praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Letna Park: wandelen, uitzicht en bier

Letna Park ligt op de top van een beboste heuvel in Praag met uitzicht op de Moldau en het historische centrum van de stad. Als je in Praag bent, moet je zeker in dit park gaan wandelen en daarna uitrusten in de schaduw van oude kastanjebomen met een verfrissend biertje terwijl je geniet van het uitzicht op de rivier en de bruggen. 

Letna Park ligt in de bocht van de Moldau. 's Zomers is dit lommerrijke park de place-to-be voor wandelaars, joggers, fietsers en skaters. Dwarrelende bladeren en dikke sneeuwvlokken zorgen ervoor dat Letna Park ook aantrekkelijk is in de herfst en de winter. Trek warme kleren aan en doe een rondje Letna Park! Misschien wel de mooiste tijd om Letna te bezoeken is in het voorjaar wanneer de narcissen en tulpen in bloei staan en ook in mei wanneer de seringen zo lekker ruiken.

Praag_letna_metronome_praag.jpg

Letna: wat te zien en te doen

1. Panoramisch uitzicht op de bruggen en de Moldau
2. Appel- en beukenbomen en in de zomer overal bloemen
3. Metronoom
4. Expo 58 Paviljoen
5. Biertuin met uitzicht
6. Letna Kasteel restaurant
7. Hanavsky Paviljoen
8. Carroussel
9. Villa Kramar
10. Letna Stadion

Stalin, het verdwenen standbeeld en de metronoom
Een groot standbeeld van Stalin stond tot 1962 op de heuvel van Letna. Het enige wat ons hier nog aan herinnert is het gigantische voetstuk waar nu de metronoom staat: het symbool van de tijd. Zeshonderd arbeiders werkten drie jaar aan dit 22 meter hoge standbeeld van Stalin die een menigte arbeiders en wetenschappers in zijn kielzog heeft. Ingebouwd in het voetstuk was een schuilkelder die echter nooit werd gebruikt.

Ironisch genoeg zag Stalin zelf nooit het voltooide werk. Het werd onthuld op 1 mei 1955, twee jaar na zijn dood. Stalin viel in ongenade vanwege machtsmisbruik en het beeld was een schande voor de Tsjechoslowaakse communistische partij. Daarom werd in 1962 het monument opgeblazen met 800 kilo explosieven. Sinds 1991 wordt de marmeren sokkel gebruikt als basis voor een gigantische kinetische sculptuur dat een metronoom voorstelt.

Praag_Letna_stalin_praag.jpg

Letna en fitness training
Letna Park is de ideale plek voor fitness training, er is een lus van 1.5 kilometer rond het park, ideaal voor hardlopen, fietsen en skaten. Het park beschikt over een tennisbaan, een plek om te tafeltennissen en een jeu de boules-baan. Het terrein rond de metronoom ontwikkelde zich spontaan tot een klein skate- en skateboard-centrum, maar sinds 2019 zijn deze sporten hier niet meer toegestaan. De dakconstructie van de schuilkelder was te zwak en zou kunnen instorten wanneer gebruikt als skatebaan. 's Zomers zijn er in het park concerten, workshops, openluchttheater- en bioscoopvoorstellingen.

Praag_letna_biertuin_praag.jpg

Met een biertje in het park
Deel een tafel met de 'locals' in de openlucht 'pivnice', een populaire biertuin waar je Tsjechisch bier drinkt op houten banken onder schaduwrijke bomen, met uitzicht op de Moldau. Ga uit eten in het Hanavský-paviljoen, gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling in 1891. Het restaurant is gespecialiseerd in de Tsjechische keuken. Als je van internationale gerechten houdt, dineer dan in stijl in Letensky Zamak, Letna Kasteel Restaurant, een favoriet voor de lunch op zondag.

Letna Park en Expo 58 Pavilion
Expo 58 Pavilion was de blikvanger op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel en is dat nog steeds. De Tsjechoslowaakse bijdrage aan de beurs, gebouwd van staal en glas, was en blijft een architectonisch kunstwerk. Na de tentoonstelling is het gebouw verhuisd naar Praag en heeft het een aantal jaren dienst gedaan als restaurant. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor.

Praag_letna_expo_58_praag.jpg

Letna Stadion
Letna Stadion, thuisbasis van AC Sparta Praag, biedt plaats aan 18.887 toeschouwers. De nieuwe naam is Generali Česká pojišťovna Arena. Het stadion dateert uit 1921 maar de huidige vorm uit 1995. Het hele jaar kan er gespeeld worden omdat de grasmat verwarmd kan worden.

Vanaf het begin werd het stadion ook gebruikt als plaats voor toespraken tijdens evenementen die gehouden werden in de Milada Horaková-straat en op het plateua van de Letná-heuvel. Tijdens de Fluwelen revolutie in 1989 kwamen op de vlakte zo'n 800.000 mensen bijeen voor anti-regeringsdemonstraties.

Letna Park: een korte geschiedenis
Letna Park is het beste te bereiken vanuit de Joodse wijk, volg de Pařížská Avenue, steek de Svatopluk Čech-brug over en beklim de trappen. Vroeger was Letna bedekt met wijngaarden omdat de hellingen op het zuiden liggen, ze vangen de zon en wijnranken gedijen hier uitstekend. Pas in de negentiende eeuw werd Letna een park. Tot 1989 was het park de plaats waar militaire parades en 1 mei-festiviteiten in Moskou-stijl werden gehouden. Duizenden Tsjechen marcheerden langs het Sparta-stadion aan de kant van de Milady Horakova-straat om hun communistische leiders te eren om daarna naar de paradeplaats te gaan.

Eerste kabelbaan en elektrische tram in Praag
De Letna-kabelbaan is al lang verdwenen. Het instapstation was bij de Stefnikuv-brug en bracht mensen naar het Letna-kasteel naast de biertuin. Deze eerste kabelbaan in Praag opende in 1891 en werd geëxploiteerd tot 1916. Een stukje van de instapplaats is gerestaureerd en dient nu als uitkijkplatform.

De eerste elektrische tram van Praag verbond het Letna park met het Stromovka Park en reed van 1891 tot 1900. De tram reed heen en weer op één spoor met een snelheid van 10 kilometer per uur. Het traject was heel kort en een ritje duurde slechts vijf minuten. Tot dan toe werden trams door paarden getrokken en was een elektrische tram een innovatie. Iedereen die het zich kon veroorloven wilde wel een ritje met deze nieuwe tram maken. De inauguratie viel samen met de Jubileumtentoonstelling van 1891. Ongeveer één meter van de originele sporen bevindt zich nog in het park. Ze zijn gemarkeerd met dezelfde steentjes die gebruikt worden als plaveisel op de Praagse trottoirs.

Praag_letna_funicular_praag.jpg

Leuke wetenswaardigheden

1. Letna park werd in de middeleeuwen gebruikt als een militair kamp vanwege de strategische positie. De helling was waarschijnlijk in die dagen al beplant met wijngaarden. Pas veel leter, in de negentiende eeuw, werd Letna een openbaar park.

2. Keizer Rudolf II (1576 – 1612) liet onder Letna een irrigatietunnel bouwen die helemaal doorloopt naar Stromovka. De tunnel wordt nog steeds onderhouden, maar is niet toegankelijk voor het publiek.

3. Het neo-barokke restaurant Hanavsky Pavilion werd gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling van 1891. Het was het eerste gebouw in Praag met een gietijzeren framewerk. Oorspronkelijk stond het op het beursterrein Výstaviště in de wijk Holešovice, maar werd na de tentoonstelling afgebroken en verplaatst. Vanaf het terras van restaurant Havansky heb je een mooi zicht op de bruggen over de Moldau.

4. De carrousel van Letna is de oudste in zijn soort in Europa. Deze draaimolen werd gebouwd in 1892 in de wijk Vinohrady en verhuisde in 1894 naar het park. Oorspronkelijk werd de carrousel handmatig aangedreven. In 1930 bouwde men een elektromotor in en in 1981 werd een nieuwe motor geďnstalleerd en daardoor draaide de carrousel sneller dan voorheen vanwege het toegenomen vermogen. Sinds 1991 staat de carrousel op de lijst van beschermd erfgoed. In 2006 raakte de carrousel beschadigd en in 2017 begonnen restauratie-werkzaamhedenheden. Tot nu toe zijn de paarden gerenoveerd.

5. Het twee verdiepingen tellende neo-renaissancistische kasteel Letensky zamecek werd in 1863 gebouwd en is een beschermd cultureel monument.

6. De Villa Kramar in neo-barokke stijl heeft 56 kamers en werd tussen 1911 en 1914 gebouwd voor Karel Kramar, die later de eerste Tsjechoslowaakse premier zou worden. Sinds 1998 is de villa de officiële residentie van de premier van Tsjechië.

7. Op de bakstenen muur achter Villa Kramar, dat ook wel het bastion van St. Maria Magdalena wordt genoemd, stond van 1891 tot 1911 een kanon. Zodra de vlag op het Klementinum werd gehesen, vuurde twee artillerie-soldaten precies om twaalf uur 's middags het kanon af, zodat iedereen zijn horloge en andere klokken gelijk kon zetten. Dit gebruik eindigde toen Villa Kramar gebouwd werd, want de bewoners wilden geen levensgroot kanon in hun achtertuin hebben.

Locatie en openbaar vervoer

1. Loop vanaf het Oude Stadsplein door de Pariska straat en steek de Moldau over via de Cechuv brug. Loop de trap op en je staat op Letna
2. Neem 1, 8, 12, 25 of 26 naar de Letenske Namesti tramhalte

Openingstijden Letna Biertuin
Letna Beer Garden is elke dag geopend van 11.00 uur tot 23.00 uur. In de winter is het gesloten.

Tips van de redactie van Praag-Nu
Tip 1: Als het een beetje te koud is om lang op Letna te zijn, breng dan een bezoekje aan het Nationaal Technisch Museum, dat vlak achter het park ligt of loop door de wijk Holesovice naar Veletrzni Palac, museum voor moderene hedendaagse kunt. Meer over het museum

Tip 2: Ben je op 28 oktober (Onafhankelijkheidsdag) of op oudejaarsavond in Praag, Letna is de beste plek om te kijken naar het spectaculaire vuurwerk dat dan wordt afgestoken

Praag_letna_bruggen_praag.jpg

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.