praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Ladronka Park: langste verlichte inline skatebaan in Praag

Ladronka Park is meer een recreatie- en sportpark dan een klassiek park met veel groen, oude bomen en wandelpaden. Het Ladronka park is vooral geliefd bij inline skaters want hier is de langste verlichte inlinebaan van Praag met een circuit van 4,6 kilometer. Zelfs fervente Praag-gangers weten niet precies waar Ladronka is en wat je er kunt doen. Het park ligt in de wijken Brevnov en Motol in noord west en is handig te bereiken met tram 22 of 25 naar de halte Vypich. 

Toon Ladronka inlinebaan

Praag_ladronka_praag_inline_skaters.jpg

Ladronka Park: wat kun je er doen?


1. Inlinebaan en buitensport
2. Trampolines
3. Ladronka hoeve
4. Kunst in het park

Het Ladronka Park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, voor ouders met kinderwagens, maar ook met tieners en volwassenen. Er zijn sportvelden, restaurants en BBQ te huur. In het park kun je wandelen, hardlopen, op harde of zachte ondergrond, inline skaten en fietsen.

Praag_ladronka_praag_speelplaatsje.jpg

1. Inlinebaan en buitensport
Ladronka is een samensmelting van serieus sport beoefenen en recreatie. Hier vind je de langste verlichte inlinebaan van Praag, een circuit van 4,6 kilometer. Er zijn ook volleybal- en beachvolleybalvelden, een verhuurcentrum voor sportuitrusting met onder andere skates, scooters, pennyboard en longboards, kniebeschermers en andere benodigdheden.

Het hele jaar door zijn er sportactiviteiten maar de zomer is het hoofdseizoen. Beachvolleybal, voetbal, bowlingbaan, en jeu de boules. Het volleybalveld heeft een tribune voor een paar honderd toeschouwers. Geregeld worden er toernooien gehouden.

Praag_ladronka_praag_inline_track.jpg

2. Trampolines
Er zijn airtrampolines, springkussens, waterbedden en bassabal, een balspel waar het ene team op een trampoline en het andere team op een luchtkussen staat. Geopend van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Praag_ladronka_praag_luchtkussens.jpg

3. Ladronka-hoeve
In de Ladronka-hoeve is een gourmet en grill-barbecue restaurant, met een zomerterras en een winterserre. Het menu biedt gerechten uit de klassieke Tsjechische keuken, en ook veganistische en glutenvrije maaltijden.

De Ladronka minibrouwerij brouwt HEYL-bier. 's Zomers licht bier met bovengisting en een alcoholpercentage van 3,3%. 's Winters donker bier ook met bovengisting met een alcoholgehalte van 4,3%.

In het weekend kun je een barbecue huren met benodigdheden zoals houtskool, lucifers, het vlees, en ook wegwerpborden, bestek en bekers en ook een plaid.

4. Kunst in het park

Sinds november 2020 staan er twee installaties in Ladronka Park gemaakt van twee oude opslagtanks voor vloeistoffen. De Tsjechische kunstenaar Čestmír Suška (1952) leent zijn werken uit aan diverse instanties. Voorheen was het werk te zien in Brno en in de wijk Holešovice in Praag. Het is niet zeker hoe lang het in Ladronka zal blijven.

* Šiška
Šiška (ijshoorntje) is een kunstwerk dat bestaat uit een ronde buis van 11 meter hoog die dienst doet als uitkijktoren. Bij helder weer heb je een perfect uitzicht over het naastgelegen Hvezda Park.

Praag_ladronka_praag_uitkijktoren.jpg

De tweede constructie is ook een ronde buis, maar dan horizontaal neergelegd met een open deur. Het dient als rustplaats en café voor verfrissingen.

Praag_ladronka_praag_sculpturen.jpg

*Pauw in Ladronka Park - Páv na Ladronce
Een tweede kunstwerk is een vormsnoei dat een pauw voorstelt en gemaakt van struiken en bloemen. Het staat dicht bij de Ladronka hoeve.

Praag_ladronka_praag_bloemen_pauw.jpg

Ladronka Park: ver weg van het centrum en de toeristen
Ladronka, gelegen op een heuvel in de chique woonwijk Břevnov in Praag 6, is niet alleen een van de grootste parken in  Praag maar op een mooie dag ook een van de drukste. Vooral 's zomers zitten overal op de grote grasvelden mensen te picknicken, op hun mobieltjes te kijken, of zijn gewoon aan het zonnebaden. Honderden inline skaters cirkelen over de asfaltbanen, sommigen hand in hand, anderen duwen kinderwagens.

Praag_ladronka_praag_restaurant_sculptuur.jpg

Ladronka toen
Het verhaal van het landgoed Ladronka begint in de tijd van Karel IV (1316-1378) die een grote voorliefde had voor het kweken van druiven. Daarom stonden de hellingen van de heuvels van Motol en Břevnov (nu districten in Praag) vol wijnranken.

Eind zeventiende eeuw kocht de Italiaanse graaf Filip Ferdinand de la Crone, kortweg Lacrone en verbasterd tot Ladron, het landgoed. Volgens historici is de huidige naam Ladronka hiervan afgeleid. De graaf liet op zijn landgoed een herberg bouwen, en inkomsten waren verzekerd vanwege de gunstige ligging vlakbij de pelgrimsroute van het Loreta-pelgrimsoord in Praag naar het klooster in Hájko u Unhoště ongeveer 20 km ten westen van Praag. Toen in de negentiende eeuw een nieuwe weg werd aangelegd die niet meer om het landgoed liep, liepen de verdiensten terug.

Praag_ladronka_praag_fietsen.jpg

Ladronka nu
Begin jaren 1920 werd het landgoed en de herberg eigendom van de stad Praag en de gebouwen gebruikt voor huisvesting. Tot in de jaren vijftig woonden hier meerdere families. Daarna was het enige tijd een opslagplaats maar na verloop van tijd verpauperden de gebouwen en het terrein rondom.

In 1993 gingen krakers er wonen. Veel Pragenaars associeren de naam Ladronka nog steeds met alternatieve levensstijl en cultuur, maar in 2000 werden de krakers verwijderd. Ladronka stond leeg en de gebouwen waren vervallen. In 2002 besloot het gemeentelijk district Praag 6 om de herberg en het aangrenzende park te renoveren. Het resultaat zien we tot op vandaag de dag.

Locatie
Adres: Ladronka, Tomanova 1028, Břevnov, Prague 6
Tram 22 of 25 naar halte Vypich

Toon kaart met looproute van Vypich tramhalte naar Ladronka park

Lees verder:
Bila Hora en Brevnov klooster en brouwerij
Hvezda park met zomerpaleis

foto's Marianne Crone

Praag_ladronka_praag_park_1.jpg


Praag_ladronka_praag_restuarant.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.