praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Cibulka Park: natuurgebied met uitkijktoren en sculpturen

Het Cibulka Park is een beboste heuvel in noordwest Praag, tussen de wijken Motol en Jinonice. Niet in het centrum maar makkelijk te bereiken met de tram. Door het park lopen een paar verharde wegen en een doolhof aan bospaadjes. De uitkijktoren is waarschijnlijk de grootste attractie van het park en is de oudste van Praag. Het uitzicht is wijds met naar het noorden het ziekenhuiscomplex Motol, naar het oosten het Strahov stadion en naar het westen de woonwijk Řepy. Behalve de uitkijktoren zijn er zes bezienswaardigheden in het park.

Praag_cibulka_park_praag_herfst.jpg

Cibulka Park aangelegd in Engelse stijl
Cibulka Park is een landschapspark in Engelse stijl, vlakbij de Cibulka-hoeve, aangelegd in de eerste helft van de negentiende eeuw door bisschop Leopold Thun-Hohenštejn van Passau. In het park verschenen gebouwen zoals het Chinese Paviljoen, een waterput, een hermitage, een aantal standbeelden en een uitkijktoren. Deze niet-alledaagse gebouwen gaven de bezoekers een kijkje in een andere wereld.

Praag_Cibulka_nepomuk_praag.jpg

Bezienswaardigheden in het Cibulka Park

1. Standbeelden


* Johannes van Nepomuk, priester en martelaar uit west-Bohemen. Nepomuk, gekleed in een priestergewaad met een kruisbeeld in zijn armen staat op een sokkel waarop het embleem van bisschop Leopold Thun. Aan weerszijden zijn reliefs met scenes uit het leven van Nepomuk.

*Jupiter, Romeinse oppergod en god van hemel en onweer. Jupiter staat met zijn rechtervoet op de sokkel waarop een relief met wolken en bliksemschichten die symbool staan voor zijn kracht. Hij draagt een kroon en heeft in zijn ene hand een donderbal en zijn andere hand omklemt een adelaar. Sommige bronnen verwijzen naar dit beeld als Zeus of Dia, Griekse namen voor deze god.

Praag_Cibulka_jupiter_praag.jpg

*Kronos, god van de landbouw en vader van Zeus. De meningen over dit beeld verschillen, het zou kunnen zijn Saturnus, Romeinse God van de landbouw, Laokoon een Trojaanse priester of St Christoffel, de heilige die helpt in tijd van nood. Het beeld is te zeer verweerd om duidelijk te zien wie het voorstelt. Het is een man met baard die op een sarcofaag staat en tegen een boom leunt en een persoon lijkt te wurgen. Maar dat komt waarschijnlijk omdat het zo verweerd is. Het beeld staat achter een gotische nis onder de uitkijktoren. In de volksmond staat deze sculptuur bekend als 'de wurger'.

Praag_Cibulka_kronos_praag.jpg

*Diana, Romeinse godin van de jacht. Het beeld stond oorspronkelijk in een gloriette, een open rond gebouwtje met zes zuilen en een koepeldak. Maar in 1959 stortte het in tijdens een storm. Diana is gekleed in een nauwsluitend gewaad en over haar schouder een pijlkoker met pijlen. Met een hand aait ze over de kop van een jachthond, een andere hond ligt aan haar voeten.

Praag_cibulka_standbeeld_diana.jpg

2. Hermitage
In de hermitage (poustevna) heeft nooit een kluizenaar gewoond. Het was volksvermaak. Binnen waren er twee mechanisch-beweegbare poppen kluizenaars, een lag op stro op de grond en de andere zat aan de tafel de bijbel te lezen. Zodra iemand over de drempel stapte, sprongen de poppen op en zegenden de bezoeker.

Praag_Cibulka_chinees_paviljoen_praag.jpg

3. Chinees paviljoen
Het Chinees paviljoen is een achthoekig gebouwtje met meerdere verdiepingen. Naast de ingang stonden zandstenen beelden maar die zijn verdwenen. Binnen waren kasten met spiegels en er hingen kroonluchters. Oorspronkelijk stond er op het dak een Chinees met een parasol in zijn hand die diende als windvaan. Aan de parasol hingen klokken die tingelden wanneer bewogen door de wind. In een boom naast het paviljoen hing een Eolische harp. In de jaren 1990 verdween de koperen mandarijn, zaten de muren onder de graffiti en daklozen namen er hun intrek. Het paviljoen is onlangs gerenoveerd.

4. Waterput, Studna Diana
Een waterput verborgen in een klein gestuct huisje met een pannendak dat lijkt op een klein kapelletje. Aan de voorkant is een traliehek als een soort ingang.

Praag_Cibulka_uitkijktoren_praag.jpg

5. Uitkijktoren
De uitkijktoren is een vierkant stenen gebouw van 13 meter hoog. Dat lijkt niet hoog maar omdat de toren op een heuvel staat. heb je toch een prachtig uitzicht. Naar het noorden zie je het Motol ziekenhuiscomplex, naar het oosten het Strahov stadion en naar het westen de buitenwijk Repy. Aan de voet van de toren is Dante's hel met een verweerd sculptuur, in de volksmond 'de wurger' genoemd maar waarschijnlijk is het Kronos.

6. Praha Stodůlky stationnetje
Aan de zuidkant van het park loopt van oost naar west een spoorlijn van Praha Hl Nadrazi naar Hostivice met een station in het park, Praha Stodůlky. De route gaat door een bosachtig gebied en stopt bij schilderachtige stationnetjes.

Praag_cibulka_park_praag_zomer.jpg

7. Cibulka hoeve
De bossen op Cibulka maken deel uit van de voormalige Cibulka-hoeve, die zijn naam dankt aan de familie Cibulka uit Veleslavín, die in de 15e eeuw lokale wijngaarden bezat. Begin achttiende eeuw koopt bisschop Leopold Thun-Hohenštejn van Passau de hoeve en laat het hele complex ingrijpend verbouwen tot zomerpaleis. Het hoofdgebouw wordt uitgebreid met twee verdiepingen en er komen bijgebouwen. Hij legt een Engelse tuin waarin vijvers, standbeelden, tuinpaviljoens en een uitkijktoren. Het zomerpaleis ligt aan de u Cibulky-straat. De hoeve verkeert in zeer slechte staat. Onlangs is de hoeve verkocht en de nieuwe eigenaar heeft plannen om er een kinderziekenhuis te vestigen. Ook komt er een gemeenschapsruimte met een café.

Praag_Cibulka_hoeve_zomerverblijf_praag.jpg

Het eerste pretpark?
Cibulka beleefde de gouden tijden in de jaren 1817-1826, toen het eigendom was van graaf en bisschop Leopold Thun--Hohenštejn van Passau, een verlicht heerser die een prachtig neoromantisch zomerverblijf en een Engels park op Cibulka aanlegde om bezoekers te vermaken.

Er waren vijvers, wandelpromenades omzoomd door bomen, sculpturen, follies zoals een grot, een ruine, een hermitage en de uitkijktoren. Vooral de mechanische poppen in de hermitage waren groot amusement. Misschien is dit wel de voorloper van het pretpark.

Het park had grote faam. Frans II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, bezocht het in 1824, wat getuigt van het belang van het park in die tijd. De Toscaanse pilaar is ter nagedachtenis aan zijn bezoek. In 1826 stierf de bisschop in zijn zomerverblijf. De begrafenis was een gebeurtenis in Praag en massa's mensen vergezelden hem naar de Malostranský-begraafplaats. Op een vijf-meter hoog grafmonument knielt de bisschop diep in gebed.
Meer over de begraafplaats.

Bomen in Cibulka park
Het hele gebied is bebosd met bomen van respectabele afmetingen vooral eiken en essen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers met een doolhof aan bijna eindeloze paden. Herten, eekhoorns en allerlei vogels zijn er in overvloed te zien.

Praag_cibulka_historical_view.jpg

Gebouwen rond het zomerpaleis. Rechtsboven het paleis, linksboven het Chinese paviljoen, linksonder gloriette van Diana en de uitkijktoren en het standbeeld van Kronos.

Gemaakt door František Chalupa (1828-1887) een Tsjechische schilder en illustrator die zich voornamelijk richtte op Tsjechisch landschap en architectuur. Zijn illustraties verschenen regelmatig in tijdschriften.

Wat nog meer
* Vista Resort, hotel, Nad Hlinikem 2, restaurant, welness, fitness en sport onder een dak

* Overdekte wielerbaan, Nad Hlinikem 4

* Golfbaan met restaurant, Goldscheierova

* Greyhound park Motol, Plzenska 215, sport-entertainmentcomplex omgeven door groen, vooral bekend om hondenraces. Als er geen race is, kun je een ritje maken in go-karts en pedalos, skateboarden of of iets eten in het restaurant met terras.

* Trabant Museum , Plzenska 290: tentoongesteld staan goed bewaarde Trabant auto's die zeer geliefd waren in de DDR,  maar ook in Tsjechoslowakije en andere oostbloklanden.
Meer over het Trabant museum.

* Hotel Stary Pivovar, Plzenska 229, gevestigd in de voormalige Motol Bierbrouwerij in een prachtig gerestaureerd pand. Je kunt er nog steeds bier drinken 's zomers op het terras en 's winters in de bar met bakstenen gewelven.

Bereikbaarheid
Het Cibulka park ligt in het westen van Praag, in de wijk Košíře in Praag, begrensd in het noorden door de Plzeňská-straat. Openbaar vervoer: tram 9 naar halte Poštovka  

Loopaanwijzing:
1. Steek de Plzenska straat over en ga de nad Hlinikem straat in.
2. Loop tot het standbeeld van Nepomuk aan je linkerhand.
3. Loop voorbij het standbeeld en neem het bospad links naar het Chinese paviljoen.
4. Neem het eerste pad rechts dat langs het zomerpaleis loopt.
5. Vervolg het bospad in zuidelijke richting naar de uitkijktoren, hermitage en Kronos.
6. Blijf naar het zuiden lopen via pod Dianou, een kleine vijver, en verder naar de waterbron.
7. Na de bron sla links af steek de treinbaan over en loop parallel aan de treinbaan.
8. Het pad komt uit op de u Lesika straat. Hier is de halte voor bus 123 richting na Knizeci. Stap uit bij halte Andel met aansluiting op de metro.

foto's verliefdoppraag.nl en wiki commons  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.