praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Parkeren in het centrum van Praag

Parkeren in Praag lijkt makkelijker dan het is. Hoewel er behoorlijk veel verkeer door de stad rijdt, is Praag lang niet zo druk als Parijs of Rome. Daarom lijkt het alsof parkeren niet zo'n probleem zal zijn. Helaas, wanneer je een plekje zoekt, stuit je al gauw op moeilijkheden: het zonesysteem, volle parkeergarages, wielklemmen en wegslepen. Bij wielklem en wegslepen kun je rekenen op een beginbedrag van 150 euro aangevuld met een boete. 

Praag_auto_parkeren_in_praag.jpg

Wanneer je met de auto naar Praag komt, luidt het advies: laat je auto in de parkeergarage van je hotel en gebruik het openbaar vervoer. Parkeren in het centrum van Praag is geen pretje. De redactie van Praag-Nu heeft de parkeermogelijkheden in Praag op een rijtje gezet.

Parkeerplaatsen
Er is geen enkele reden om in Praag gebruik te maken van je auto. Het openbaar vervoer is efficient, snel en goedkoop. Fout parkeren levert een boete op en in veel gevallen een wielklem en wegslepen. Er is geen clementie voor buitenlanders.

De meeste openbare parkeerplaatsen zijn in de districten Praag 1 (Hradcany, Josefov, Mala Strana, Nove Mesto en Stare Mesto), Praag 2 (Vinohrady), Praag 3 (Zizkov) en Praag 7 (Holesovice).

Het centrum van Praag is in het algemeen voor vergunninghouders en makkelijk te herkennen aan de blauwe lijn langs de straat. Wanneer je hier toch parkeert, wordt je auto weggesleept en betaal je voor de eerste dag 1450 CKZ (50 euro) en een boete. Heb je een wielklem gekregen, bel dan de politie op nummer 156. Ze verwijderen hem en je betaalt een boete.

In bovengenoemde wijken vindt je ook enkele 'betaald parkeren' plaatsen. De prijs is afhankelijk in welke zone je bent, oranje of groen. Op de parkeerbetaalautomaat staat een stip van de juiste kleur, zodat je weet in welke zone je bent.

PARKEREN OP STRAAT 

Blauwe zone:
alleen vergunninghouders.

Oranje zone:
Maandag tot zaterdag van 08.00-18.00 uur, maximaal 2 uur
Tarief: 40 CZK (1,60 EUR) per uur.

Groene zone:
Maandag tot vrijdag 08.00-18.00 uur (maximaal 6 uur)
Tarief: 30 CZK (1,25 EUR) per uur

Praag_auto_parkeren_praag.jpg

PARKEREN IN EEN PARKEERGARAGE 
De prijs varieert van 25 CZK tot 60 CZK (1 EUR – 2,50 EUR) per uur en is afhankelijk van hoe centraal de ligging is. Openingstijden 24/24 (Malostranske namesti parkeerplaats van 07.00 – 01.00 uur)

* Parkeergarage Nationaal Theater (Narodni Divadlo),
Waar: onder het National Theater, 15 minuten lopen naar het historisch centrum van Praag
Ingang: Divadelni straat

* Centraal Station (Hlavni nadrazi)
Waar: pal naast het station, 10 minuten lopen naar Wenceslasplein
Ingang: Wilsonova straat

* Palladium Winkelcentrum
Waar: onder het winkelcentrum op Republiky namesti (plein), midden in Nove Mesto
Ingang: Revolucni straat

* Kotva parkeergarage
Waar: onder Kotva winkelcentrum op Republiky namesti (plein), midden in Nove Mesto
Ingang: Kralodvorska straat

* Rudolfinum parkeergagrage
Waar: Onder het Rudolfinum theater, 5 minuten lopen naar het Oudestadsplein
Ingang: Jan Palachplein

* Karlovo namesti parkeergarage
Waar: vlakbij het Karlovo plein, 15 minuten lopen van de Oude Stad
Ingang: Vaclavska straat

* Malostranska namesti parkeerplaats
Waar: Malostranska namesti (plein), midden in de wijk Malostrana

* Florenc parkeerplaats
Waar: vlak naast het busstation Florenc en de metrostation Florenc, 30 min. lopen naar het centrum.
Ingang: Florenci straat  

P&R
Parkeren bij kan bij de volgende metrostations: Skalka, Zlicin, Nove Butovice, Opatov, Chodov, Ladvi, Rajska zahrada, Cerny most, Palmovka, Nadrazi Holesovice. Dit is bewaakt parkeren en kost 20 CZK (0,75 euro) per uur, van 04.00 – 01.00 uur, wanneer de metro begint en ophoudt met rijden. Als je je auto laat staan na 1 uur 's nachts kost dat een extra 100 CKZ.

GRATIS PARKEREN 
Gratis parkeerplaatsen vind je in andere dan de bovengenoemde districten. Het centrum is te ver om te lopen, maar je kunt met de tram of metro gaan. Het is vrijwel onmogelijk om daar een leeg plaatsje te vinden tenzij je erg veel geluk hebt.

TIP van de redactie van Praag-Nu:
Het advies is: laat je auto bij je hotel want parkeren in Praag is onhandig of zet je auto in een parkeergarage zodat je niet onnodig door het centrum van Praag hoeft te manouvreren. Neem de tram of de ondergrondse want het openbaar vervoer van Praag is uitstekend geregeld met frequente trams en metro's en een heel vriendelijke prijs. 

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.