praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Wandelen tussen eeuwenoude bomen

Stromovka is het grootste park in Praag. Wees Tsjech met de Tsjechen en wandel (of fiets) hier op zondag langs lommerrijke paden.  Stromovka, de bomentuin, ligt ten noorden van de wijk Holesovice. Eens het jachtgebied van de Burchtbewoners nu het terrein voor joggers, wandelaars en fietsers. Heel populair bij jonge moeders en opa's en oma's is de eendjes voeren bij de vijver die via een onderaards gangenstelsel verbonden is met de Moldau. Stromovka is het grootste park van Praag en is even groot als 200 voetbalvelden.

Praag_stromovka_praag_5.jpg

Hoogtepunten in het Stromovka park


1. Wandeling naar Troja Kasteel
Volg het gemarkeerde voetpad, ga onder de spoorwegbrug door naar Cisarsky Ostrov, het Keizerseiland. Een nogal rommelig eiland met een manege en wat bedrijven. Dit is een verrassend landelijke wandeling en je zou niet denken dat je midden in Praag bent.

2. Stromovka voor kinderen
Aan de zuidzijde van het park vlakbij het Planetarium is de Vozovna speeltuin met klimrekken, schommels, en evenwichtsbalken. De grote attractie is de levensechte tram om in te klimmen en op te klimmen of om tramconducteurtje te spelen. De moeders kunnen bijpraten in het Vozovna Restaurant met tafeltjes buiten in de zomer. 

Praag_stromovka_praag_4.jpg
  Vozovna speeltuin

De Vozovna speeltuin is vaak erg druk, een stukje verderop is speeltuin u Stoly met schommels, glijbaan, klimrekken, zandbak en draaimolen. De Kastanek speeltuin, aan de zuidzijde van het Stromovka park aan de Nad Kralovskou Oborou straat, bestaat al sinds de jaren 1960. Het is het werk van twee beeldhouwers, Eva Kmentová en Olbram Zoubek. Samen ontwierpen ze een klimtoren en acht lage klimrekken gemaakt van beton wit geschilderd met kleuraccenten. Tegenwoordig zijn speeltuinen gemaakt van verantwoord materiaal waaraan kinderen zich niet kunnen bezeren. De Kastanek speeltuin voldoet niet aan deze eisen, maar is esthetisch wel verantwoord.

Praag_kastanek_speeltuin__stromovka_praag.jpg
  Kastanek Speeltuin

3. Restaurant Šlechtova

Restaurant Šlechtova werd in de zeventiende eeuw gebouwd als Koninklijke Zaal. Sinds het eind van de negentiende eeuw is het een restaurant. De laatste huurder was de familie van Václav Šlechta, die het gelijknamige restaurant runde tot de Tweede Wereldoorlog begon. Na de oorlog werd het restaurant genationaliseerd en raakte in verval en in de jaren zestig gesloten. Twee branden, een overstroming en verwaarlozing maakten het gebouw onbruikbaar. In 2017 is met de restauratie begonnen. De heropening staat gepland in 2022.

4. Planetarium van Praag
Het Planetarium van Praag, met een 23 meter hoge projectiekoepel en een oppervlakte van 843 m2, is een van de grootste ter wereld. De sterren worden op het plafond boven de bezoekers geprojecteerd, opto-mechanische en digitale systemen creëren een perfecte illusie van de ruimte. Sterrenwacht en planetarium zijn niet hetzelfde! Hier zie je de echte sterren door een telescoop. Dit kan ook in Praag op Petrinheuvel in de Stefanik Sterrenwacht.

5. Fitness en training in de frisse lucht
Fitnessapparatuur waar je je armen, rug en benen kunt trainen, en er zijn ook krachtladders, evenwichtsbalken en katrol- en statiefmateriaal. Drinkfonteinen zijn in de buurt van de kinderspeeltuin, evenals de toiletten.

Praag_stromovka_praag_6.jpg

6. Picknick en barbecue
Op een paar minuten lopen van de tramhalte vindt je een picknick en barbecue plaats. Er zijn twee elektrische grills, een zitgedeelte met tafels en banken en een drinkfontein. Je kunt je eigen barbecuespullen meenemen of deze huren bij de nabijgelegen Bistro NO.2 waar je ook vlees en andere dingne kunt kopen om te barbecuen.

Reserveren kan via Park BBQ.

Dit is hoe het werkt:
1. boek een datum en tijd
2. je ontvangt een sms met betalingsinstructies
3. na betaling ontvang je een activeringscode
4. activeer de code 30 minuten voor de start van je barbecue
5. na het verzenden van de activeringscode gaat de knop op de grill branden om de grill aan te zetten. Met dezelfde knop kun je de grill ook uitschakelen.
6. je hoeft niet op de temperatuur te letten, want die wordt automatisch geregeld.
7. zodra je reservering verloopt, schakelt de grill zichzelf uit.
8. maak de barbecue na gebruik schoon.

Praag_stromovka_praag_3.jpg

Stromovka de vroegere jachtvelden
Stromovka ligt in de wijk Bubeneč in Praag op de uiterwaarden van de Moldau. Het park onstond in de dertiende eeuw als wildreservaat voor het nabijgelegen jachtslot. De hoogtijdagen waren tijdens het bewind van Rudolf II (1576-1612). In het begin van de negentiende eeuw werd het een openbaar park en was toen aanzienlijk groter dan vandaag. Telkens werd een stukje land afgeknibbeld: voor de spoorweg, de bouw van het Planetarium, een scheepskanaal en ten slotte voor de aanleg van het tentoonstellingsterrein, Vystaviste.

In het midden van het park is de 'grote vijver' met een eilandje dat bekend staat als 'het eikenheuvel'. De vijver krijgt via een tunnel onder de Letnaheuvel water uit de Moldau.

Adres: Stromovka Park, naast het Výstaviště tentoonstellingsterrein, Bubenec, Praag
Openbaar vervoer: tram 6, 14, 17 halte Výstaviště

Foto's Marianne Crone

Leuk voor kinderen om te doen
Haaien kijken
Dinosaurussen eten geven
Interactieve modeltreintjes

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.