praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Een meertje en een wijnkelder zonder toeristen

Weg van het centrum en proef het buitenleven, terwijl je toch binnen de stadsgrens van Praag blijft. Dat is geen contradictie want er zijn in Praag veel groene gebieden. Hamerský rybník, Hamervijver, is zo'n juweeltje. Glooiend landschap, een meertje en een wijnkelder zijn een aantrekkelijk alternatief voor het drukke Oudestadsplein, de schuifeldende massa op de Karelsbrug en de toeristen bij de Burcht. Je vindt het Hamermeertje in het zuidoosten van Praag, in de vallei tussen Spořilov en Záběhlice. Spořilov klinkt je misschien bekend in de oren. Dat klopt want je hebt het gezien als eindbestemming op tram 11 en 14.

Praag_hamersky_meertje.jpg

Weg van het centrum en de toeristen

Een uitstapje naar het meertje is iets heel anders dan rondlopen in het historische centrum van Praag want hier heerst serene rust. Verwacht geen groot vermaak of bruisend nachtleven, het buitenleven in Tsjechië kan behoorlijk saai zijn. Wat je hier wel vindt is prachtige natuur en het gezellige terras van de wijnkelder waar een wijntje uitstekend smaakt.
Het meertje, vernoemd naar een ijzermolen (hamr in het Tsjechisch) die plaatstaal en koepels voor kerkdaken produceerde, wordt gevoed door Botič, een kronkelig riviertje.

Wandeling om het Hamermeertje
Volg het in oostelijke richting en je komt bij Zabelice Slot en Práč Slot, twee grote landhuizen die je alleen van de buitenkant kunt zien. Loop verder tot Toulcuv Dvur, een ecologisch centrum met barokke gebouwen, landbouwgrond en vee, bloemenweide, bos en een meertje. En ook een cafe-restaurant.

Een wandeling om het meer voert langs een kapel en een veertiende-eeuws kerkje. Langs de oever van het meer zijn twee eetgelegenheden. Aan de noordzijde Restaurant Hamr and aan de zuidzijde Hamersky Sklipek.

Praag_hamersky_meertje_praag.jpg

Het Hamermeertje: een oase van rust
De oevers van het meertje zijn de ideale plek om te relaxen. Alles om je heen is puur natuur, eenden, reigers en meerkoeten en overal groen en in de winter vaak wit met sneeuw. Je waant je ver weg van de stad Praag die in feite heel dichtbij is. Het is alsof je in de 'middle of nowhere' bent. (Tenzij je een beetje naar rechts kijkt, achter het kerkje zijn de prefab woontorens duidelijk te zien).

Iets eten en drinken met meerzicht
Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden. Hamersky sklipek en Restaurant Hamr. De eenvoudigste van de twee is Restaurant Hamr met een terras dat uitzicht biedt op het meertje of op de tennisbanen. Naast alcoholische en non-alcoholische dranken en koffie is er een gevarieerd aanbod van grillgerechten. Het poledni menu (lunchnenu met vaste prijs) geeft een keuze uit twee soepen en ten minste acht hoofdgerechten. En reken maar dat de prijzen hier heel wat vriendelijker zijn dan in de buurt van de Karelsbrug.

Praag_hamersky_meertje__cafe_praag.jpg

Een wijnkelder met terras
Hamerský sklípek is Tsjechisch voor de 'wijnkelder van Hamer'. Kelder is niet helemaal correct want er is ook een prachtig terras met uitzicht op het meertje. Je drinkt hier natuurlijk wijn, wit, rood of rosé, en ook ambachtelijk bier, bestel daarbij borrelhapjes. Op het menu staan typisch Tsjechische gerechten en ook pizza.

Hamersky Sklipek: open 14.00–22.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur
Restaurace Hamr: open dagelijks 07.00-23.30 uur

Lees verder:
Park Hvezda: oase binnen de stadsgrens
Stromovka: wandelen tussen eeuwenoude bomen

Praag_hamersky_meertje_skyline.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.