praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Joodse Tuin oudste Joodse begraafplaats in Praag

Joodse Tuin is een begraafplaats en eigenlijk een verkeerde benaming omdat hier helemaal geen tuin is maar een stenen pleintje met een monument bestaande uit een aantal zerken. De Joodse tuin in Praag is een voormalige begraafplaats en 200 jaar ouder dan de Oude Joodse Begraafplaats in de wijk Josefov. In de dertiende eeuw lag dit kerkhof in het gebied dat nu omsloten wordt door de straten Spálená, Purkyňova, Jungmannova en Lazarská in de de wijk Nove Mesto.

Praag_joodse_tuin_kerkhof_praag_1.jpg

Gedenkteken Joodse Tuin
Op het pleintje aan de Purkynova-straat staat een monument als gedenkteken bestaande uit grafzerken schots en scheef over elkaar geplaatst zoals die ook staan op de Oude Joodse Begraafplaats.

Op een plaquette naast het monument staat aangegeven de markering van deze begraafplaats dat een vrij groot gebied omvatte. Een intrigrerende mededeling is: een Cohen mag het kerkhofgebied niet betreden. Het geslacht Cohen zijn Joods Orthodoxe priesters en hen is verboden om te lopen  over gebieden waar Joodse graven zijn.

Joodse Tuin
De naam Joodse Tuin is niet zo vreemd aangezien op oude plattegronden van Praag te zien is dat de Vladislavova straat vroeger Na Zidovske Zahrade (in de Joodse Tuin) heette. In de tweede helft van de negentiende eeuw, ten tijde van de Tsjechische Nationale Wedergeboorte werden de straten in dit gebied herbenoemd naar beroemde Tsjechen die vochten voor erkenning van de Tsjechische taal en cultuur.

Praag_joodse_tuin_kerkhof_praag_2.jpg

Opgravingen van de Joodse Tuin
De Joodse Tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 48.000 vierkante meter. In de huidige straten Spálená, Jungmannová, Charvatova en Lazarská zijn er meer dan 40 percelen gebouwd op de begraafplaats. 

Tijdens bouwwerkzaamheden begin twintigste eeuw werden de eerste Joodse grafzerken gevonden en deze bevinden zich nu in het Lapidarium Museum in Praag. Tussen 1978-1980,  bij de aanleg van de metro werden meer graven en grafzerken gevonden. In 1997 bestonden er plannen om ondergrondse parkeergarages in de Vladislavovastraat aan te leggen. Tijdens de werkzaamheden werden dit maal zo'n 400 grafstenen en graven gevonden.

De Joodse gemeenschap in Praag verklaarde het gebied tot cultuurmonument en geen verdere graven mochten worden geruimd. De overgebleven zerken werden ingepakt in een betonnen sarcofaag zodat zij niet verstoord konden worden.

In september 2016 onthulde de Joodse gemeenschap het gedenkteken bestaande uit middeleeuwse Joodse grafzerken.

Locatie van Joodse Tuin kerkhof
Het monument staat aan de Vladislavova-straat. Verlaat het Quadrio Shopping Centre aan de achterkant, waar ook het kunstwerk Kafka's Hoofd staat, en loop Vladislavova in.

Lees verder:
Oude Joodse Begraafplaats
Nieuwe Joodse begraafplaats
Zizkov Joodse begraafplaats

Volgend artikel: Nieuwe Joodse Begraafplaats

Vorig artikel: Oude Joodse begraafplaats

Praag_joodse_tuin_kerkhof_praag_3.jpg

foto's Marianne Crone


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.