praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Alchymist Koffiemuseum geen gewoon museum

Het Alchemyst Koffiemuseum in Praag is een eerbetoon aan  koffie en de koffiecultuur. De expositie vertelt het verhaal van de koffieboon op de plantage tot het kopje koffie dat vrijwel iedereen dagelijks drinkt. Het museum  bestaat uit drie geheel verschillende delen: het Koffiemuseum, Galerie Scarabeus en de Scarabeus binnentuin. Koffie branden zijzelf en die kun je drinken in het aangrenzende cafe met een terras dat uitzicht heeft op de tuin.

Praag_koffiemuseum_praag_1.jpg

Het Alchymista Koffiemuseum
Alles wat je maar kunt bedenken over koffie staat tentoongesteld in één ruimte. Je kunt op je gemak rondkijken want je bent waarschijnlijk de enige bezoeker. De tentoonstelling vertelt over de geschiedenis en de teelt van koffie. Er is veel aandacht voor surrogaat dat stukken goedkoper was dan echte koffie zeker ten tijde van de communistische overheersing.

Praag_koffiemuseum_praag_4.jpg

De collectie
De collectie omvat grote en kleine koffiebranders om thuis te branden of voor commerciele instellingen, koffiemolens in alle soorten en maten en veel koffiekopjes. Verder is er een unieke verzameling van meer dan 250 voorraadpotten en blikken voor koffiebonen en surrogaat uit de periode 1850-1950.

Praag_koffiemuseum_praag_2.jpg

Surrogaatkoffie
Naast koffie is er in het museum ook een tentoonstelling van koffiesurrogaten te zien, aangezien de overgrootvader van de huidige eigenaar in 1886 een van de eerste cichorei-drooginstallaties en een koffiebranderij oprichtte. Koffiesurrogaten zoals cichorei en geroosterde rogge waren vooral in de 19e eeuw populair in de Tsjechische landen, omdat deze drank ook geschikt was voor kinderen. In het voormalige Tsjecho-Slovakije gebruikte men ook vijgen als koffiesurrogaat, het 'koffiedik' werd samengeperst en als repen verkocht.  De repen werden gekookt in water of melk en dan kon het brouwsel gedronken worden. 

Koffie als medicijn
Drie farmaceutische voorraadpotten voor koffie gedateerd rond 1890 illustreren dat in die tijd het gebruik van koffie medicinaal was. Aanvankelijk werd koffie door apotheken verkocht als middel tegen maag- en spijsverteringsproblemen. 

Praag_koffiemuseum_praag_3.jpg

Turkse koffie
Zo'n 500 jaar geleden bracht een Turk koffie naar Praag en richtte het eerste koffiehuis op. De koffie was bitter en werd als duivels en onchristelijk beschouwd. Deze Turk brandde de koffie zelf en noemde het turecká káva, Turkse koffie die nog steeds besteld kan worden in Praag, gemalen koffie in een beker overgoten met heet water, even laten trekken en wachten tot het koffiedik gezonken is. De Pragenaar moest nog 200 jaar wachten tot het suikerklontje zijn intrede deed en de koffie drinkbaar werd. 

Reclame voor koffie 
Reclame voor koffie tijdens de Eerste Republiek (1918-1938) was soms vrij stuitend. De driekoningen komen met geschenken voor het kindje Jezus, in plaats van myrre en wierook brengen zij koffie. Ook andere bijbelse personen zijn figuranten in reclames evenals sprookjesfiguren. 

Praag_koffiemuseum__gallery_Scarabeus.jpg

Galerie Scarabeus
Het tweede deel van het museum exposeert een collectie marionettentheaters in miniatuurvorm. Kinderen van rijke families hadden zo'n theatertje om mee te spelen. Tijdens de Eerste Republiek (1918-1938) was het familiemarionettentheater populair.  De tentoonstelling omvat podia, achtergronden, marionetten en rekwisieten.  Een deel van de tentoonstelling verwijst naar de artistieke connecties met het theater Říše loutek (Marionette Empire) van Vojtěch Sucharda en Bohumír Koubek.  Op afspraak worden er marionettenworkshops en -shows gehouden.

Praag_koffiemuseum_tuin_1.jpg

De tuin van galerie Scarabeus
Op een verwaarloosd binnenhofje is in 1996 een natuurtuin aangelegd, met bomen, struiken, vaste planten, bollen en kruiden. Er is ook een dierenhoekje en een vijver met exotische eenden. Er worden hier ook tijdelijke tentoonstellingen, openluchttheater- en muziekvoorstelingen gehouden.

Locatie en openingstijden
Het Alchymista Koffiemuseum ligt pal achter het Sparta Stadium in een woonbuurt.

Address: Alchymista Koffiemuseum, Jana Zajíce 7, Bubeneč, Praag
Open: dinsdag 14.00-19.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-18.00 uur.

Cukrárna Alchymista op hetzelfde adres is een retro tea room en snoepwinkel. 's Zomers zit je in de tuin aangelegd in Engelse stijl vol bloemen en planten, compleet met een visvijvertje. Het interieur van het café is geďnspireerd op interieurs die in zwang waren tijdens de Eerste Republiek met een houten lambrizering, vintage meubels en een beschilderd plafond dat een allegorie van alchemie uitbeeldt. Overal staan bloemen, er liggen kranten en tijdschriften, en je drinkt thee of koffie uit prachtig servies. Alle zoetigheden, gebak en limonades zijn huisgemaakt.
Open dagelijks van 13.00-19.30 uur.

Lees verder:
lijst van musea in Praag: alfabetisch per wijk

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.