praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Met de metro en tram door Praag

Het openbaar vervoer in Praag is goedkoop, efficient en goed op elkaar afgestemd. Metro en tram rijden vaak en snel daarom hoef je nooit lang te wachten. Het is handig om een openbaar vervoerpas te kopen voor 24 uur of 72 uur maar je kunt ook afzonderlijke kaartjes kopen voor iedere rit. Je hebt de keuze uit 30 of 90 minuten reistijd. Aan het begin van je reis moet je je kaartje afstempelen. Wanneer je overstapt hoef je dat niet opnieuw te doen.

Praag_metro_lijn_D_plattegrond_praag.jpg

OV-kaartjes kopen in Praag
Trambestuurders verkopen of controleren geen kaartjes. Je reist op basis van eerlijkheid: iedere reiziger stempelt zijn of haar kaartje bij de ingang van de metro of in de gele automaat in de tram en bus. In tram en metro doen controleurs in burgerkleding periodieke controles. Zij tonen hun legitimatiepenning en vragen om je vervoersbewijs. Wanneer je geen gestempeld kaartje of geldig vervoersbewijs kunt laten zien, krijg je een boete die direct betaald dient te worden. Geen uitzondering voor toeristen. Lees hier alles over OV-kaartjes kopen in Praag.

PID mobile application
De PID info app is gratis te downloaden in Google Play of App Store en geeft informatie over reizen met openbaar vevoer in Praag en ook streekbus- en treinverbindingen. Voor Praag vind je hier alle verbindingen, tram- en bushaltes, metrostations en veerboten en de actuele vertrektijden of vertragingen vanaf elke halte of metrostation.

Een papieren metro- en tramplattegrond vind je in een rekje op veel metrostations of in de Public Transport Information Centres, op de luchthaven van Praag, Veleslavin metro station, Můstek metro station vlakbij de uitgang naar 28. října street en op Praha hlavní nádraží , het centraal station (vlakbij het Wenceslasplein).

Praag_metro_trein_ronde_muren.jpg

Met de metro in Praag
Er zijn drie metrolijnen

1. Groene lijn A
2. Gele lijn B
3. Rode lijn C en drie overstapstations: Můstek, Muzeum en Florenc.

Electronische bordjes op de perrons en in de metrotrein tonen de naam van het volgende station. Treinen rijden vanaf ongeveer 04.45 uur en de laatste trein verlaat het station van herkomst om middernacht. Treinen rijden met een frequentie van 2 tot 4 minuten in het spitsuur en daarbuiten iedere 4 tot 10 minuten.

De tijd die verstreken is vanaf het moment dat de zojuist vertrokken trein het station verliet, is te zien op de klok aan de voorkant van het perron. Alle stations zijn uitgerust met roltrappen en de meeste ook met liften, 45 stations zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Lees verder 'Op pad in de metro met wandelwagen of rolstoel '

Praag_tram_praag.jpg

Met de tram in Praag
Het tramnetwerk bestrijkt de hele stad. Overdag rijden de trams van 04.30 uur tot middernacht met tussenpozen van 8 - 10 minuten en 8 tot 15 minuten in het weekend. Nachttrams rijden van 00.30 uur tot 04.30 uur met tussenpozen van 40 minuten. De nachttrams hebben andere nummers en rijden een andere route dan de dagtrams.

Een leuke bijkomstigheid van de tram voor toeristen is dat trams een bijna gratis stadstour geven. Tram 7, 17 en 22 komen langs de meeste bezienswaardigheden.
Meer over stadstour met de tram.

Tram en dienstregeling
Elke tramhalte heeft een paal met een mededelingenbordje met witte velletjes papier waarop de dienstregeling, het tramnummer en de naam van de haltes. De halte waar je bent, is vetgedrukte, waar de tram naar toe gaat staat eronder en waar de tram vandaan kwam staat erboven. Gele velletjes geven afwijkende tijden en routes wanneer er bijvoorbeeld onderhoud aan de tramrails is. Staat er een X dan is er vervangend vervoer met bussen op het traject aangegeven tussen de twee X tekens.

Tram geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers
Op de dienstregeling staat ook aangegeven of de tram een lage instap heeft en dus geschikt is voor mindervaliden en kinderwagens. Geef een teken aan de bestuurder wanneer je met een rolstoel of kinderwagen wil instappen, de deuren blijven dan langer open.

Het kinderwagenvignet bij de deur geeft aan waar in te stappen met een rolstoel of kinderwagen, want daar is extra ruimte. Er is altijd wel iemand die je wil helpen bij het in- en uitstappen, een vriendelijk 'Muzete mi pomoc?' (kunt u me helpen) doet wonderen.

Elke tram is anders, de oudere trams hebben het gedeelte achterin gereserveerd voor kinderwagens. De nieuwere trams hebben het kinderwagen- en rolstoelgedeelte in het midden.

Bij het uitstappen druk je op de knop znamení pro ridice (teken voor de bestuurder), doe dat ook wanneer je met kleine kinderen reist, de bestuurder kijkt dan of alle kinderen veilig zijn uitgestapt.

Praag_luchthaven_naar_centrum_bus_119_praag.jpg

Met de bus in Praag
Bussen rijden in delen van Praag die niet bediend worden door trams en geven vrijwel altijd aansluiting op een metrostation. Bij de bushalte staat dan =M= . Vanaf de metrostations aan het einde van de lijn waaieren bussen uit naar gebieden buiten de stadsgrens van Praag. Sommige bushaltes zijn zastávka na znamení hetgeen betekent dat ze alleen stoppen op verzoek. Je moet dan op de haltestopknop drukken.

Er zijn drie soorten bussen
1. Stadsbussen genummerd van 100-299: OV Praag vervoerskaartje is geldig
2. Stadsnachtbussen genummerd van 501-513: OV Praag vervoerskaartje is geldig
3. Streekbussen genummerd van 301–499: Instappen kan alleen aan de voorkant bij de chauffeur die ook kaartjes verkoopt. Je OV Praag kaartje is geldig tot de stadsgrens vanaf daar heb je een extra kaartje nodig

De bussen rijden tijdens de spits om de 6-8 minuten, tijdens de daluren om de 10-20 minuten en in het weekend om de 15-30 minuten. De nachtbussen om de 30-60 minuten van middernacht tot 04.30 uur.

Treinen "S"
Regiotreinen kun je gebruiken wanneer je binnen de stadsgrenzen van Praag blijft. Ze zijn te herkennen aan de letter S of R gevolgd door een nummer. Bijvoorbeeld S6. Deze trein gaat van het Praha Masarykovo station naar de stad Kladno. Voor alle stations binnen de stadsgrens is het Praag OV kaartje geldig.

Praag_veerpont_moldau_praag.jpg

Veerpont
Veerpontjes bieden een directe verbinding naar de andere kant van de Moldau. Er zijn er 6 lijnen: P1, P2, P3, P5, P6 en P7. Het OV Praag kaartje is geldig.

Lees verder:
Gratis openbaar vervoer in Praag
Handige tramhaltes voor bezienswaardigheden

foto's Marianne Crone

Mededelingen in de metro van Praag

Wanneer je in een metrotrein zit hoor je de volgende mededelingen (die je na een paar ritjes uit je hoofd kent)
1. De naam van het station waar de trein op dat moment stopt: Muzeum of Můstek
2. Waarschuwing dat de deuren gaan sluiten: Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají. (Niet langer in- of uitstappen de deuren gaan dicht)
3. Naam van het volgende station: Příští stanice: Můstek (volgend station: Můstek) Wanneer dat station ook een overstapstation is: Přestup na linku A/B/C." (Overstappen op lijn A/B/C).

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.