karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Tuinen op de wallen

De Burcht tuinen op de wallen liggen op de zuidhelling onder de Burcht van Praag. Het zijn verschillende tuinen die onder, naast en boven elkaar liggen. De naam van de tuin is gelijk aan het paleis waartoe de tuin behoort: Ledebour, Palffy, Kolowrat en Fürstenberk, deze vier paleizen liggen aan de Valdstejnska straat. Elke tuin is aangelegd in een bepaalde stijl en alle bieden een schitterend uitzicht over Praag. Ze hebben uitkijkterrassen, statige trappen, sculpturen en in de zomer een weelde aan bloemen. 's Zomers worden er in de tuinen concerten gegeven.

Praag_burcht_tuin_Furstenberg_tuin.jpg

Burcht tuinen: Ledenbour tuin
De Ledenbour tuin bestaat uit twee delen. Het onderste deel is vlak en even breed als het paleis. De bovenste tuin is smaller en ligt op een helling die eindigt met een trap naar een achthoekig paviljoen. In het lagere gedeelte van de tuin is een sala terrena die gebruikt wordt als concertzaal. Hier tegenover bevindt zich een dubbele trap en een fontein met een sculptuur van Hydra, de negenkoppige giftige waterslang. In het centrale gedeelte is nog een fontein en een zonnewijzer. Druiven en klimrozen groeien tegen de muren en 's zomers staan er bloemen en planten in terracotta potten.

Praag_burcht_tuin_Furstenberg_tuin_praag.jpg

Burcht tuinen: Palffy
De kleine Palffy tuin bestaat uit zeven terrasniveaus die met elkaar zijn verbonden via een trap. Op het niveau van de laagste en de hoogste terrassen is er een verbinding met de aangrenzende tuinen: Ledebour en de grote Palffy tuin. De tuin heeft een utilitair karakter: de terrassen zijn beplant met peren-, appel- en kersenbomen. Een wingerd groeit tegen een muur op het zuiden. Achter de steile trap in het bovenste gedeelte is een kleinere tuin met geneeskrachtige planten.

De grote Palffy tuin strekt zich uit over acht hoogteniveaus die onderling verbonden zijn. Op het laagste terras is een vijver met een sculptuur van de zeegod Triton. Op het tweede terras is een zonnewijzer met de inscriptie: Claret in orbe dies, ac teatras, hora pete umbras - laat een heldere dag in de wereld de sombere schaduwen verjagen en in Romeinse cijfers het jaartal 1751. Praag_burcht_tuin__Furstenberg_prague.jpg

Kolowrat tuin
De terrasvormige Kolowrat tuin ligt op een steile heuvel op de vestingmuur, de voormalige middeleeuwse wallen. Een trap verbindt de zeven terrassen met elkaar. Ook is er een barokke fontein met een waterspuwer. In de tuin staan peren- en abrikozenbomen.

Fürstenberg tuin
De Fürstenberg tuin is een barokke terrastuin in Italiaanse stijl. Er is een statige trap en een paviljoen met grisaille en allegorische afbeeldingen van de vier seizoenen. Op de balustrade van de trap naar het tweede terras staan putti en siervazen. In de tuin bevindt zich ook een orangerie, een sala terrena en een uitkijkterras. Typerend voor deze tuin zijn de klimrozen.

Praag_burcht_tuin___Furstenberg_Paleis.jpg

De maquette van Langweil
Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werden de tuinen gerenoveerd en midden jaren 1990 opengesteld voor het publiek. Bij de herinrichting en restauratie werd dankbaar gebruik gemaakt van het Model van Praag, een maquette gemaakt door Antonin Langweil tussen 1826 en 1837. Dit van karton gemaakte model toont de omgeving van de Praagse Burcht, Mala Strana en Stare Mesto zoals het er in die dagen uitzag. Alles is tot in het kleinste detail uitgewerkt. Deze maquette is van onschatbare waarde voor architecten wanneer zij oude gebouwen in het centrum van Praag restaureren. Het was ook een uitstekend hulpmiddel om de Burcht tuinen in de oorspronkelijke staat te brengen.

De maquette is te zien in Muzeum Prahy, het Stedelijk museum van Praag. Meer over Muzeum Prahy 

Locatie en adres
De tuinen liggen tussen de Burcht en de wijk Mala Strana en zijn open van april t/m oktober van 10.00-18.00 uur. Ingang via de Valdstejnska straat 12-14 (toegang is niet gratis)

Lees verder
Koninklijke tuin, belvedere en kaatsbaan
Vrtba tuin in de wijk Mala Strana
Hertengracht wandeling

foto's Verliefd op Praag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.