praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Glam-Gallas Paleis barok op zijn mooist

Wanneer je op weg bent van het Oudestadsplein in Praag naar de Karelsbrug loop je via Karlova. Halverwege kom je langs een opvallende toegangspoort met twee gigantische beelden van Hercules die moeilijk over het hoofd zijn te zien. Dit is de ingang van het Clam-Gallas paleis, een toonaangevend voorbeeld van Praagse barokke architectuur.

Praag_clam_gallas_praag_hoofdingang.jpg

Clam-Gallas Paleis rondleiding
Het paleiscomplex heeft 99 vertrekken en neemt een heel blok in beslag. Het is de moeite waard om er omheen te lopen om een indruk te krijgen van de omvang. Tijdens een rondleiding loop je naar boven via de monumentale trap en krijg je vijf zalen en de wintertuin te zien. 

Een bezoek is alleen mogelijk met een rondleiding en gids in het Tsjechisch of Engels. De maximale groepsgrootte is 15 personen en de tour duurt 1 uur. Je bezoekt de zogenaamd adellijke verdieping van het paleis, die is versierd met plafondfresco's van de beroemde Italiaanse kunstenaar Carlo Carlone. 

Praag_clam_gallas_paleis_praag_tegelkachel.jpg

Locatie
Adres: Clam-Gallas Paleis, Husova 20, Staré Mesto, Praag
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 10.00-18.00 uur 

Hoogtepunten van het Clam-Gallas Paleis 
In de westvleugel van het paleis bezoek je de piano nobile (adellijke verdieping) en in de noordvleugel de serre. Je ziet hoe latere aanpassingen van het interieur het leven van de adellijke familie comfortabeler maakte.

Praag_clam_gallas_praag_trap.jpg

Je beklimt de majestueuze ceremoniële trap naar de tweede verdieping. Een trap een adelijke familie waardig met beeldhouw- en stucwerken en prachtige plafond- en muurschilderingen.

Je betreedt nu de  ante-chambre (voorvertrek), die aan het begin van de 19e eeuw werd aangepast en dienst ging doen als paleistheater. De aangrenzende Gouden en Turquoise zaal zijn indrukwekkend en prachtig gerestaureerd en bevatten unieke elementen zoals de tegelkachels, hanglampen en het hang- en sluitwerk van de deuren.

De marmeren hal is een en al pracht en praal en stralend wit. Aangrenzend is de Porseleinzaal. De rondleiding vervolgt met een bezoek aan twee vertrekken die halverwege de 19e eeuw werden omgebouwd tot wintertuin. De tour eindigt op de binnenplaats bij de Neptunusfontein. Naast de toegangspoort is een hoogwaterteken dat aangeeft hoe hoog het water van de Moldau stond op 25 maart 1845.

Praag_clam_gallas_praag_hoogwaterteken.jpg

Trivia
* Het Clam-Gallas Paleis werd gebouwd voor de onderkoning van Napels, graaf John Wenceslaus von Gallas. Het geslacht Gallas stierf uit in 1757. Kristian Filip von Clam, zoon van de zus van Gallas erfde het paleis, en zo ontstond de familie Clam-Gallas.
* De Weense architect Jan Bernard Fischer von Erlach ontwierp het huidige uiterlijk van het Clam-Gallas-paleis. Het atelier van Matthias Bernhard Braun produceerde de sculpturen inclusief de gevel, de trap en de Neptunusfontein. De leidraad was oude mythologie.

Praag_clam_gallas_praag_neptunusfontein.jpg

* Volgens zeggen was graaf Clam-Gallas een groot liefhebber van het nachtleven en liet het paleis verbouwen voor het houden van bals, concerten en (luidruchtige) feesten. Ook wordt beweerd dat Mozart en Casanova elkaar hier ontmoetten.

* Tegenwoordig is de stad Praag eigenaar van het Clam-Gallas-paleis, waarin het stadsarchief is gevestigd. Het gebouw is echter ook open voor rondleidingen en biedt plaats een gevarieerd programma van tentoonstellingen, concerten, conferenties en andere sociale evenementen, waaronder een reeks lezingen.

Volgend artikel: Antonin Dvorak Museum: Villa Amerika
Vorig artikel: Villa Winternitz en Adolf Loos

Foto's Marianne Crone

Praag_clam_gallas_praag_fontein.jpg

Praag_clam_gallas_praag_porseleinkamer.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.