praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Met bus 125 naar de buitenwijken van Praag

Ga op een willekeurige dag naar één van de buitenwijken van Praag om te kijken waar de meeste Pragenaars wonen. Vroeger waren de grote woonblokken grauw en somber, nu zijn de meeste vrolijk opgeverfd in pasteltinten.

Praag_buitenwijk_(1).JPG

Sidliste
Sidliste, het Tsjechische woord voor wat wij een buitenwijk noemen, is afgeleid van het Duitse woord Siedlung. Deze buitenwijken zijn monotoon en vormen een groot contrast met het centrum van Praag, met gebouwen in renaissance, barok en Art Nouveau–stijl. De woonblokken in de buitenwijken zijn opgetrokken uit kant-en-klaar onderdelen en zijn klein en gehorig. De helft van de flats heeft drie kamers en de rest twee kamers, heel klein dus.  

Busritje door de buitenwijk
Wanneer je wilt zien hoe de buitenwijken eruit zien, ga dan met de metro naar de Skalka aan metrolijn A. Stap op bus 125 en rijdt mee tot het Haje winkelcentrum. Kijk naar de stedebouwkundige aspecten onderweg en je zult versteld staan hoe fleurig de woonblokken eruit zien. Slechts een enkele heeft nog de grauwe communistische kleur.  

Haje Winkelcentrum
Hier zul je geen toeristen aantreffen en ook geen luxe winkels. Zo zag een winkelcentrum er in communistische dagen uit. Haje is ook een Metrostation, eindstation aan lijn C. Twee stations terug is Chodov, stap hier uit en neem een kijkje in Chodov winkelcentrum – een groter contrast met Haje winkelcentrum is niet te bedenken.

foto Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.