Marie Terezie-park: standbeeld van Keizerin Maria Theresia
Marie Terezie Park staat waarschijnlijk niet op je wat-te-zien-in-Praag lijstje. Dat is logisch want het park heeft geen lange historie en bestaat pas sinds 2017. Het is vernoemd naar Maria Theresia, keizerin van het Heilige Romeinse Rijk waar Bohemen (en Praag) toe behoorden. De blikvanger in het Marie Terezie-park is een sculptuur van Maria Theresia. Een andere reden om het park te bezoeken is de rust die het uitstraalt vooral wanneer je zojuist over de overbevolkte Karelsbrug hebt gelopen. Een derde reden is dat dit park in een vrij onbekend (voor toeristen) deel van Praag ligt en je kennis laat maken met Praag buiten het centrum.
Maria Theresia in het Marie Terezie-park in Praag
Standbeeld van Maria Theresia
Een standbeeld van Maria Theresia schept de verwachting van een barokke sculptuur dat een gelijkenis vertoond met haar uiterlijk zoals te zien is op de vele schilderijen die van haar gemaakt zijn en de beedengroep in Wenen. Niets is minder waar. De sculptuur van de keizerin in het Marie Terezie-park lijkt meer op een kegel of een pion gebruikt bij het mens-erger-je-niet spel.
Een lichtgewicht reus
Het standbeeld is in minimalistische stijl en is 5,5 meter hoog. Het is gemaakt van kunststeen en behandeld met anti-graffiti-verf. De binnenkant is van speciaal polymeermengsel en het staat op een voetstuk van lichtgewicht beton. Het is een lichtgewicht reus. Dat is noodzakelijk omdat onder het park een parkeergarage is, die behoedt moet worden voor instortingsgevaar. Beeldhouwer Jan Kovarik werkte samen met architect Jan Proska, die op het technische aspect lette. Ook moest er rekening worden gehouden met de omgeving. Er zijn twee grote uitgangen van de ondergrondse parkeergarage in het park. Het beeld moest niet overschaduwd worden door deze uitgangen daarom is het vrij fors uitgevallen.
De nalatenschap van Maria Theresia
Maria Theresa (1717-1780), de enige vrouw op de Habsburgse troon, is bij bijna iedereen bekend als de koningin die de leerplicht in de Tsjechische landen heeft ingevoerd. Onder haar bewind werden veel meer hervormingen doorgevoerd dan alleen onderwijshervormingen. Er kwam een gecentraliseerd bestuur van de monarchie en het staatsbestuur werd geprofessionaliseerd. Zij stimuleerde de industriële productie en introduceerde registers van inwoners, onroerend goed en land. Zij was de eerste die op Tsjechisch grondgebied het papiergeld introduceerde. In 1770 werd ook begonnen met de invoering van huisnummers. Ze stond religieuze pluraliteit niet toe en tolereerde geen enkele religie behalve het rooms-katholicisme.
Maria Theresia op jeugdige leeftijd
Blankatunnel complex
Marie Terezie Park ligt in de wijk Hradčany boven de Brusnický-tunnel dat onderdeel is van het Blanka-tunnelcomplex. Aan de noordkant wordt het park begrensd door de Milady Horáková-straat, in het zuiden door twee bastions van de Mariamuren, de voormalige vestingwerken van de Praagse Burcht. In het oosten is de U Prašného mostu straat en aan de westkant is een tennisbaan behorend bij het gebouw waar het Ministerie van Cultuur zetelt.
De Blankatunnel is onderdeel van de binnenste ringweg van Praag. Het is de langste wegtunnel in Tsjechië en de langste stadstunnel in Europa. De tunnel verbindt het gebied ten westen van de Praagse Burcht met de wijk Troja in het noordoosten. De lengte is ongeveer 5,5 kilometer en bestaat uit drie tunnels: Bubenečský, Dejvický en Brusnický. Het tunnelcomplex is ontworpen om het historische centrum van Praag te ontlasten van druk verkeer.
Oorspronkelijk was het stuk grond een naamloze ruimte boven de Blankatunnel. In 2017 werd een park aangelegd dat vernoemd werd naar Maria Teresia.
Bereikbaarheid Openbaar vervoer: Tram 1, 2, 22 en 25 naar de halte Prasny most
Lees verder:
Huisnummers en Maria Theresia
In het voetspoor van de Koningen van Bohemen
Foto's Wiki Commons
Maria Theresia monument in Wenen