Slot Troja zomerpaleis met tuinen en barokke beelden
Slot Troja, Troja zamek, is een barok zomerpaleis dat direct opvalt door de steenrode kleur en de grandioze buitentrap met beeldhouwwerken. Het slot ligt midden in een tuin in Franse stijl aangelegd. Het interieur met prachtige fresco's is even indrukwekkend als de buitenkant. De Prague City Gallery gebruikt Slot Troja als expositieruimte voor de negentiende-eeuwse kunstcollectie.
Slot Troja en fresco's
Slot Troja bezoek je op de eerste plaats je vanwege het prachtige interieur. Alle muren zijn bedekt met de mooiste fresco's. De allermooiste zijn in de Grote Zaal die de Habsburgse dynastie en hun overwinning op de Turken in 1683 verheerlijken. Het slot werd gebouwd tussen 1679 en 1691, dus die overwinning was toen behoorlijk actueel.
De voorstellingen op de plafonds symboliseren het hemelse rijk en de fresco's op de muren het aardse rijk. Wanneer je ernaar kijkt, krijg je het gevoel alsof de afgebeelde figuren je aandacht proberen te trekken.
Slot Troja en de tuinen
Slot Troja is eigenlijk een luxe zomerresidentie gebouwd in de zeventiende eeuw door Graaf Šternberk om er concerten en feesten te geven. Daarom is het slot omgeven door een prachtige tuin aangelegd in Franse stijl en geheel geometrisch ontworpen. In de tuin is een labyrint, er staan sculpturen, bomen met prachtige bloesem in het voorjaar en de centrale Neptunus-fontein.
Olympische goden en de Trojaanse oorlog
Wat onmiddellijk in het oog springt is de indrukwekkende buitentrap die vanuit de Grote Zaal naar de tuin leidt. De beelden op de trap symboliseren de strijd tussen de Titanen en de Olympische Goden, en voor de mens het symbool van de Trojaanse oorlog. Hieraan ontleent het slot dan ook zijn naam.
Adres Slot Troja, Zámek Troja, U Trojského zámku 1/4. Troja, Praag
Openingstijden: april t/m oktober dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag, zondag 10.00- 1800 uur, vrijdag 13.00-1800 uur, maandag gesloten
De tuinen zijn van april tot oktober gratis open voor het publiek.
Volgend artikel: Musea in kerken, kloosters en synagogen
Vorig artikel: familie musea van spiegeldoolhof tot modeltreintjes
Foto's Marianne Crone