karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Zomerpaleis en park Hvezda: oase binnen de stadsgrens

Zomerpaleis en park Hvezda is een perfect uitstapje binnen de stadsgrens van Praag wanneer je even genoeg hebt van de drukte op de Karelsbrug en in de Oude Stad. Het park heeft een landelijke sfeer behouden en lijkt op een minibos. Blikvanger is een opmerkelijk gebouw: het zespuntig stervormig renaissance-stijl zomerpaleis waar tentoonstellingen, concerten en andere culturele en sociale evenementen plaatsvinden. De met bomen omzoomde lanen in het park waren ooit het jachtgebied van de aristocratie, maar zijn nu het territorium van wandelaars, joggers en fietsers.

Praag_zomerpaleis_1.jpg

Hvezda Zomerpaleis
De permanente tentoonstelling in het zomerpaleis vertelt de geschiedenis van de Slag om de Witte Berg, die in 1620 aan het begin de Dertigjarige Oorlog plaatsvond. Een leger van 15.000 Bohemers werd verslagen door een 27.000-koppig leger van aartshertog Ferdinand II van Oostenrijk.

Misschien heb je Bila Hora gezien als de eindbestemming van tram 22. Deze halte ligt vlakbij Bila Hora, de Witte Berg, een van de hoogste plaatsen in Praag (ongeveer 380 meter). Bovenop de heuvel is een monument ter nagedachtenis aan de strijd. Als je een ander aspect van Praag wilt zien, is deze tramrit een perfecte manier om andere wijken van Praag te ontdekken. Meer over Bila Hora

Het zomerpaleis, gebouwd in opdracht van Ferdinand II is een gebouw in de vorm van een zespuntige ster die harmonie, verhoudingen, symmetrie en numeriek symboliseert. Het gerucht gaat dat Ferdinand het zomerpaleis liet bouwen om het aan zijn geliefde te geven. In die dagen was Ferdinand de vorst van de Tsjechische landen.

Praag_zomerpaleis_2.jpg

Hvezda Park
Imposante bomen langs de lanen doorkruisen het park en leiden naar het zomerpaleis. Het Hvezda-park is omsloten door een muur met drie hoofdpoorten en verschillende kleinere. Er zijn twee kinderspeeltuinen vol met houten klimrekken. De ene bevindt zich bij de noordelijke ingang en de andere kijkt uit op het zomerpaleis. Het park is een Natura 2000 beschermd gebied omdat het de habitat is van een kleine slak. De gemeente Praag 6 organiseert regelmatig zomer-, herfst- en andere openluchtfestivals in het park.

Praag_zomerpaleis_3.jpg

Locatie
Het park ligt zo'n zes kilometer ten westen van het centrum van Praag en is 84 hectare (160 voetbalvelden!) groot.

Neem tram 1 of 2 naar Sidliste Petriny, sla linksaf de U Hvezda straat in tot de T-splitsing en sla rechtsaf. De ingang van Hvezda Park is aan de overkant van de straat

Trams 22 en 25 stoppen ook vlakbij het Hvezda-park. Stap uit bij de halte Vypich die vreemd genoeg dichter bij het park ligt dan de halte Obora Hvezda

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.