praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Kunsthalle kunst in een transformatorstation

Kunsthalle Praha in Praag, gevestigd in het voormalige transformatorstation Zenger, biedt drie galerieruimtes, een designwinkel, een bistro, en een cafť met een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht. Zoals de naam aangeeft, is dit een museum van het type Kunsthalle, wat betekent dat alle getoonde kunst tijdelijke, korte-lopende tentoonstellingen zijn. Er is dus altijd iets nieuws te zien!

Praag_kunsthalle_praag_gebouw.jpg

Kunsthalle tijdelijke exposities
De wisselende tentoonstellingen richten zich op Tsjechische en internationale kunst uit de 20e en 21e eeuw, met het accent op hedendaagse en moderne kunst.

Twee permante exposities
1. Cabinet of Electric Curiosities is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Zijn werk voor de Kunsthalle Praag bevat voorwerpen gebruikt en afkomstig uit het voormalige Zenger transformatorstation.

Het Zenger-gebouw leverde electriciteit aan het tram- en trolleybusnetwerk in Praag. Op planken in een kast liggen keurig gerangschikt als zeldzame relikwieŽn schakelaars, gloeilampen, batterijen en andere elektrische componenten die ooit een ware revolutie veroorzaakten en het toppunt van† moderniteit waren toen de paardentram vervangen werd door de electrische tram.

Het kunstwerk staat symbool voor de transformatie van Praag. Elektriciteit leidde tot een radicale verandering in de manier van leven van de Pragenaars.

Praag_kunsthalle_praag.jpg

2. Betonnen miniaturen
In het parkje tegenover de Kunsthalle staan betonnen mini-replica's gebaseerd op Praagse Brutalistiche gebouwen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Veel van deze gebouwen zijn al gesloopt of staan op de nominatie om te verdwijnen. In de ogen van velen zijn deze bouwwerken lelijk en doen teveel denken aan de dagen van het communisme.

De Tsjechische kunstenaar Kriötof Kintera maakt bezwaar tegen het wissen van het sociale geheugen van de stad en toont met zijn opzettelijk beschadigde sculpturen dat robuuste architectuur onderhevig is aan afbraak wanneer deze gebouwen niet meer in het straatbeeld lijken te passen.

Praag_brutalist_cetin_praag.jpg

Adres: Kunsthalle Praag, Klarov 5, Praag
Openingstijden: 11.00-19.00 uur, woensdag tot 21.00 uur, dinsdag gesloten.

Volgend artikel: Veletrzni Palac moderne en hedendaagse kunst
Vorig artikel: Dox International en Tsjechische moderne kunst

Praag_kunsthalle_praag_museumwinkel.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.