karelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Ritje met de nostalgische tram 42

Tram 42 in Praag is heel speciaal, want dit is een felrode ouderwetse tram maar wel in een modern jasje, want het is een hop-on hop-off tram. De tram rijdt een toeristische route door het centrum. Een ritje in de nostalgische tram is het ultieme uitje voor iedereen die geďnteresseerd is in oude trams. De tram waarin je zit, reed van 1908 tot 1924 door Praag. De tram rijdt om de veertig minuten. Een groter contrast met de allernieuwste trams in Praag is er niet! Het nieuwste model tram dat in Praag rijdt heeft airconditioning en je kunt hem herkennen aan de gele neus.

Praag_historische_tram_oud_en_nieuw_praag.jpg

Tram 41 en tram 42 rijden met nostalgische trams. Beide trams rijden in een cirkel door het centrum van Praag. Er zijn meerdere haltes waar je van tram 41 kunt overstappen op tram 42.

NOSTALGISCHE TRAM 42

* Kaartjes zijn 24 uur geldig
* De route duurt 55 minuten
* Bij elke halte kun je in- en uitstappen
* De tram rijdt iedere 40 minuten
* Rijdt in het weekend en op nationale feestdagen 

Tramhaltes van tram 42
Dlabačov – Pohořelec – Brusnice – Praagse Burcht – Koninklijke Tuinen – Malostranská – Právnická fakulta – Čechův brug – Dlouhá straat – Náměstí Republiky – Masarykovo treinstation – Jindřišská straat – Wenceslasplein – Vodičkova straat– Lazarská straat– Národní straat – Nationaal theater – Újezd – Hellichova – Malostranské náměstí – Malostranská – Koninklijke Tuinen – Praagse Burcht – Brusnice – Pohořelec – Dlabačov

Kaartjes kopen
De gewone DDP (Praags openbaar vervoer) kaartjes zijn niet geldig op deze route. Kaartjes koop je online of in de tram bij de conducteur, contactloos kan ook. Een kaartje voor de historische tram 42 is ook geldig op tram 41 (maar niet andersom). Het handigste is om online te bestellen. Bestel hier je kaartjes 

Praag_tram_41_praag.jpg

Historische tram 42
De historische tram nummer 42 baant zich in het weekend een weg door de straten van Praag en rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden waaronder de Praagse Burcht, het Nationaal Theater en het Wenceslasplein.

Tram 42 werd gebouwd door Ringhoffer, de voorloper van de huidige Tatra-fabriek. Dit type is nu de museumtram waarvan de oudste wagon uit 1908 dateert. Negen originele Ringhoffer-trams met roodgeverfde buitenkant en houten interieur rijden door Praag. Deze trams zijn moeilijker te besturen dan de moderne trams omdat ze een langere remweg hebben.

Praag_hisorische_tram_2_praag.jpg

NOSTALGISCHE TRAM 41

* Kaartjes zijn 24 uur geldig
* De route duurt 60 minuten
* Bij elke halte kun je in- en uitstappen
* De tram rijdt iedere uur
* Eerste rit is om 11.00 uur, laatste rit om 17.00 uur
* Rijdt alleen van maart t/m november op zaterdag en zondag 
* Speciaal kaartje dat je contactloos betaalt in de tram

Tramhaltes van tram 41
Vozovna Střešovice - Brusnice – Burcht van Praag – Koninklijke tuinen – Malostranská – Hellichova –Újezd - Nationaal Theater - Národní třída – Lazarská – Vodickova - Wenceslasplein – Jindřišská - Masaryk Treinstation - Náměstí Republiky - Dlouhá třída - Strossmayerovo náměsti – Výstaviště (beursterrein) - Praags Planetarium

Praag_historische_tram_praag.jpg

OPENBAAR VERVOERMUSEUM
Wanneer de trams niet in gebruik zijn, staan ze in de Strešovice-remise waar ook het Openbaar Vervoermuseum is gevestigd. Het oorspronkelijke nummer van de tram was 91. Dat was een eerbetoon aan het honderdjarig jubileum van de Wereldtentoonstelling van 1891. In 2017 werd het tramnummer gewijzigd in 41 als onderdeel van een herschikking van veel tramlijnen en tramnummers. In 2021 werd de tram een hop-on hop-off tram met een nieuw tramnummer: 42.

Sinds 1875 rijden er trams in Praag. De eerste waren paardentrams. De eerste electrische tram werd ontwikkeld door de Tsjechische uitvinder Frantisek Krizik. Vanaf 1891 rijden er electrische trams door de stad. De trams met serienummer vanaf 3062 werden gemaakt na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Het was de eerste tram in Praag waar de bestuurder niet langer hoefde te staan, maar ook kon zitten. Ook had deze tram de eerste hydraulische deur.

Nog meer bijzondere tramritten in Praag:
Prive stadstour per tram - tram 22 rijdt langs de meeste bezienswaardigheden in Praag
Tram 23  - tram 23 rijdt gedeeltelijk dezelfde route als tram 22, maar altijd met mooie oude T3 Tatra wagens.


foto's Marianne Crone

Een ritje met de nostalgische tram 42

Ga mee met een ritje op de nostalgische tram 42, koop een kaartje bij de conducteur (maar contactloos kan ook). Hop-on en hop-off waar je maar wilt. De tram komt langs veel hoogtepunten waaronder de Praagse Burcht, Wenceslasplein, de Koninklijke Tuinen en het Nationaal theater.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.