praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Daklozen, zwervers en bedelaars in Praag

Het is vrieskoud in Praag. Toch staan alle raampjes in de tram open. Passagiers houden een sjaal of zakdoek voor hun neus. Dit kan maar één ding betekenen: een dakloze zwerver is zojuist ingestapt. Niemand doet iets, niemand zegt iets. Het stadsbestuur van Praag gaat ervan uit dat er ongeveer 5000 Pragenaars dakloos zijn, het merendeel zijn mannen. De voornaamste redenen waardoor zij dakloos zijn geworden zijn schulden, alcoholverslaving of werkeloosheid. In de winter zijn er bedden beschikbaar in shelters, maar er zijn meer daklozen dan bedden. Een van de onderkomens is de Hermes boot die aangemeerd ligt onder de Stefanikuv brug. Een bed voor de nacht kost CKZ 20 (€0,75). Onderdak is van half 8 's avonds tot half 7 's morgens. Daarna staan ze weer op straat. Geen wonder dat daklozen graag een ritje maken in een verwarmde tram.

Praag_dakloos_in_Praag.jpg

Warm plaatsje

Wanneer de zwerver of dakloze geluk heeft, kan hij een stukje meerijden en een beetje warm worden. Wanneer hij pech heeft, komt de bestuurder en zet hem met zachte hand uit de tram. Geen strubbelingen, geen geweld. Lang nadat de zwerver is uitgestapt, hangt er nog een penetrante lucht in de tram.

Achtergelaten kleding
Vaak stopt een Pragenaar hen wat toe; een zak brood dat zijn uiterste verkoopdatum heeft bereikt en bekertje warme koffie. Op straat zwerven de daklozen van de ene openbare vuilnisbak naar de volgende. Het is de gewoonte om afgedragen kleding en schoenen goed in het zicht bij de vuilcontainers te leggen. Ook kun je kleding netjes uitgespreid vinden over een bankje in een park, of hangend aan een tak van een boom. Dat kledingstuk is niet door iemand vergeten, maar met opzet achtergelaten voor een dakloze. Ook etensafval dat nog eetbaar is, ligt goed zichtbaar bij de afvalbakken. Een goede daad die gewaardeerd wordt, want in een mum van tijd is het eten en de kleding verdwenen.

Praag_dakloos_in_praag.jpg

Bedelaars zijn niet eng
Bedelaars in Praag liggen geknield op de grond en wachten op een gift. Bedelaars zijn niet eng en niet opdringerig. Ze hebben gewoonweg pech dat ze buiten de maatschappij zijn komen te staan om welke reden dan ook. Het sociale vangnet in Tsjechie is zwak. Het is een goede gewoonte om wat kleingeld in je zak te hebben. Een paar kronen zijn voldoende om een bedelaar een klein beetje gelukkiger te maken. 

Lees verder:
Praag door de ogen van een dakloze  
Vegetarisch restaurant waar daklozen koken en bedienen

foto's verliefdoppraag.nl en Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.