praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Franciscanentuin: Oase van rust midden in Praag

De Franciscanentuin is een oase van rust midden in het centrum van Praag, dicht bij het Wenceslasplein. De ultieme plek om even uit te rusten en bij te komen van het shoppen of sightseeing. De tuin dateert uit de veertiende eeuw en is ingericht met fonteinen, sculpturen, een groot aantal banken en een kinderspeelplaats. Fruitbomen en kruidentuinen weerspiegelen de voormalige eigenaars, de Franciscanen, die hier ooit kruiden en specerijen kweekten. In het midden van de tuin vind je Tribu, een modeboetiek vol mode van jonge Tsjechische designers.

Praag_franciscanentuin_3.jpg

Franciscanentuin: oase van rust

Ingeklemd tussen het Wenceslasplein en de Jungmannovo straat, is de Franciscanentuin een oase van rust temidden van druk winkelend publiek in Praag. Het is een geliefd plekje voor kantoorpersoneel om te lunchen al fresco, voor moeders met kinderen die hier kunnen ravotten en voor toeristen om uit te rusten van het vele lopen. Toch is het bijna altijd mogelijk om een plekje te vinden op een van de banken die in de tuin staan.

Praag_franciscanentuin_2.jpg

Franciscanen-tuin: kruiden, bloemen en bomen
Deze prachtige tuin ligt in de schaduw van de Maria Sneeuwkerk, die groter had moeten worden dan de Sint Vituskathedraal. Slechts het priesterkoor werd voltooid zodat de kerk er gedrongen uitziet. Sinds de zeventiende eeuw kweekten de Franciscanen hier kruiden, bloemen en bomen. Ze sloegen een put, bouwden een fontein en dreven hier de kloosterapotheek met kruiden uit eigen tuin. De Franciscanen werden verdreven door het communistische regime, maar het gebied werd na de Fluwelen Revolutie van 1989 aan de minnebroeders teruggegeven.

Sculpturen in de Franciscanentuin
De Franciscanen zijn volgelingen van Franciscus van Assisi. Franciscus kwam uit Umbrië (Italië) en samen met zijn metgezellen schonk hij al zijn bezittingen aan de armen om zelf in pure armoede verder te leven. Het is daarom zeer toepasselijk dat de metalen toegangsdeur scčnes uit het leven van St. Franciscus van Assisi uitbeeldt, een kunstwerk uit 1991 van de Tsjechische kunstenaar Petr Císařovský.

Twee fonteinen trekken de aandacht. Een met een jongetje met een schelp, van Stanislav Hanzík (1931-2021) en de andere is een beeldengroep Divoženka a Poletuchy van Josef Klimeš (1928-2018).

Divoženka (wilde vrouwen die in de bossen wonen) zijn wezens uit de Slavische mythologie, gevaarlijke demonen die in berggebieden te vinden zijn. Ongehuwde moeders, oude vrijsters of vrouwen die stierven vóór de bevalling, worden na de dood een divoženka.

Poletucha is een archaďsch woord en betekent een vrouw van losse zeden. In de sculptuur begeleiden zij de mythische Divoženka en verbeelden zij geesten van de lucht of sylphiden.

Praag_franciscanentuin_praha.jpg

Kinderspeelplaats
De kinderspeeltuin en de Garden Coffee Shop liggen naast elkaar. De coffeeshop Truhlarna is kindvriendelijk met lage tafeltjes en stoeltjes. Hier kunnen ook kleine kinderen veilig en zonder begeleiding in de speeltuin gaan spelen. Meer over het cafeetje.


Praag_franciscanentuin_1.jpg

Adres
Franciscanentuin
Vodickova, Praag 1

De Fanciscanentuin heeft drie ingangen
* Jungmannovaplein
* Wenceslasplein 
* De passage in de Vodickova straat 


De tuin is dagelijks open en gratis toegankelijk 
oktober - april: 08.00-19.00 uur
april - september: 07.00-22.00 uur
september - oktober: 07.00-20.00 uur

Praag_franciskanentuin_praag.jpg

Praag_Fransicsan_garden_entrance_gate.jpg
foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.