karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Kampa eiland oase van rust vlakbij de Karelsbrug

Kampa eiland is een (bijna) onontdekt pareltje vlak onder de Karelsbrug in Praag. De meeste toeristen blijven hangen op de brug, genieten van het uitzicht  en kopen souveniers van de stalletjes. Weinigen weten dat aan de zuidkant van de brug een klein paradijs ligt. Kampa eiland is een oase van rust, vol bomen en met uitzicht op de Moldau. Het eiland biedt voldoende vermaak: de 'hoofdlaan' met gezellige cafeterassen en een middenperk vol bomen doet Frans aan. Voor cultuurliefhebbers is er het Kampa Museum en voor wandelaars een prachtig groen park zonder auto's.

Praag_kampa_eiland_na_kampe_(1).jpg

Kampa eiland: wat te doen en wat te zien
Het eiland bestaat uit twee gedeelten: het noordelijke deel is bebouwd en het zuidelijke deel is een park.

1. Uitzicht.
Wandel over het eiland, ga naar de waterkant voor het mooiste uitzicht op de Karelsbrug en het Nationaal Theater.

2. Terrasjes.
Na Kampe is de mooiste laan op het eilandje met aan weerszijden pastelkleurige huizen in barokstijl. Er zijn geen winkels, wel restaurants met in de zomer terrasjes onder schaduwrijke bomen.

3. Diner met uitzicht.
Dineer of lunch in stijl met uitzicht op de Karelsbrug. Het Kampa Park restaurant komt wel met een prijskaartje maar is een unieke culinaire ervaring. En voor de ultieme beleving verzorgt het restaurant een prive boottripje met je eigen kapitein. Lekkere hapjes en drankjes zijn uiteraard inbegrepen.

Praag_kampa_eiland_terrasje_(1).jpg

4. Kerstmarkt en Paasmarkt
Na Kampe heeft in de Kersttijd een kleinschalige kerstmarkt en met Pasen een Paasmarkt.

5. Pinguďns.
Op een metalen stang zitten 34 pinguďns uit te kijken over de Moldau. 's Avonds zijn de pinguďns verlicht. Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic. Het statement is dat dieren in het wild lijden onder het plastic afval dat de mens genereert. 

Praag_kampa_eiland_pinquins_(1).jpg

6. Sculpturen van baby's.
Naast het Kampa Museum staan drie reuzenbaby's, sculpturen gemaakt door David Cerny. Dezelfde baby's met een streepjescode als mond die omhoogkruipen langs de Zizkov televisietoren.

7. Duivelsstroom.
De Čertovka of Duivelsstroom is het kanaal dat het eiland scheidt van het land. Aan het water stonden vroeger meerdere watermolens waarvan een waterrad nog is overgebleven.

8. Waterrad.
Het waterrad van de Grote Priorij in de Duivelsstroom is zeven meter in diameter en draait nog steeds hoewel de waterkracht niet langer gebruikt wordt.

Praag_kampa_eiland_duivelsstroom_(1).jpg

9. Liechtenstein Paleis.
Dateert uit de zestiende eeuw maar is vele malen verbouwd omdat de Moldau geregeld overstroomde. Het is staatseigendom en werd en wordt gebruikt als accommodatie voor hooggeplaatste gasten zoals de Spaanse koning Juan Carlos, Koning Elizabeth II van Groot-Brittannië en de Japande keizer Akihito

10. Werich Villa.
De Werich Villa dateert uit het begin van de 17e eeuw en was oorspronkelijk een leerlooierij Tegenwoordig is het een multifunctioneel centrum voor lezingen en workshops, en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook is er een interactieve expositie gewijd aan de acteurs Jiří Voskovec, Jan Werich en hun Osvobozené divadlo (Bevrijdend theater)

11. Kampa Museum.
Kunstgalerie met een permanente collectie 20e-eeuwse Europese kunst, voornamelijk uit Tsjechië. Het gebouw van het Kampa Museum is een prachtig verbouwde watermolen pal aan de Moldau.

12. Standbeeld van Harmonietoon op kaart
Naast het Kampa Museum op de oever van de Moldau staat ‘Socha Harmonie’(standbeeld van harmonie) een sculptuur met gevouwen handen. Het is makkelijk om het te zien als een biddende boeddhistische monnik of misschien een afbeelding van Mahatma Gandhi, maar niets is minder waar. De directeur van het museum was in de veronderstelling dat het een afbeelding zou zijn van Boeddha of een generieke monnik in gebed verzonken. In werkelijkheid is het een levensgroot bronzen beeld van de omstreden sekteleider Sri Chinmoy. De sculptuur was een gift en staat sinds 2009 naast het Kampa Museum.

Na de dood van Sri Chinmoy in 2007, beschuldigden tientallen van zijn voormalige volgers de sekteleider van seksueel misbruik en strenge sekteregels die indruisten tegen het publieke imago van een man die zijn leven wijdde aan wereldvrede en een gezond leven. Er gaan stemmen op om de sculptuur te verwijderen maar dit is tot nu toe nog niet gebeurd.

Praag_kampa_sri_chinmuy_sculptuur.jpg

12. Putdeksels als kunst
Hlasy z podzemí (ondergrondse stemmen) is een kunstproject dat bestaat uit 14 putdeksels voorzien van een citaat en terugblikt op de Tsjechoslowaakse undergroundkunstscčne ten tijde van het Communisme. Ze zijn het werk van de Praagse beeldhouwer, schilder en graficus Viktor Karlík, gemaakt tussen 2000 en 2013, en ze liggen vlakbij het Kampa Museum. Er is een rond putdreksel met een citaat uit 1961 van de Franse kunstenaar Marcel Duchamp, Vertaald in het Engels: 'The great artist of tomorrow will go underground.' Dertien vierkante putdeksel bevatten citaten van Tsjechische dichters. Veertien is niet een willekeurig gekozen aantal; het zijn de 14 staties van de Kruisweg, de lijdensweg van Jezus.

13. Liefdesslotjes
De brug over de Duivelsstroom was de 'Love Locks Bridge' tot 2018, toen alle slotjes verwijderd werden. Verliefde stelletje bezegelden hun liefde, bevestigden een hangslotje aan de brug en gooiden het sleuteltje in het water. Maar de vele slotjes maakten de brug zo zwaar dat er gevaar voor instorten was. Dus werden ze allemaal verwijderd en omgesmolten tot een kerkklok (niet alleen van deze brug op het Kampa eiland maar ook van de Karelsbrug en andere bruggen in Praag). De St. Havelkerk vlakbij de Havelske markt miste al jaren een van de luidklokken. De slotjes zijn omgesmolten en het metaal werd hergebruikt. Sinds 2020 heeft de kerk weer twee luidklokken.

Praag_kampa_eiland_liefdesslotjes_(1).jpg

Kampa eiland: door mensen gemaakt
Kampa is een kunstmatig eiland, eigenlijk een schiereiland. De drie molens die hier vroeger stonden hadden waterkracht nodig om de raderen te laten draaien en er werd een molensloot gegraven, de huidige Duivelsstroom. Op het eiland waren geen huizen omdat de Moldau geregeld buiten haar oevers trad en het eiland blank kwam te staan. Wel waren er tuinen en wijngaarden, ook waren er vissershutten op het eiland. Kampa was verbonden met Mala Strana met kleine loopbruggen en met veerboojes. De veerman woonde op Sovovych Mlynu 134/1, dat is nu een visrestaurant.

Praag_kampa_eiland_uitzicht_(1).jpg

Brand in Mala Strana
In 1541 was er een grote brand in de aangrenzende wijk Mala Strana. Dat was een geluk bij een ongeluk althans voor het Kampa eiland. Veel huizen in Mala Strana werden verwoest en het puin moest ergens blijven. Het werd gebruikt om Kampa eiland op te hogen.

Nu was het eiland geschikt voor huizenbouw. Alhoewel gefortuneerde burgers zo hun bedenkingen hadden want het was nog steeds niet helemaal zeker dat het opgehoogde land niet meer zou overstromen. Daarom werd de percelen land verkocht aan ambachtslieden die hier hun eigen stad(je) bouwden met als middelpunt een marktplein, de huidige Na Kampe-straat.

Een plan dat niet doorging
In de jaren 1950 had het communistische regime het onzalige idee om de Duivelsstroom te dempen en een doorgaande weg aan te leggen. Gelukkig bedachten zij zich en de watermolens en reuzenraderen bleven gespaard.

Bereikbaarheid en locatie
Kampa eiland ligt in de wijk Mala Strana ten zuiden van de Karelsbrug. Twee manieren om op Kampa eiland te komen:

1. Wanneer je over de Karelsbrug loopt vanuit de Karlova straat en Stare Mesto, loop tot bijna het einde van de brug. Aan de linkerkant is een trap naar beneden die uitkomt in de Na Kampe-straat op het Kampa eiland.

2. Neem tram 2, 9, 17, 18, 22 naar de halte Narodni Divadlo. Loop over de Legioenbrug (most Legii) en neem de eerste straat rechts, Malostranske nabrezi, ga de trap af en je bent op het Kampa eiland.

Leuk om te doen:
Wandeling
 (met duidelijke beschrijving) van het Nationaal theater via Kampa naar het Strahov klooster
Kampa Museum voor hedendaagse kunst
Strahovklooster Museum en bibliotheek

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.