praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Vysehrad park ver weg van de toeristenstroom

Vysehrad park ligt hoog op een steile rots aan de rechteroever van de Moldau, niet in het centrum van Praag maar dat is geen probleem want met de metro ben je er zo! Aangezien het park niet op de toeristenroute ligt, zul je hier weinig toeristen tegenkomen. Je kunt wandelen door prachtig aangelegde tuinen en vanaf de overblijfselen van de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht over de Moldau.

Vysehrad park is ook een goede plek om te picknicken. Trek er een middagje voor uit om Vysehrad te verkennen. Op het terrein is een biertuin, een restaurant en ook een paar kleine cafeetjes voor warme en koude dranken en om een kleinigheidje te eten.

Praag_vysehrad_park_praag.jpg

Het park van Vysehrad
Hoge bomen en grasvelden kenmerken het park. Wandel rond het hele terrein langs de wallen, telkens heb je een ander uitzicht; op de Moldau, op de Burcht van Praag en op de wijk Smichov aan de overkant. Her en der staan enorme beelden, werk van Josef Myslbek, zij symboliseren verschillende Tsjechische legendes zoals Libuse die voorspelde dat Praag een machtige stad zou worden.

De begraafplaats van Vysehrad
Een begraafplaats is misschien niet het eerste waaraan je denkt om te bezoeken wanneer je in Praag bent. Het kerkhof van Vysehrad is zeker een bezoekje waard. Veel grafmonumenten zijn in Art Nouveau stijl en prachtig om te zien. Het middelpunt is het Slavin Monument waar bekende Tsjechen liggen begraven. Bij de ingang hangt een lijst met namen en waar hun graf is. De mooiste graven zijn van de componisten Antonin Dvorak en Bedrich Smetana en de schilder Alfons Mucha.

Praag_vysehrad_park_kerkhof_praag.jpg

De basiliek van St Petrus en Paulus
De twee torens van de basiliek van St Petrus en Paulus zie je van vrijwel elk punt in de stad. De torenspitsen zijn heel speciaal omdat ze hol zijn. Het lijkt wel alsof ze van kant zijn gemaakt. Het interieur van de kerk is in barok, gotisch en Art Nouveau-stijl. In een glazen kistje vlakbij de ingang zie je het schouderbeen van de H. Valentijn. De zij-altaren hebben prachtig houtsnijwerk met mini torentjes en spitsen in dezelfde stijl als de torens van de kerk. De gebrandschilderde ramen tonen Jezus staande voor een gotische of neo-gotische kerk en tonen zo de architectuur door de jaren heen.

Het kasteel dat er niet meer is
In de tiende eeuw, zeventig jaar na de stichting van de Burcht van Praag, werd er een kerk en een verstevigde handelspost gebouwd op de uitstekende rots boven de Moldau. In de elfde eeuw bouwde Vratislov II, lid van de Premyslid dynastie in Bohemen, op deze plaats Vysehrad hetgeen 'hoog kasteel' betekent. Veertig jaar lang was dit de plaats waar de vorsten zetelden daarna keerden zij terug naar de Burcht van Praag. Van toen af ontwikkelde de stad zich in het gebied rond de Burcht en ontstond Mala Strana. Hoewel er bitter weinig over is van het kasteel, is Vysehrad een leuk uitstapje weg van het drukke centrum.

Praag_vysehrad_park_wandeling_praag.jpg

Openlucht-concerten
In Letna Scena, het zomertheater, worden op zondagen en soms ook op donderdagen in mei, juni en augustus openluchtconcerten gegeven van jazz tot klassieke muziek en van fanfarre tot kamermuziek. Aanvang om 18.00 uur. Op dinsdagmiddagen om 14.00 uur zijn er kindervoorstellingen.

Bereikbaarheid
Metro station Vysehrad aan lijn C
Tram 3, 7, 16, 17 halte Vyton en tram 7, 8, 24 halte Albertov

Lees verder
Vysehrad Tweede Burcht van Praag: wat te doen en zien
Burcht van Praag en aflossen van de wacht

Foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.