praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Openbaar vervoer kaartjes: waar, wat en hoe

Openbaar vervoer, tram- en metro-kaartjes in Praag zijn gemakkelijk te kopen als je eenmaal weet waar en hoe en welk kaartje je nodig hebt. Kaartjes zijn geldig in de tram, metro en bus met onbeperkt overstappen, binnen de stadsgrenzen. Je OV-kaartje is ook geldig in nachtbussen en trams, de Petrin-kabelbaan en veerboten. OV-kaartjes zijn NIET geldig in de Airport Express Bus. Je hebt de keuze uit een kaartje met een geldigheidsduur van 30 minuten, 90 minuten of 24 en 72 uur. Reizen is gratis voor kinderen onder de 6 jaar en voor iedereen ouder dan 70 jaar.

Openbaar vevoer kaartjes geldig maken
Je kaartje is pas geldig wanneer het afgestempeld is. Dat doe je zodra je het metrostation binnenstapt of instapt in de tram of bus. Wanneer je kaartje eenmaal afgestempeld is, hoef je dat niet opnieuwe te doen wanneer je overstapt. Je moet wel binnen de geldigheidstijd van je kaartje reizen. Het afstempelen doe je bij de gele afstempelautomaat, in de metrostations net voor de roltrappen en in trams en bussen bij de deuren.

Je reist op vertrouwen wat betekent dat je een geldig ticket hebt. Kaartjescontroleurs controleren regelmatig passagiers in de metro en de tram. Als je wordt betrapt, krijg je een boete die je ter plaatse moet betalen. Geen clementie voor buitenlanders.

Waar koop je kaartjes voor het openbaar vervoer?
OV-kaartjes zijn geldig in alle trams, metro's en bussen in Praag. Het maakt niet uit waar je ze hebt gekocht.
1. Informatiecentra en verkooppunten in alle metrostations in het centrum van Praag en in de meeste metrostations in de buitenwijken.
2. Gele kaartjesautomaten bij metrostations.
3. Trafika, krantenwinkels, die je in alle wijken van Praag vindt.
4. Mobiele applicatie PID Litacka (betalen met creditcard of bankpas, moet worden geactiveerd voordat je instapt)
5. Contactloos betalen met credit- of bankpas in elke tram en bij veel tramhaltes.
6. In de bus bij de chauffeur. Deze kaartjes zijn iets duurder omdat je een toeslag betaalt.

LET OP: ALTIJD je kaartje afstempelen om het geldig te maken, ook wanneer je het bij de buschauffeur koopt.

Tram- en metrokaartautomaten bij de tramhalte of op het metrostation
1. Kies je kaartje 
2. Druk herhaaldelijk op de knop als je meer dan één kaartje nodig hebt.
3. Druk op 'discounted' VOORDAT je je eigen kaartje koopt wanneer je ook een kaartje nodig hebt voor een hond en / of bagage.
4. Voer het juiste bedrag in. Er zijn verschillende soorten automaten waarvan sommige alleen munten en bankbiljetten accepteren. Nieuwere exemplaren accepteren ook bankpassen en creditcards.
5. Pak je kaartje(s) en het eventuele wisselgeld.

Praag_betaalautomaat_in_tram.jpgContactloos betalen in de tram of bus
Iedere tram en bus in Praag biedt de mogelijkheid om contactloos te betalen. De betaalautomaat staat in het midden van de tram dus instappen bij de middelste deur. Instructies zijn in het Tsjechisch en Engels. Je kunt drie soorten kaartjes bij deze automaat kopen: 30 minuten, 90 minuten en een dagkaart (24 uur). Het kaartje dat uit de auromaat rolt is al gestempeld. Stempel het niet nogmaals want dan is het ongeldig en kun je beboet worden bij controle.

Soorten OV-kaartjes
Kies uit de volgende OV-kaartjes: 
30 minuten kaartje: 24 CZK
90-minuten kaartje: 32 CZ
Dagkaart (24 uur): 110 CZK
3-daagse pas (72 uur): 310 CZK
Pas voor 1 maand: 670 CZK
(prijzen geldig op het moment van schrijven)

Mobiele applicatie PID Litacka
Download de app PID Lítačka via Google Play of Apple Store. Met de app kun je elk OV-kaartje voor Praag kopen. De app helpt je ook bij het vinden van je aansluiting en en overstappen en adviseert je welk kaartje het meest geschikt voor je is. Je betaalt met je creditcard of bankpas. Activeer je kaartje van tevoren want de geldigheid ervan begint twee minuten na je aankoop.

LET OP:

Wanneer je kaartjes via de app koopt, moet je het kaartje 2 minuten voordat je in de tram of metro stapt, activeren. De reden hiervoor is dat als het nog steeds aan het activeren is als een inspecteur controleert, dit kaartje ongeldig is en krijg je een boete.

Honden, fietsen en kinderwagens
Honden moeten een muilkorf dragen, aangelijnd zijn of vervoerd worden in een draagbare mandje of tas. Ze reizen voor de helft van de prijs.

* Fietsen zijn toegestaan in de metro in het eerste of laatste treinstel tegen halve prijs.
* Kinderwagens en kinderwagens MET kind zijn gratis, zonder kind wordt dit als bagage beschouwd
* Handbagage (dezelfde afmetingen als bij luchtvaartmaatschappijen) is gratis, grotere items zijn half tarief.

Bus- en tramhaltes
Bussen stoppen niet automatisch bij elke halte op de route, omdat sommige 'na znameni' op verzoek zijn. Als je op de bus wacht, moet je op een plek gaan staan waar de chauffeur je kan zien. Als je bij een op verzoek-halte wilt uitstappen, druk je op de knop voordat je bij de halte aankomt.

Wil je uit een tram stappen, druk dan op de stopknop. Druk voor het verlaten van de tram op de deurknop om de deuren te openen. Sommige oudere trams hebben geen knoppen en zullen bij alle haltes stoppen en alle deuren openen (zelfs als niemand wil uitstappen).

Als je met een wandelwagen of kinderwagen in een tram wilt stappen, geef dan een teken aan de bestuurder zodat hij de deuren langer open laat staan. Instappen aan de achterzijde voor oudere trams en in het midden voor nieuwere trams. Wil je uitstappen, druk dan op de zwarte knop, onder het raam achterin de tram om de bestuurder te waarschuwen. Hij zal de deur langer open houden.

Tramdienstregelingen bij tramhaltes
Bij alle tramhaltes hangt de dienstregeling. Zoek je tramnummer. Je ziet een lijst met alle tussenhaltes op die route. De halte waar je staat, is vetgedrukt en onderstreept. Onder je halte staan de haltes die nog komen. Boven je halte staan alle haltes waar de tram vandaan komt. Als de halte waar je naar toe wil boven de vetgedrukte halte staat, reis je in de verkeerde richting. Steek de trambaan over en neem de tram de andere kant op.

De dienstregeling toont de vertrektijden voor weekdagen (pracovni den), voor zaterdag (sobota) en voor zondag (nedele). Het digitale scherm in de tram toont de haltes die nog komen. Als de tram een halte nadert, zijn er twee aankondigingen, eerst hoor je de eerstkomende halte en dan de volgende halte.

Nachttrams en bussen
Nachttramlijnen 91-99 en nachtbussen 901-915 rijden tussen 00.00 en 05.00 uur. Hun routes verschillen van de dagdienst. Ze rijden om de 30 minuten en in het weekend om de 20 minuten. De routes zijn langer dan van dagtrams en bussen omdat ze via een omweg van A naar B gaan. Het kan dus wel even even duren voordat je op je bestemming aankomt.

Bussen in Praag
Er zijn niet veel buslijnen in het centrum van Praag. De meeste bussen vind je in de buitenwijken. Je OV-kaartje voor Praag is geldig op bussen 100-499, deze blijven binnen de stadsgrenzen. De nummers 301-499 gaan ook verder dan de stadsgrenzen. Je Praagse kaartje is geldig tot de stadsgrens, ga je verder dan moet je bijbetalen. Bij de bussen met nummer 301 – 499 stap je voorin bij de chauffeur. Hij verkoopt ook kaartjes.

Veerboten in Praag
Veerboten in Praag zijn snelle verbindingen tussen de oevers van de Moldau. De veerboten P1 en P2 varen het hele jaar, de andere alleen van april tot oktober.

Veerboten interessant voor toeristen zijn:
P5 Cisarska louka - Vyton
P7 Prazska trnice - Ostrov Stvanice - Rohasky Ostrov
P8 Cisarsky Ostrov - Troja

Kabelbaan naar de Petrin heuvel
Je OV-kaartje is ook geldig op het kabelbaantje op de Petrin heuvel. Het is een populaire toeristische attractie en het hele jaar in bedrijf, met uitzondering van drie weken in de lente en de herfst voor het onderhoud van de cabine en het spoor.

Tram- en metrokaartjes: gratis reizen voor 65+
Als je 70+ bent, reis je gratis op vertoon van je paspoort. Als je 60 tot 65 bent, betaal je de halve prijs en van 65 tot 70 jaar reis je gratis, maar alleen wanneer je een DPP-pass hebt (Praagse openbaar vervoersmaatschappij).

1. Ga naar een DPP-informatiecentrum of verkooppunt.
2. Neem je paspoort en een recente pasfoto mee.
3. Betaal CZK 30 (€ 1,30) en je krijgt een DPP-Pass waarmee je gratis of met korting in Praag kunt reizen.

Er zijn veel DDP-verkooppunten in Praag. De volgende zijn de hele week open: op de metrostations Andel, Mustek en Hlavni nadrazi (Centraal Station) en op Vaclav Havel Airport in aankomsthal 1 en 2.

Etiquette in tram, bus en metro
Sta altijd op voor ouderen, gehandicapten en zwangere vrouwen. Jonge kinderen, tot vier of vijf jaar, krijgen altijd een zitplaats en hoeven deze niet aan ouderen te geven. De moeder of vader kan het kind op schoot nemen, maar het is heel gebruikelijk om een peuter op een stoel te zien zitten en de ouder naast het kind.

Niet opstaan wordt als erg onbeleefd beschouwd en levert vaak boze blikken op en soms verbale opmerkingen.  Medereizigers helpen altijd een handje, zeker in de oudere trams met een hoge instap, als moeders met kinderwagens of ouderen in of uit willen stappen.

Dit zijn de aankondigingen die je in de metro hoort:
Příští stanice: Volgende halte
Přestup na linku A / B / C: Transfer naar lijn A, B of C
Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají: Stap niet meer in of uit, de deuren gaan dicht.

Hier kun je horen hoe dit klinkt. 

Kaartjes kopen voor tram, bus of metro

Duidelijke uitleg hoe de kaartjesautomaat voor het openbaar vervoer in Praag werkt. Je kaartjes is geldig voor metro, tram en bus. je kunt betalen met contant geld (wisselgeld krijg je terug), met pin of contactloos. Let op: kaartje altijd valideren bij de gele stempelautomaat in de tram of bij de roltrap van het metrostation.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.