praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Havlickovy Park en wijngaard

Havlickovy Park is het op één na grootste park in Praag. Het park is uniek omdat het de enig overgebleven wijngaard in de wijk Vinohrady heeft. Verder is er een waterval, een grot en een fontein met een standbeeld van Neptunus. Het park ligt aan de rand van Vinohrady, een chique wijk in Praag, en dicht bij Riegrovy sady, een ander mooi park met een grote biertuin. Maar als je lokale Vinohrady-wijn wilt proeven, moet je neerstrijken in het Vinicni Altan prieel in het Havlickovy Park. Hier drink je wijn uit de eigen wijngaard die nergens anders te koop is.

Praag_havlickovy_park_(1).jpg

Wijngaard in het Havlickovy Park
Havlickovy Park in Praag is een park aangelegd in Engelse stijl. Grebovka of Villa Gröbe valt meteen in het oog: een elegante villa in neorenaissance stijl gebouwd omstreeks 1870 voor Moritz Gröbe, een rijke industrieel, die de villa als zomerverblijf gebruikte. Het huis staat op een heuvel die bedekt is met een wijngaard en uitstekende druiven produceert waar wijn van wordt gemaakt. Het Havlickovy Park is zeer aantrekkelijk in de lente wanneer de seringen in bloei staan. De vele bomen en glooiende gazons maken het een geliefde picknickplek in de zomer.

Praag_havlickovy_park_(2).jpg

Vinicni Altan prieel
Vinicni Altan is de enige wijntuin in Praag. Wanneer het een beetje koel is kun je ook binnen zitten in het houten prieel met uitzicht op de wijnranken. Dit is de enig overgebleven wijngaard in de wijk Vinohrady. De naam Vinohrady verwijst naar de vele wijgaarden die hier in de veertiende eeuw geplant werden. De wijnranken waren geimporteerd uit Frankrijk en het gebied produceerde wijn tot het eind van de achttiende eeuw. Drink in het Vinicni Altan prieel de lokale wijn van de eigen wijngaard. Een Tsjechisch of Frans kaasplankje smaakt er uitstekend bij. Als je een traditioneel Tsjechisch gerecht wil uitproberen, neem dan gegrilde varkensknie met mosterd en mierikswortelsaus. Een aanrader voor echte carnivoren!

Praag_havlickovy_park_(3).jpg

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.