6. ÚTB Centraal Telecommunicatiegebouw
Het Centraal Telecommunicatiegebouw (Ústřední telekomunikační budova) is gebouwd in 1979. Na de Fluwelen Revolutie werd het het hoofdkwartier van grote telecom operators zoals SPT Telecom. In 2017 werd het complex gekocht door de Tsjechische ontwikkelaar Central Group en is nu het hoofdkantoor van het telecommunicatiebedrijf CETIN, maar staat op de nominatie om gesloopt te worden.
Adres: Olšanská-straat 6, Žižkov

Praag_brutalist_cetin_praag.jpg

7. Nooit gerealiseerde project van Karel Pragner (1923-2001)
Karel Prager was het brein achter misschien wel het meest gedurfde brutalistische project dat nooit van de tekentafel kwam: een enorme, onderling verbonden reeks winkels en woonblokken die op steunpalen over de lange, diepe Košíře-vallei in Praag 5 gebouwd zouden worden. De gebouwen zouden tientallen verdiepingen boven het landschap uittorenen. Stel dat het gebouwd was, het zou ongetwijfeld tot op de dag van vandaag een toeristische trekpleister zijn.

Praag_brutalist_niet_gebouwd_praag.jpg

Waarom zijn alle kunstwerken beschadigd?
Wanneer je langs de mini-gebouwen loopt, lijkt het alsof vandalen tekeer zijn gegaan want alle kunstwerken zijn beschadigd. Krištof Kintera heeft dit met opzet gedaan. Hoewel brutalistische architectuur robuust is, wilde hij de aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van architectuur en van gebouwen die worden afgebroken wanneer ze in ongenade vallen en niet meer in het straatbeeld passen.

Communisten en Brutalisme
Hoewel de regering van de Communistische Partij in Tsjechoslowakije van 1948 tot aan de Fluwelen Revolutie in 1989 de bestaande cultuur met de grond gelijk heeft gemaakt, hebben zij toch gezorgd voor een nalatenschap van een bouwstijl die internationale betekenis heeft gekregen: het brutalisme. 

Er bestaat nog steeds een negatieve houding ten opzichte van brutalistische gebouwen. Ze zijn lomp, en roepen vooral een associatie op met het communisme, een tijd die graag vergeten wordt. Deze negatieve houding resulteert in het afbreken van architectonisch interessante gebouwen zoals Hotel Praha en de geplande sloop van het ÚTB (Centraal Telecommunicatiegebouw) in Žižkov.

Bekende Brutalisische gebouwen die er nog staan

* Het nieuwe gebouw van het Nationaal Museum naast het Wenceslasplein
* Nova Scena het gebouw met een gigantische glazen voorgevel naast het Nationaal Theater aan de Narodni-straat
* InterContinental Hotel en Hotel President aan het eind van Parrizska straat bij de Moldau
* Folimanka sporthal in het Folimanka park
* Hotel Pyramida, gebouwd op een driehoekig en zeshoekig basis met afnemend vloeroppervlak naarmate het hoger komt. Bělohorská 24

Praag_brutalisme_pyramida_praag.jpg
   Hotel Pyramida

Tsjechen associëren het brutalisme met socialisme omdat belangrijke brutalistische gebouwen gebouwd werden tijdens en door het communistische regime. Brutalisme heeft niet te maken met 'brutaal' maar is afgeleid van het France woord 'brut' dat ruw betekent en verwijst naar het zichtbare, ruwe, onafgewerkte beton, karakteristiek voor deze bouwstijl.

Bereikbaarheid en locatietoon op kaart
De mini gebouwen zijn verlicht en dat betekent dat de beste tijd voor een bezoek is, wanneer het donker wordt.

Adres: Park Holubička, Malá Strana
Holubička Park is tegenover de Kunsthalle en dichtbij het Malostranská metro station.

Lees verder

Op zoek naar brutalisme en betonbouw
Op zoek naar het Communistisch verleden
Hotel Praha een communistisch monument  
      

DE BRUTALIST GEBOUWEN OP WARE GROOTTE

Praag_televisietoren_zizkov_2.jpg
Zizkov televisietoren

Praag_brutalist_emmaus_klooster_praag.jpg
Emmausklooster

Praag_Praag_Kotva_Shopping_1.jpg
Kotva warenhuis

Praag_hotel-praha-facade.jpg
Hotel Praha

Praag_brutalist_praag.jpg
KB Bank voormalige staatsbank

Praag_zizkov_toren.jpg
CETIN-gebouw voormalig centraal communicatiegebouw  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.