praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldau

De kruier is terug!

Metrolijn A in Praag is verlengd met vier glimmende en blinkende stations en rijdt nu door tot Motol. Dit is goed nieuws voor toeristen die aankomen op VŠclav Havel Airport omdat er nu een snellere verbinding is tussen de luchthaven en het centrum van Praag. Met deze nieuwe verbinding is de reistijd van de luchthaven naar het centrum nog maar 30 minuten.

Praag_veleslavin_metro_station.jpgBus 119 naar en van de luchthaven
Bus 119 vanaf de luchthaven stopt nu ook op het nieuwe metrostation Veleslavin. Dit is een grote verbetering omdat de busrit korter is en onderweg dus minder oponthoud.

Zes kilometer
Metrolijn A is verlengd met zes kilometer en heeft vier nieuwe stations; Borislavka, Nadrazi Veleslavin, Petriny en Nemocnice Motol. Nadrazi (station) Veleslavin is een belangrijk station omdat veel regionale bussen, die tot nu toe hun eindhalte hadden op Dejvicka, nu bij dit station hun eindhalte hebben.†

Klein probleempje
Er is slechts ťťn probleem; er zijn geen roltrappen die van de hal naar het straatniveau gaan. Met een zware koffer is dat best lastig. Dan neem je toch de lift zou je denken. Natuurlijk, alleen die komt uit aan de andere kant van de straat op een eilandje in het niks. Je moet dan een aantal drukke verkeerswegen oversteken, wel met stoplichten die lang op groen staan voor het doorgaande verkeer. Om bij de airportbus, bus 119, te komen moet je vrij ver lopen en drukke kruisingen oversteken.

De oplossing
Kruiers! (iemand die als beroep je bagage draagt). Kruiers dragen je koffer de trap op. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan hun reflecterende hesjes en ID kaart. De woordvoerder van de luchthaven was van mening dat kruiers een extra attractie waren omdat in geen enkel Europees land deze dienst nog bestaat.

Waarom er geen roltrappen zijn
In 2008, toen de bouw van de nieuwe lijn begon, vond de luchtvaartautoriteit van Praag het niet nodig om deze roltrappen naar straatniveau aan te leggen. Toen zij in 2013 toch roltrappen wilden hebben, kon er geen vergunning meer worden verleend en bovendien was er niet genoeg geld.

Toch een roltrap: kruiers zijn verleden tijd
Er kwamen toch roltrappen! In april 2018 werden de nieuwe roltrappen in gebruik genomen en kregen de kruiers ander werk.† Maar er zit een addertje onder het gras.†De nieuwe roltrappen op metrostation Nadrazi Veleslavin zijn 30% smaller dan de standaardbreedte van roltrappen in het metrosysteem van Praag. Dit betekent dat je niet makkelijk iemand kunt inhalen, vooral niet wanneer een of beiden ook bagage hebben. Gelukkig is deze roltrap niet zo lang als de roltrap in het namesti Miru station. Je verliest nauwelijks tijd wanneer je blijft staan en niet met de trap mee naar boven loopt.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.