praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldau

Met het kabelbaantje naar boven

Kabelbaan Petrin heuvel is een handige manier om naar de top van de Petrinheuvel in Praag te gaan. Dit kabeltreintje begint bij de tramhalte Ujzed, in de Ujzed straat in MalŠ Strana en klimt langzaam naar de top van de heuvel. Halverwege de rit bij restaurant Nebozizek passeren de treintjes elkaar. Je kunt hier uitstappen, van het uitzicht genieten met een kopje koffie en verder naar boven lopen. Of gewoon het volgende treintje nemen voor een nog beter uitzicht. Vanaf het eindstation loopt een pad door het park naar het Strahov Klooster of je blijft op de heuvel om naar de uitkijktoren en het spiegeldoolhof te gaan.

Praag_kabelbaan_petrin_heuvel_station.jpg

Kabelbaan Petrin heuvel
Hoe vaak de treintjes rijden hangt af van het seizoen en het tijdstip van de dag. In principe rijden ze om het kwartier. Vanaf 1 augustus 2021 maakt het kabelbaantje geen deel meer uit van DDP, het reguliere openbaar vervoer in Praag. Een DDP kaartje dat 24 uur of langer geldig is, is ook geldig voor het kabelbaantje. Een DDP kaartjes dat korter geldig is, kun je niet gebruiken. Je moet dan een kaartje (CZK 60) voor eenmalig gebruik kopen bij de kaartjesautomaat van de kabelbaan.

Machinekamer van de kabelbaan
Op het bovenstation is achter een glazen wand een deel van de machinekamer zichtbaar. Je ziet een schuin geplaatst aandrijfwiel met een diameter van 3 meter waarover een stalen kabel die de wagentjes aandrijft. Achter dit wiel is een kleiner wiel dat verbonden is met de aandrijfmotor.

Praag_kabelbaan_nebozizek_praag.jpg

Wetenswaardigheden kabelbaantje Petrin heuvel
Het kabelbaantje, Lanova Draha in het Tsjechisch, wordt tegenwoordig electrisch aangedreven. Toen de kabelbaan in 1891 in gebruik werd genomen, werd het hoogteverschil door waterkracht overbrugd. De treinen waren voorzien van een watertank die op het bovenste station gevuld werd en beneden geleegd. Op deze wijze werden de treinen die naar boven reden, aangedreven door het gewicht van de wagon die naar beneden ging. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de watertanks verwijderd en vanaf 1985 rijden de treintjes op electriciteit.

Praag_kabelbaan_petrin_heuvel_bestuurder.jpg

Technische details van Petrin-kabelbaan
* Spoorlengte: 510 meter
* Aantal haltes: 3 (twee kopstations en een halverwege)
* Aantal wagons: 2
* Verticale stijging: 130 meter
* Steilste helling: 29,8%
* Snelheid: 4 m/s

Het kabelbaantje stopte met vervoer in 1916 als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. In 1932, nadat het geelectrificeerd was, ging het baantje weer rijden. Het ging weer dicht in 1965, nu vanwege een aardverschuiving op de Petrinheuvel. Vanaf 1985 rijdt het baantje continu, afgezien van sluitingen in het voor- en najaar voor onderhoud.

Praag_kabelbaan_praag_nebozizek.jpg

Kabelbaantje in Praag krijgt nieuwe wagons
De wagons van de kabelbaan hebben een levensduur van zo'n dertig jaar. Slijtage en nieuwe technieken zijn de belangrijkste reden voor vervanging. Er is een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw uiterlijk en nieuwe technische snufjes. In februari 2022 werd de winnaar bekend gemaakt en in 2023 zal het nieuwe kabelbaantje gaan rijden.

Bereikbaarheid
Het Kabelbaantje Petrin heuvel heeft drie opstappunten: het beginstation onder aan de heuvel, halverwege het Nebozixek station en bovenop de heuvel. Het beginstation is vlakbij de tramhalte Ujzed.†

Neem tram 12, 15, 20† of 22 en stap uit bij de halte Ujzed om bij het begin van het baantje te komen.

Lees verder:
Wat te doen en zien op de Petrin heuvel
Petrin uitkijktoren
Petrin spiegeldoolhof

Praag_kabelbaan_petrin_heuvel_ingang.jpg

foto's Marianne Crone en verliefdoppraag.nl

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
28-12-2013

lia appel | een kaartje voor 90 minuten kost 32 kronen maar zorg dat je binnen de tijd weer terug bent, vanaf tijd van afstempelen tot weer terug beneden. wij waren 1 minuut te laat en moesten nieuwe kaartjes kopen. deze zijn daar verkrijgbaar uit de automaat waar alleen maar kleingeld in kan.Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.