karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Wallenstein tuin en paleis

De Wallenstein tuin in de Mala Strana wijk in Praag moet je gezien hebben. De tuin, geheel in barokstijl en geometrisch aangelegd, maakt deel uit van het Wallenstein paleis waar tegenwoordig het Tsjechische parlement zetelt. Deze tuin is een oase van rust in hartje Praag. De toegang tot de tuin is gratis. In de zomer worden hier concerten gegeven.

Praag_wallenstein_1.JPG

Wallenstein-tuin: wat te zien
1. Barokke tuin met beelden en fonteinen
2. Wallenstein stadspaleis
3. Vijvers met karpers
4. Beelden van Griekse goden
5. Voličre met exotische vogels
6. Witte pauwen die vrij rondlopen
7. Druipsteenmuur en grot
8. Sala Terrena met fresco's
9. Klassieke zomerconcerten in de tuin
10. Wallenstein manege met tijdelijke tentoonstellingen
11. Trčkov-galerie

1. Barokke tuin
Valdštejnská zahrada, Wallensteintuin, is een sieraad van de Praagse barok. Bronzen godenstandbeelden sieren de allée die naar het pronkstuk van de tuin leidt; de Sala Terrena, een loggia met drie bogen en rijkelijk versierd met fresco's. De beelden werden vervaardigd door de zuidnederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries die zich ten tijde van Rudolf II in Praag vestigde.

De originele beelden werden tijdens de Dertigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw als oorlogsbuit meegenomen door de Zweden en zijn tot nu toe niet teruggegeven. De beelden die er nu staan zijn (zeer goed geslaagde) replica's. Ook het standbeeld van Hercules in gevecht met Hydra op een eilandje in het meertje en de fontein met het beeld van Venus en Cupido zijn van De Vries. Om de originele beelden te zien, zul je een bezoekje aan Zweden moeten brengen, aan Kasteel Drootningholm waar de beelden zijn ondergebracht. 

Praag_wallenstein_2.JPG

2. Wallenstein stadspaleis
De tuin behoort bij het Wallensteinpaleis. In opdracht van Albrecht van Wallenstein moesten een dertigtal huizen en een steenfabriek wijken voor de bouw van dit paleis. Nu zetelt het Tsjechische parlement hier. In de voormalige stallen bevindt zich het Pedagogisch Museum, gewijd aan Jan Amos Comenius - een humanist die voorstanders was voor onderwijs aan iedereen, zowel voor jongens als meisjes en van alle standen. Hij schreef leerboeken en ontwierp een nieuw schoolsysteem voor Polen, Zweden en Hongarije.


Praag_wallenstein_3.JPG

3. Trčkov Galerie
De Trčkov Galerie is in de crypte van het Wallenstein stadspaleis met een expositiezaal waar relatiegeschenken te zien zijn  die staatshoofden uitwisselden tijdens officiële bezoeken.

Praag_wallenstein_tuin_grot_en_druipsteenmuur.jpg

4. Druipsteen grot
De stalagtieten van de grot zijn een indrukwekkend natuurverschijnsel maar wanneer je dichterbij komt is het toch niet wat het lijkt te zijn: de muur is 100% nep. De grot is omhuld door mysteries. Zo wordt beweerd dat er binnnen de grot een geheim gangenstelstel is waar alleen helderzienden de weg kunnen vinden. Tot op heden is er niemand die de gangen heeft kunnen ontdekken.

Wanneer je maar lang genoeg naar de muur staart, ga je vanzelf vormen onderscheiden (dit is een feit). Er verschijnen menselijke gezichten die vanuit de uitsparingen in de muur naar buiten turen, dieren, reptielen, nepvensters en klauwen. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet.

Historici hebben geen verklaring kunnen vinden wat het doel van de grot en de druipsteenmuur is. Misschien was het enkel en alleen om gasten te ontvangen en te vermaken.

Praag_Wallenstein_tuin_druipsteenmuur_gezicht.jpg

5. Voliere
De voliere is deel van de druipsteengrot. Er woont een uil en enkele andere exotische vogels. Een voliere past uitstekend in de exotische tuin die de graaf von Wallenstein voor zich liet aanleggen. Waarschijnlijk zorgde het ervoor dat hij het oorlogsgeweld, de Dertigjarige Oorlog was in volle gang, even vergat.

Praag_Wallenstein_tuin_voliere.jpg

6. Sala Terrana
Een sala terrena is een grote zaal of hal open aan een zijde met directe toegang tot een tuin. In de zeventiende en achttiende eeuw waren deze zalen in de mode en iedere bewoner die een stadspaleis liet bouwen, voegde ook een sala terrana toe, vaak met prachtige fresco's, trompe l'oeil en andere versieringen.

De sala terrana van het Wallenstein stadspaleis heeft drie monumentale bogen en is een getrouwe kopie van het portiek van de domkerk in Livorno in Italie. De gewelven van de Wallenstein sala terrana zijn versierd met rijk stucwerk en fresco's die goden uit het oude Griekenland voorstellen. De afbeeldingen zijn omgeven door stucwerk met afbeeldingen van goden betrokken bij de Trojaanse oorlog.

Praag_wallenstein_tuin_sala_terrana_1.jpg

7. Wallenstein manege
De Wallenstein manege (Valdštejnská jízdárna) is onderdeel van het stadspaleis. De Nationale Galerie van Praag organiseert hier tijdelijke tentoonstellingen.

In 1845 vond in hier het bal plaats ter ere van de verloving van het keizerlijke echtpaar Franz Josef I en Elizabeth, beter bekend als keizerin Sissi. Begin twintigste eeuw hadden de autofabrikanten Laurin en Klement hier enige tijd een reparatiewerkplaats.

Het bedrijf was de grootste autofabrikant in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. In 1925 werd het overgenomen door Škoda Auto en maakt nu deel uit van de Volkswagen Groep. De naam Laurin en Klement wordt nog steeds gebruikt om luxe uitvoeringen van sommige van hun auto's te onderscheiden.

Praag_wallenstein_tuin_sala_terrana_plafond.jpg

Adres
Wallenstein tuin (Valdštejnská zahrada)
Letenská
Praag 1, Malá Strana

Openingstijden

April, mei en oktober 07.30-18.00 uur.
Juni t/m september 07.30-19.00 uur.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.