karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Dierenkerkhof Bohnice: Tuin van onze trouwste vrienden

Wanneer je het aantal graven op het dierenkerkhof in de wijk Bohnice in Praag ziet waar bloemen en speelgoed liggen, is het bijna niet te geloven dat deze begraafplaats niet voor mensen maar voor huisdieren is. Honden zijn duidelijk in de meerderheid, maar er zijn ook grafjes voor poezen, konijnen en andere huisdieren.

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(7).jpg

Geliefde huisgenoten
De grafteksten laten zien dat de baasjes veel van hun huisgenoot hielden: Arnicku, milujeme tě (Arny, wij houden van je). Een foto van Brit en zijn baasje en de woorden: Briticku, byl jsi naše sluníčko nikdy na tebe nezapomeneme. (Brut, jij was ons zonnetje, we zullen je nooit vergeten).

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(8).jpg

Dierenbegraafplaats als herdenkingsplaats
Het dierenkerkhof is verwaarloosd, veel grafjes zijn overwoekerd en de paden nauwelijk zichtbaar. Vanaf 1998 was dit de begraafplaats voor trouwe huisdieren. Acht jaar later, in 2006, was de begraafplaats vol en werd het een herdenkingsplaats. Er zijn meer dan 2000 graven op de begraafplaats dat slechts één voetbalveld groot is. In het midden van het kerkhofje is een massagraf voor proefdieren en voor dieren uit het asiel die geen gelukkig leven hadden.

Slechts enkele grafjes zijn mooi onderhouden, de meeste zijn compleet verwilderd. Het lijkt of sommige baasjes hun trouwe huisgenoten vergeten zijn. Op de meeste grafjes staan foto's van het huisdier soms samen met het baasje. In het 'tuintje' ligt speelgoed, rubber balletjes, tennisballen, koekjes, halsbanden, voerbakjes en alles waar de dieren tijdens hun leven aan gehecht waren.

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(5).jpg

Dierenbegraafplaats als bos
Het gebied was oorspronkelijk aangewezen als parkgebied en moest natuurgebied blijven. Daarom mochten er geen platte grafzerken komen. De grafjes zien eruit als kleine tuintjes met hekjes afgeschermd. Wel werden er gedenkstenen geplaatst met de naam, en datum van overlijden en soms een grafspreuk. Aangezien grafzerken niet toegestaan waren, mocht iedere dierenliefhebber een boom op het grafje planten. Bomen die nu uitgegroeid zijn tot bijna woudreuzen en het gebied het aanzicht geven van een dicht bos.

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(1).jpg

Locatie en bereikbaarheid

Adres: U Drahaně, Bohnice, Praag 8
Openingstijden: 10.00-18.00 uur
Toegang: gratis

De ingang van de dierenbegraafplaats bevindt zich recht tegenover de Institutionele Begraafplaats van het Psychiatrisch Ziekenhuis in Bohnice, een wijk ten noorden van het centrum van Praag.

De Bohnice-wandeling: 'verwaarloosd kerkhof, een bijzonder park' is een wandeling met duidelijke aanwijzigingen en wetenswaardigheden door de wijk Bohnice en omvat een bezoek aan de dierenbegraafplaats.

foto's Marianne Crone

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(3).jpg

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(6).jpg

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(4).jpg

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(9).jpg

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(11).jpg

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(2).jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.