praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Metrolijn D een snelle verbinding met zuid-Praag

De nieuwe metrolijn D in Praag zal klaar zijn in 2029, wanneer alles meezit. Aan de aanleg is inmiddels begonnen. De metrolijn D is 10,6 kilometer lang en krijgt in totaal tien stations waarvan acht nieuw te bouwen. Het traject loopt van Náměstí Míru (op lijn A) via het huidige metrostation Pankrác (op lijn C) in zuidelijke richting naar Písnice in Praag 12. De nieuwe lijn wordt in twee fasen aangelegd: vanaf Pankrác eerst in zuidelijke richting en daarna van Pankrác in noordelijke richting.

Praag_metro_lijn_D_plattegrond_praag.jpg

Nieuwe metrolijn D
Het huidige metrosysteem van Praag bestaat uit drie lijnen en 61 stations:
1. Groene lijn A,
2. Gele lijn B,
3. Rode lijn C
4. Blauwe lijn D in aanbouw

Acht nieuwe stations
Op de nieuwe lijn D gaan onbemande treinen rijden en het is de eerste volautomatische metrolijn in Praag. In het eerste deel dat gebouwd wordt is van het bestaande station Pankrác naar Nove Dvory. Daarna wordt de lijn doorgetrokken naar Depo Písnice en nog later van Pankrác naar Náměstí Míru. De nieuwe lijn bestaat uit de stations: Namesti Miru, Náměstí Bratří Synků, Pankrác, Olbrachtova, Krč Railway Station, Krč Hospital, Nové Dvory, Libus, Pisnice en Depo Pisnice . Op het station Pankrác komt er een overstapmogelijkheid naar metrolijn C. De bouw gaat zo'n 7,5 jaar duren. Namesti Miru en Pankrác zijn bestaande stations.

Van uitstel kwam geen afstel
De aanleg van de lijn werd al in 2013 goedgekeurd en de aanleg zou beginnen in 2017 om klaar te zijn in 2022. De bouw werd uitgesteld wegens meerdere redenen. Het bleek onder meer moeilijk om het land aan te kopen omdat de eigenaars een te hoge prijs vroegen, ook wilden zij gecompenseerd worden wegens blokkades tijdens de werkzaamheden. De vertraging brengt extra kosten met zich mee onder meer omdat de nieuwe stations reeds in 2009 ontworpen werden en nu al verouderd zijn.

Snelle verbinding met zuid-Praag
De nieuwe lijn sluit op Náměstí Míru aan op lijn A, en verbetert de verbinding zuid-noord aanzienlijk. In zuid Praag wonen zo'n 150.000 mensen die nu aangewezen zijn op bussen om naar het centrum gaan. De nieuwe metrolijn D en vooral het traject Olbrachtova - Pankrác is een veel snellere verbinding dan de bus die vaak oponthoud hebben door verkeersopstoppingen.

Praag_sapa_market_groothandel.jpg

Wat te doen in zuid Praag:

Sapa Vietnamese markt
Exotisch shoppen en eten op de Sapa Vietnamese markt. 'Markt' is eigenlijk niet het juiste woord. Een betere term is 'stad in een stad'. Dit is waar de Vietnamese gemeenschap van Praag eet, winkelt en elkaar ontmoet. Hier doen de eigenaren van al die Vietnamese winkeltjes in Praag hun inkopen bij de groothandel die zijn goederen rechtsstreeks uit Vietnam importeert. Er zijn ook 'gewone' winkeltjes waar je niet een hele baal papieren servetjes of 20 kilo mie hoeft te kopen of 500 'maneki neko', wenkende katten die geluk brengen.

Meer over Sapa markt

Praag_sapa_markt_detailhandel.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.