praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Spaanse Synagoge museum en concertzaal

De Spaanse synagoge in Praag is een markant gebouw met een weelderige uitstraling. Dit in schril contrast met de andere synagogen in de Joodse wijk. De gevel is in prachtige Spaans-Moorse stijl, het interieur is nog indrukwekkender, met uitgebreide versieringen, ingewikkeld ontworpen plafonds, prachtige pilaren en glas-in-loodramen. De synagoge is niet langer een gebedshuis maar is tegenwoordig een museum en concertzaal en onderdeel van het Joods Museum.

Praag_spaanse_synagoge_praag_1.jpg

Spaanse Synagoge met Moorse architectuur
Moorse arabesken, vergulde en polychrome motieven met een oogverblindende combinatie van rijke groene, blauwe en rode tinten maken deze synagoge tot een van de mooiste van Europa. Het interieur is adembenemend met de Thora-ark en de centrale koepel als meesterwerken van Spaans geïnspireerde architectuur.

Spaanse Synagoge: de permanente tentoonsteling
De permanente expositie vertelt over de Joodse geschiedenis in Tsjechië, vanaf de Verlichting aan het einde van de 18e eeuw tot het heden.

Tijdens de Verlichting werd geprobeerd om via onderwijs het culturele leven nieuw leven in te blazen. Toen eind 18e eeuw keizer Jozef II het dragen van een Joods insigne afschafte, ontstonden er nieuwe kansen voor joden op het gebied van onderwijs, financiën, industrie en landbouw.

Een deel van de tentoonsteling is gewijd aan het saneringsproces van het oude Joodse getto. Eind negentiende eeuw werd begonnen met de sloop van de vele dicht op elkaar staande krotwoningen. Het straatniveau werd verhoogd, er kwam een waterleiding  en het doolhof van straatjes maakte plaats voor brede lanen. Alleen de zes synagogen en de Oude Joodse Begraafplaats herinneren aan de voormalige oude Joodse wijk.

Aandacht wordt besteed aan de relatie tussen het voormalige Tsjechoslowakije en Israël. Hoe de geheime politie tijdens het rigide communistische tijdperk van normalisatie in de jaren zeventig de Tsjechische joden streng in de gaten hield. Cultuur en het leven van kinderen in het concentratiekamp Terezin is een ander thema dat wordt belicht.

Praag_spaanse_synagoge_praag_2.jpg

Tentoongestelde voorwerpen
Tentoongesteld staan een drinkservies uit 1902, een meesterwerk van art nouveau-werk van glasbedrijf Moser, een Chanoeka-lamp uit 1873 zeldzaam omdat hij zo groot is. Verder zijn er zilveren bladwijzers die in de synagoge worden gebruikt tijdens het voorlezen uit de Thora.

Zwart-witfoto's laten zien hoe de Joodse wijk eruit zag voordat deze werd gesloopt. Ook te zien zijn exemplaren van de wetten van Neurenberg en een boek met anti-joodse wetgeving uit 1940. In het gedeelte over Terezin zijn tentoongesteld bankbiljetten die werden gegeven aan joden die in het getto van Terezin woonden. Het waren stukjes papier die het idee moesten geven dat het leven in Terezin was zoals in andere steden.

Praag_spaanse_synagoge_praag_3.jpg

Wintergebedsruimte en de zilvercollectie
Grenzend aan de synagoge staat een gebouw in functionalistische stijl dat in 1935 werd gebouwd en tot het begin van de  Tweede Wereldoorlog dienst deed als Joods ziekenhuis. De Synagoge gebruikte dit gebouw ook als wintergebedsruimte.
Nu staan hier zilveren voorwerpen tentoongsteld waaronder Torah-kronen, Torah-schilden, Torah bladwijzers, sabbatkandelaars en Chanoeka-lampen.

De zilvercollectie van het Joods Museum omvat ruim 6000 voorwerpen, maar deze zijn niet allemaal te zien. Hoewel veel voorwerpen in Praag en Brno zijn gemaakt, komen sommige stukken uit Duitsland, Oostenrijk en de regio Silezië in Tsjechië.

Al deze kunstvoorwerpen waren belangrijk in het religieuze, sociale en persoonlijke leven van joden, en al deze voorwerpen waren afkomstig uit synagogen, joodse huishoudens of joodse verenigingen in de Tsjechische landen van vóór de Tweede Wereldoorlog. De vroegste stukken dateren uit 1600, maar het merendeel uit de 18e en 19e eeuw.

TIP: woon een concert bij en bewonder tegelijkertijd het interieur van de Spaanse Synagoge. Koop je kaartje online

Adres: Vězeňská 1, Josefov, Praag
Openingstijden: 09.00 - 16.30 uur, vrijdag gesloten

De Spaanse synagoge is onderdeel van het Joods Museum. Gratis toegang met Cool Pass

Kaartjes zijn drie dagen geldig, elk onderdeel kan slechts eenmaal bezocht worden.

Volgend artikel: Wandeling met beschrijving door de Joodse wijk
Vorig artikel: Joods museum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.