karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Museum voor Toegepaste Kunst - hoe design levensstijl beinvloedt

Het Museum voor Toegepaste Kunst (UPM) in Praag is gespecialiseerd in decoratieve kunst en design vanaf de late oudheid tot heden en toont hoe design de levensstijl beÔnvloedt. Het Museum beheert glaswerk, keramiek en porselein, grafische ontwerpen en fotografie, textiel en mode, meubels en klokken, juwelen en speelgoed. In totaal bezit het museum ruim 250.000 voorwerpen, maar vanwege capaciteitsredenen kun je er slechts een vijfde van zien.

Praag_museum_toegepaste_kunstt__(9).jpg

De collectie van het UPM
In thematisch verdeelde zalen krijg je een beeld van Europese toegepaste kunst. Hoe alle dingen om ons heen ons beÔnvloeden en ons leven zowel functioneel als symbolisch veranderen. De collectie toont hoe toegepaste kunst en design vormgeven aan levensstijl en patronen van menselijk gedrag.

1. Rituelen en Vieringen
De eerste zaal 'Rituals and Celebrations' toont voorwerpen die de sterveling dichter bij God brengen, zoals monstransen, kelken, liturgische gewaden en votiefbeeldjes.†Religieuze vieringen onwikkelden zich tot seculiere vieringen, variŽrend van dorpsfeesten en bruiloften tot stadsfeesten en kroningen. Voor elke viering werden unieke voorwerpen gemaakt, zoals serviesgoed, maar ook meubels of speciale kleding.

Praag_museum_toegepaste_kunst__(2).jpg

2. Microworlds en Koninklijke Kunstkammers
In deze zaal is een deel van de kunstkammer, de kunstcollectie van Keizer Rudolf II (1552-1612) te zien. In die tijd had elk Europees hof kunstkammers: een bonte verzameling van allerlei kunstvoorwerpen van schilderijen en mineralen† tot opgezette dieren en sieraden. Kunstkammers waren bedoeld om een beeld van het universum te geven en kunnen gezien worden als de voorlopers van musea.

Praag_museum_toegepaste_kunst__(1).jpg

3. Kleding en modecultuur
In de volgende zaal is dameskleding van de 19e tot eind 20e eeuw te zien: jurken, ondergoed, corsetten en BH's, kousen, schoenen, hoeden en tassen. Het laat zien dat kleding niet alleen het lichaam bedekt maar ook vorm geeft aan het lichaam.†Een voorbeeld hiervan is de wespentaille die tot begin twintigste eeuw de mode was. De vrouw moest een slanke taille hebben en dat werd bereikt door een vetercorset waarbij de taille werd aangesnoerd.

Interessant om te zien is dat de mode in Tsjechslowakije tijdens de communistische periode net even anders was dan in Nederland.

Een vitrinekast met sieraden laat de ontwikkeling zien van sieraden van de middeleeuwen tot artistieke design in het begin van de 21e eeuw.

Praag_museum_toegepaste_kunst__(6).jpg

4. Design en moderniteit
Design combineert nieuwe technologieŽn met kunst, en individuele eisen met massaproductie. Dit komt tot uiting in de stoelen van Thonet. Hij ontdekte hoe hout gebogen kon worden. Daardoor hebben zijn stoelen sierlijke rondingen. In deze zaal staan veel meubels in Art Nouveau, Art Deco en Kubisme-stijl.

Michael Thonet (1796 Ė1871) was een Duits-Oostenrijke meubelmaker. Omstreeks 1830 ontwikkelde hij een methode om meubels te maken van gebogen hout. Hij verhitte dunne houten latjes in lijm tot ze buigzaam waren. De latjes perste hij samen in een mal in vorm. Daarna bedekte hij ze met fineer.

Praag_museum_toegepaste_kunstt__(5).jpg

Museumwinkel en Kubisme Museum
De museumwinkel Modernista biedt een uitgebreide selectie gespecialiseerde boeken en tijdschriften over design, toegepaste kunst, replica's van originele voorwerpen uit de UPM-collectie, hedendaags Tsjechisch design en kleine souvenirs.

Het museum beheert ook de permanente tentoonstelling in het Kubisme Museum in Dům u Černť Matky BoěŪ (Huis van de Zwarte Madonna).

Adres: Uměleckoprůmyslovť Museum v Praze (UPM), Museum van Decoratieve Kunst, 17. listopadu 2,† Josefov, Praag
Openingstijden: 10.00-18.00 uur, maandag gesloten

Volgend artikel: Retro Museum, een reis naar het verleden
Vorig artikel: Kafka Museum, zijn leven en zijn romans

foto's Marianne Crone

Praag_museum_toegepaste_kunst_(3).jpg

Praag_museum_toegepaste_kunstt__(4).jpg

Praag_museum_toegepaste_kunst__(7).jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.