praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Geheime tuin met duizenden viooltjes

De Vrtba tuin in de wijk Mala Strana in Praag is een beetje moeilijk te vinden en het is een beetje zoeken naar de ingang. Dat is een toegangspoort in de Karmelitska straat 25 die lijkt te leiden naar prive-appartementen op een binnenhof. Duw de deur open, loop naar binnen en beklim de trap aan je rechterhand. Achter nog een deur vind je de Vrtba tuin, VrtbovskŠ zahrada in het Tsjechisch. De tuin ligt op een helling waar vroeger wijngaarden waren en maakt deel uit van het Vrtbovsky paleis.†

Praag_vrtba_tuin_heggen_en_bloemen.jpg

Vrtba tuin, de kleinste openbare tuin in Praag
De tuinen in Praag horen altijd bij een paleis. Paleis niet in de betekenis van daar waar een koning woont, maar een groot statig buitenhuis of villa. De Vrtba tuin is niet erg groot want hij ligt ingeklemd tussen gebouwen maar er is alles wat je verwacht te zien van een tuin aangelegd in barok-stijl: robuuste trappen, trapleuningen waarop ornamenten, terrassen, sculpturen, bloemperken en heggen.

Praag_vrtba_tuin_sculptuur.jpg

Vrtba tuin, terrassen en sculpturen
Het eerste wat je ziet wanneer je de tuin binnenkomt is een sculptuur van Atlas die de wereld op zijn schouders draagt. De tuin loopt stijl omhoog en ligt verspreid over drie terassen. De fontein wordt geflankeerd door een sala terrena met prachtige fresco's op het gewelfde plafond. Hiertegenover staat een voliere. Op het bovenste terras is een paviljoen, een gloriette, en vanaf hier een prachtig uitzicht op de St Nicolaaskerk. Op de trappen staan vazen en beelden van goden uit de oudheid: Apollo met een boog, Diana met een hond, Juno met een pauw, Minerva met een schild en Jupiter met een adelaar.

Praag_vrtba_tuin_trap.jpg

Vrtba tuin, mooi opgeknapt en open voor iedereen
In de achttiende eeuw werd het Vrtbovsky paleis gebouwd en de tuin aangelegd voor de kanselier van de Praagse Burcht, Jan Josef uit Vrtba. Na hem woonden hier hier vele anderen. De tuin werd verdeeld en gebruikt door meerdere personen en raakte langzaamaan in verval. Tijdens de communistische periode werd de tuin totaal niet onderhouden en overwoekerd door onkruid. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 kreeg de tuin een grondige opknapbeurt en in 1998 werd de tuin opengesteld voor het publiek.

Adres:
Vrtba tuin Karmelitska 25 Mala Strana
Open april t/m oktober 10.00-18.00 uur.
(toegangsprijs)

Lees verder
Koninklijke tuin
, belverdere en kaatsbaan
Wallenstein tuin en paleis

Praag_Vrtba_tuin_inpraag_ingang.jpg

Foto's Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.