praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Nafilm Museum interactief filmpjes maken

NaFILM is een interactief museum in Praag waar bezoekers via doe-activiteiten ontdekken hoe een film werkt. Maak je eigen animatiefilmpje en ook filmmontage, geluidseffecten en special effects kun je uitproberen. Je maakt kennis met niet alleen de geschiedenis van de Tsjechische en internationale film, maar ook met de wereld van de filmproductie. NaFilm, afkorting van Nationaal Filmmuseum, wordt gerund door een groep filmstudenten van de Karelsuniversiteit.

Praag_nafilm_museum_praag_(3).jpg

NaFILM Museum
Je komt van alles te weten over het ontstaan van de film en hoe een film technisch werkt. Je maakt zelf filmbeelden met een toverlantaarn of met† een handbediende 35 mm-filmprojector. Je ontdekt welke visuele experimenten geleid hebben tot de uitvinding van bewegende beelden. Je bekijkt unieke Tsjechische films in een bioscoopzaaltje en je neemt je eigen soundtracks op in de opnamestudio.

Praag_nafilm_museum_praag_(4).jpg

Interactieve tentoonstelling
De tentoonstelling† begint met een uitleg over de vroegste vormen van projectie. Snel ronddraaiende schijven laten je optische illusies zien. De ontdekker hiervan was de Tsjech Jan Evangelista Purkyně (1787-1869), afgestudeerd aan de Charles Universiteit.

Het volgende stipje op de tijdlijn van de filmgeschiedenis is Zoetrope, de voorloper van filmprojectie. Dit is een cilinder met verticale spleten aan de zijkanten. De binnenkant van de cilinder toont een reeks opeenvolgende afbeeldingen. Wanneer de cilinder draait, en je kijkt door de spleten lijkt het alsof de figuren in elkaar overlopen en bewegen.

Vervolgens richt het avant-gardegedeelte van het museum zich op het interbellum van de Tsjechoslowaakse cinema en de invloed van het Franse surrealisme met het vertonen van korte filmpjes.

Verder† kun je kennis maken met† een virtual reality-simulator waarbij bril en headsets nodig zijn om op een virtuele wereldreis te gaan. Dit is vooral leuk wanneer je deze techniek nog nooit hebt uitgeprobeerd.

Praag_nafilm_museum_praag_(7).jpg

Zelf animatiefilmpje maken
Het hoogtepunt van het museum is het animatiegedeelte: van de uitvinding van de cinematograaf in 1895 tot de Walt Disney-klassiekers uit de 20e eeuw. Hier leer je de principes van animatie.

Je maakt zelf een animatiefilmpje door figuurtjes verschillende houdingen te geven, elke verandering sla je op, dan kijk je naar het resultaat van je filmpje en ten slotte email je het filmpje naar jezelf voor eeuwige roem.

Je kunt een soundtrack toevoegen aan een filmpje door met klosjes op hout te slaan, met je vingers te trommelen, een rasp aan te zetten en door je stem te gebruiken, na afloop draai je het filmpje af met het toegevoegde geluid.

Praag_nafilm_museum_praag_(8).jpg

Museum - cafť en shop
De lobby van het museum is eenvoudig ingericht met tafeltjes en stoeltjes waar je iets kunt drinken. De shop verkoopt Tsjechische film-georiŽnteerde speldjes, draagtassen en andere hebbedingetjes.

Adres: NaFilm, Mozarteum, Jungmannova 30, Nove Mesto, Praag. Ingang is in de Franciskanentuin bij het Jungmannova-plein.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-19.00 uur

Volgend artikel: Railway Kingdom grootste modeltreinbaan in Europa
Vorig artikel: Alchemie Museum hoe onedele metalen in goud te veranderen

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.