praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Een zingende fontein en bonte tulpen

De Koninklijke Tuin in Praag, královská zahrada, ligt ten noorden van de Burcht aan de Mariánské hradby straat. De tuin is aangelegd in de zestiende eeuw en baarde toen veel opzien vanwege de exotische beplanting. De Italiaanse botanicus had goede kennis van zaken. Zijn aanplant van citrus- en vijgebomen deden het goed. Ook kweekte hij als eerste in noord-Europa tulpen die later in Nederland terecht kwamen. De tuin is dagelijks open en de toegang is gratis.

Praag_koninklijke_tuin_praag_belvedere.jpg

Hoogtepunten van de Koninklijke Tuin in Praag

De koninklijke tuin en Belvedere
Aan de oostzijde van de tuin staat de Belvedere, het zomerpaleis. Ferdinand van Habsburg, koning van Bohemen en een hele reeks andere landen gaf opdracht dit buitenhuis te bouwen voor zijn vrouw die er nooit van heeft kunnen genieten omdat zij stierf voordat de bouw voltooid was. Het zomerpaleis is een prachtig voorbeeld van Italiaanse renaissance architectuur. Kijk vooral naar het dak dat iets weg heeft van een scheepsromp. De bogengalerij met ranke zuiltjes geven het paleis een sierlijk aanzicht. Kijk nog een keer omhoog en bestudeer een paar van de vier-en-zeventig reliefs.

Praag_koninklijke_tuin_praag_kaatsbaan.jpg

De Koninklijke Tuin en de kaatsbaan
Halverwege de tuin staat de kaatsbaan met aan de tuinzijde grote arcades. De gehele gevel is versierd met sgraffito. De allegorische voorstellingen verbeelden wetenschappen, deugden en scheikundige elementen. De sgraffito moet elke twintig jaar of zo vernieuwd worden. Op een lager niveau, achter de kaatsbaan is de oranjerie waar exotische planten en citrusbomen gekweekt worden. De kas is open van half juni tot half september, toegangsprijs €1.

Bij een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog brandde het gehele gebouw af. In de jaren 1950 werd het gebouw weer herbouwd in de oorspronkelijke renaissance stijl. De tuin was in communistsiche dagen gesloten voor het publiek en pas na de Fluwelen Revolutie in 1989 waren de tuinen weer toegankelijk voor iedereen. Als je goed kijkt naar de voorkant van de hal aan de kant van de de Koninklijke Tuin, zie je dat de communisten een eigentijds stukje sgraffito aanbrachten: een hamer en een sikkel.

Het interieur is eenvoudig en stijlvol, met een zwart-wit geblokte tegelvloer, schilderijen van zeegezichten en een zeventiendeeeuws wandtapijt. Het gebouw wordt gebruikt voor tentoonstellingen en klassieke concerten.

Praag_koninklijke_tuinen_praag.jpg

Zingende fontein
Midden in de tuin stond de zingende fontein. De fontein staat er nog steeds maar hij zingt niet meer. Legde je je oor aan de rand van het bekken dan hoorde je ruisende klanken. Het was alleen te horen wanneer de fontein aanstond want het geluid werd veroorzaakt door het vallende water. Na een restauratie is de klank verloren gegaan.

Zomerhuis van voormalige presidenten
Aan dezelfde kant als de kaatsbaan maar dichter bij de ingang aan Prasny most (Praagse brug) staat een mosterdkleurig gebouw. Van 1948 tot 1998 was dit de residentie van de president. In deze periode waren grote delen van de Praagse Burcht gesloten. Er werden schuilplaatsen en onderaardse gangen uitgegraven zodat de residentie direct verbonden was met het burchtcomplex. De gangen waren nog maar nauwelijks klaar of ze werden al geblokkeerd. Het zouden weleens goede schuilplaatsen kunnen zijn voor anti-communisten.

Locatie en adres
De Koninklijke Tuinen heeft twee hoofdingangen. De eerste bereik je via Praagse Burcht en de Prasny most brug. De andere ingang is aan de Marianske Hradby straat tegenover Kralovsky letohradek tramhalte, tram 22.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.