praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Petrin: Mini Eiffeltoren, lentebloesem en uitzicht

Ten westen van de wijk Malá Strana in Praag ligt de Petrinheuvel, bekroond met een replica van de Eiffeltoren. Petrin is de hoogste van de zeven heuvels van Praag en een klassiek zondagsuitje voor de bewoners van de stad. Vanaf de vijftiende eeuw groeiden er wijnranken op de Petrin heuvel. In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen hier de stenen vandaan om de huizen in de stad te bouwen. De noordzijde van petrin is het drukst bezocht. Hier vind je o.a. de uitkijktoren, het spiegeldoolhof en het rosarium. De zuidzijde is veel rustiger met mooie wandelpaden.   

Praag_petrin_uitzicht_van_uitkijktoren.jpg
  Uitzicht vanaf Petrin uitkijktoren op de Oude Stad en de Karelsbrug

Nu is Petrin een stukje natuur midden in Praag en geliefd bij bewoners en bezoekers van de stad. Geniet van de geurige bloesem van de fruitbomen, van de herfstkleuren in het najaar of een pak sneeuw in de winter. Wandel langs slingerende paden naar boven of neem het kabelbaantje. Op de top van de Petrinheuvel wacht een bekoorlijk uitzicht over de Moldau en daarachter de Oude Stad. Ben je nog niet hoog genoeg? Beklim dan de 299 treden van de uitkijktoren.

18 Hoogtepunten van Petrin

1. Uitkijktoren
Een mini versie van de Eiffeltoren, 63,3 meter hoog en gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling in 1891. Het beklimmen van de 299 treden leidt naar een prachtig uitzicht. Er is ook een lift. Op de begane grond een gezellig cafeetje.

Als het aan Hitler gelegen had dan was de uitkijktoren afgebroken. Hij vond het een lelijke toren die het zicht op de Burcht benam. Tijdens het communistisch rgime werd de toren aangepast om als zendmast te fungeren. De lift werd volgestouwd met kabels en aparatuur en de bezoekers moesten lopen.

Na de Fluwelen Revolutie werd de Zizkov telecommunicatietoren in gebruik genomen. Leuke wetenswaardigheidje: de burgemeester van Praag heeft een app op zijn telefoon waarmee hij de kleuren van de verlichting kan aanpassen.

2. Spiegeldoolhof
Het Spiegeldoolhof, Bludiste in het Tsjechisch, bevindt zich in een miniatuurkasteel naast de uitkijktoren. Als je je een weg door het spiegeldoolhof hebt gebaand, kom je terecht in een hal met lachspiegels. Interessant om te zien is het diorama ter herinnering aan de strijd tussen Praagse studenten en de Zweedse troepen op de Karelsbrug tijdens de Dertigjarige Oorlog in de zeventiende eeuw. Het spiegeldoolhof is een perfect uitje voor het hele gezin. De wandeling door het doolhof is vrij kort en zeer geschikt voor jonge kinderen.

3. Rosarium en de tuinen van Petrin
Boven op de Petrin-heuvel liggen het rosarium, de Nebozízek- en de Seminarie-tuin met meer dan twee duizend fruitbomen. In het rosarium bloeien twaalf duizend rozen rozen in alle kleuren en soorten die een heerlijke geur verspreiden, De rozentuin is even groot als 12 voetbalvelden en aangelegd in de vorm van een rosette.

De gemakkelijkste manier om de top van de heuvel te bereiken, is met het kabelbaantje. De mooiste manier is via de wandelpaden die het park doorkruisen. Er zijn veel bankjes om onderweg uit te rusten maar vooral om van het uitzicht te genieten. Voor kinderen zijn er diverse speeltuintjes.

Praag_petrin_hongermuur_praag.jpg
  Laurentiuskerk en hongermuur

4. Hongermuur
De hongermuur is een vestingwerk gebouwd door Karel IV tussen 1360 en 1362 ter verdediging van Mala Strana en de Burcht. De muur was vier meter hoog en had acht uitkijktorens. In de loop der jaren is de muur uitgebreid en aangepast. Toegevoegd werden kantelen, schietgaten en poorten waarvan sommige nog steeds als doorgang gebruikt worden. De naam 'hongermuur' is gebaseerd op een legende. Het zou een werkverschaffingsproject zijn. Na een slechte oogst gaf Karel IV opdracht deze muur te bouwen. De arbeiders kregen in ruil voedsel uit de koninklijke voorraadkamer.Praag_st_Michael_kerk_praag.JPG
  St Michaelkerk

5. Houten St Michael Kerk
Russisch Orthodox houten kerkje dat oorspronkelijk in de Oekraine stond, uit elkaar is gehaald en weer opgebouwd aan de Smichov zijde van de Petrin heuvel. Een prachtig voorbeeld van zeventiende eeuwse volkskunst.  In oktober 2020 ontstond er brand in het kerkje dat vrijwel geheel werd verwoest. Het ligt in de bedoeling dat een replica het kerkje zal vervangen. 

6. Heilige Laurentiuskerk
Kruiswegstaties naast een pad dat rond de uitkijktoren loopt, leiden naar de Laurentius koepelkerk. De huidige kerk stamt uit de achttiende eeuw en was een pelgrimsoord, met individueel gebed langs de staties van de kruisweg, de kapel van het Heilig Graf en de Cavalerie die er naar toe leidde. De kapel van het Heilige Graf is gemodelleerd naar de Kerk van het Heilige Graf in Jerusalem. Kenmerkend zijn de ramen. Omstreeks het middaguur vallen de zonnestralen op de offersteen in het midden van de kapel.

Praag_petrin_stefanik_observatorium.jpg
  Stefanik Sterrenwacht

7. Stefanik Sterrenwacht
De permanente tentoonstelling in de sterrenwacht toont de basisprincipes van astronomie. Je kunt de koepels met telescopen bezoeken. Bij geschikt weer is het mogelijk om de lucht te observeren. De Engels sprekende medewerkers staan klaar om vragen te beantwoorden.

Overdag kun je met een telescoop de zon observeren en's nacht de maan en de planeten van het zonnestelsel, wanneer de hemel helder is. Je kunt ook buiten de grenzen van het zonnestelsel kijken naar bepaalde sterren, nevels, sterclusters en sterrenstelsels. De sterrenwacht is vernoemd naar Milan Stefanik (1880-1919) medeoprichter van de Tsjechoslowaakse staat, wetenschapper en astronoom.

Praag_petrin_karel_macha_praag.jpg

8. Art Nouveau standbeeld van Karel Hynek Macha 
Levensgroot bronzen standbeeld van de Tsjechische dichter Macha (1810-1836). De beeldhouwer Josef Vaclav Myslbek begon er aan te werken in 1910, het eeuwfeest van de geboorte van Macha en twee jaar later werd het op de heuvel van Petrin geplaatst. Niet ver van de Ujezd straat waar de dichter geboren werd. 

Zoals het romantische dichters betaamt, stierf Macha jong en op tragische wijze. Hij kreeg hoge koorts op de dag voor zijn huwelijk toen hij op bezoek was in Litoměřice, een stadje vlakbij Praag, waar hij hielp met het blussen van een schuur die in brand stond. Hij ligt begraven op het kerkhof van Vysehrad, de laatste rustplaats van kunstenaars en schrijvers waarvan het werk heeft bijgedragen aan de heropleving en het voortbestaan van het Tsjechische nationale bewustzijn.

Het bronzen beeld stelt een jonge Macha voor met een pen in zijn hand terwijl hij het gedicht 'Maj' (meimaand) schrijft. Het gedicht gaat over het nootlot van de jeugd, een geliefd onderwerp bij de romantici. Elk jaar op 1 mei, de Dag van de Liefde, wordt het beeld een bedevaartsplaats voor geliefden, zowel jong als oud, die bloemen bij het standbeeld neerleggen.

Praag_Petrin_heuvel_gangenstelsel.jpg
  ingang tot het gangenstelsel

9. Gangenstelsel
Dit is een van de ingangen tot het gangenstelstel in de Petrinheuvel. Er zijn achttien gangen en de langste is 365 meter lang. De gangen stammen uit de middeleeuwen, toen ze gegraven werden voor de winning van steenkool en ijzererts. De meeste worden nu gebruikt als waterafvoer. Deze ingang ligt vlakbij de kunstgalerie Magical Cave op weg naar het Strahovklooster. 

10. Strahov Stadion
Het Strahov Stadion is immens. Het is zo groot dat het hele Burchtcomplex erin past. Het werd gebouwd in 1926 voor de Sokol, een organisatie ter stimulering van lichamelijke opvoeding en er waren ritmische gymnastiekshows. Deze shows werden verboden tijden de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Het Communistische regime veranderde de naam van Sokolbeweging in Spartakiade. Deze shows hadden zo'n 750.000 deelnemers. Na de Fluwelen Revolutie werd het stadion ook gebruikt voor popconcerten en trainingen van de jeugdopleiding van Sparta Praag.

Er zijn plannen om het stadion om te bouwen tot Museum van de Twintigste Eeuw met als hoofdonderwerpen de Nazi-tijd en het leven tijdens het communistisch regime.

Praag_petrin_nebozizek_eten_restaurant.jpg
  Nebozizek Restaurant

11. Nebozizek Restaurant
Het Nebozizek Restaurant heeft de perfecte locatie op de Petrinheuvel en biedt een fantastisch uitzicht vanaf het zomerterras. Neem zeker een kijkje in het interieur met veel meubels van Scandinavisch design meubels en oosterse orchideeën. Bij zonsondergang is het uitzicht op zijn mooist. Drink hier een kopje koffie. Ook het eten is hier lekker. Op het menu staat een breed scala aan gerechten, van traditioneel Tsjechisch tot zeevruchten. De gemakkelijkste manier om Nebozizek te bereiken is met het kabelbaantje en halverwege uitstappen.

Praag_petrin_kabelbaan.jpg
  Kabalbaantje

12. Kabelbaantje
Het kabelbaantje is een snelle en makkelijke manier om naar de top van de Petrinheuvel te gaan. Het baantje begon te rijden in 1891 en ging omhoog met waterkracht. Sinds 1932 is het baantje volledig electrisch aangedreven. Verschillende malen werd de dienstregeling onderbroken: tijdend de Eerste Wereldoorlog, in 1965 veroorzaakte een aardverschuiving schade en werd de dienst twintig jaar opgeschort.

Vanaf 1985 rijdt het kabelbaantje het hele jaar door met uitzondering van een korte periode, meestal in het voorjaar, wanneer het mechanische en de rails onderhouden wordt. Je openbaar vervoerkaartje is geldig. Het instapstation aan de voet van Petrin is vlakbij de tramhalte aan de Ujzed straat.

Praag_slachtoffers_van_het_communisme.jpg
  Monument slachtoffers communisme

13. Monument voor de slachtoffer van het communisme
Zeven uitgemergelde, levensgrote figuren beklimmen een trap. Het monument staat symbool voor de desintegratie van de mens die in een totalitaire regime opgroeit, een wereld vol censuur. Het kunstwerk is geinspireerd door de Zwiterse beeldhouwer Giacometti. Het monument staat aan de voet van de Petrinheuvel aan de Ujzed-straat.

14. Strahov hostel
Strahov hostel betaat uit twaalf flatgebouwen en biedt accommodatie aan 4500 studenten. Gebouwd in socialistisch-realistische stijl tussen 1964 en 1965. Het boodt aanvankelijk onderdak aan de atleten die meededen aan de Spartiakiades die in het Strahov stadion werden gehouden.

Tegenwoordig is het de campus voor studenten die buiten Praag wonen en in Praag studeren. De accommodatie biedt slaapzalen voor 2 tot 10 personen met gedeelde badkamer. Ook zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals studentenkantine, clubs, bars, restaurants en winkels. Om hier te wonen moeten de studenten aan verscheidene criteria voldoen, zoals ver buiten Praag wonen en ook behaalde studieresultaten tellen mee.
Adres: Vaníčkova 7, Strahov, Praag

15. Magische grot: Reon kunstgalerie
De magische grot is een kunstgalerie met een tentoonstelling van zo'n tachtig schilderijen. De kunstenaar Reon verbouwde een huis van drie verdiepingne tot een grotmuseum en noemde zijn denkbeeldig rijk Argondia. Zijn schilderijen bestaan uit meerdere lagen op een houten plank. De olieverf moet voldoende opgedroogd zijn voordat hij de volgende laag kan aanbrengen. Het duurt ongeveer een jaar voodat een kunstwerk voltooid is. Reon is even excentriek als zijn werk. Een kleurrijk personage met een lange baard en gekleed in een fluwelen jas en een hoed met een brede rand lijkt hij op een tovenaar.

Praag_petrin_strahovklooster.jpg
  Strahovklooster

16. Strahovklooster
De twee torens van het Strahovklooster zijn karakeristiek voor de skyline van Praag. Het Strahovcomplex bestaat uit een kunstgalerij, een kloosterkerk, een bibliotheek en een brouwerij. De Strahovbibliotheek diende als decor in de film 'From Hell' met Johnny Depp in de hoofdrol en in de Bondfilm 'Casino Royale' met Daniel Craig. Meer over het Strahovklooster en Praag als filmlocatie

Praag_petrin_kinsky_tuin.jpg
  Kinsky tuin

17. Kinsky tuin
De Kinsky tuin aangelegd in Engelse stijl in de eerste helft van de negentiende eeuw ligt aan de zuidkant van de Petřín heuvel en is even groot als 44 voetbalvelden. Via de hongermuur loop je naar het noordelijke deel van de heuvel dat drukker bezocht wordt. In de middeleeuwen groeiden hier wijnranken nu is het bebost. In de tuin bevindt zich het Kinsky Zomerpaleis nu het Ethnografisch Museum. De tuin is het best te bereiken vanaf náměstí Kinských in de wijk Smichov.

Praag_petrin_ethnografisch_museum.jpg
  Kinsky zomerpaleis

18. Ethnografisch Museum
Temidden van weelderig groen staat het Kinsky Zomerpaleis, gebouwd in Empirestijl nu Ethnografisch Museum. Het museum richt zich op de regionale cultuur van Tsjechië. De tentoonstelling brengt in kaart dorpshuisvesting, landbouw en gewoonten. Verder beschikt het zomerpaleis over een bibliotheek, archief, discussieruimte, een museumwinkel met gespecialiseerde publicaties en een café.

Praag_petrin_hongermuur.jpg
  Hongermuur

Praag_petrin_uitzicht.jpg
  Uitzicht vanaf het Strahovklooster
 
Praag_petrin_wandeling.jpg  
  Kinsky tuin aan de zuidzijde van de Petrinheuvel

  Praag_petrin_laurentiuskerk.jpg             Praag_petrin_uitkijktoren.JPG
 
Petrin uitkijktorenfoto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.