praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

MeetFactory kunstenaarscentrum van David Cerny

De MeetFactory is een internationaal, multifunctioneel centrum voor hedendaagse kunst in Praag en biedt een podium aan muziek, live art en theater. De MeetFactory bestaat uit vier afdelingen: muziek, theater, kunstgalerie en onderdak en studio's voor kunstenaars. Er zijn geregeld muziek- en theateroptredens. Drie expositiezalen bieden plaats aan werken van Tsjechische en internationale kunstenaars.

Praag_meetfactory__praag_1.jpg

Wanneer je geen uitvoerend kunstenaar bent, maar wel geinteresseerd bent in moderne experimentele kunst, is een bezoekje aan de MeetFactory aan te bevelen. Er zijn wisselende tentoonstellingen van jonge kunstenaars (entree gratis) en er zijn geregeld concerten en theatervoorstellingen (niet gratis).

MeetFactory en David Černý
De MeetFactory, geesteskind van David Černý, is een non-profit internationaal centrum voor hedendaagse kunst opgericht in 2001. Het was oorspronkelijk gevestigd in de wijk Holešovice in een vleesfabriek, vandaar de naam. Na de overstromingen van 2002, moest het pand ontruimd worden en verhuisde het naar de wijk Smichov en zit nu in een voormalige gebouw van de Tsjechische Spoorwegen, ingeklemd ligt tussen een viaduct  en een spoorbaan.

Praag_meetfactory_praag_2.jpg

Wat is de MeetFactory?
MeetFactory bestaat uit een galerie, ateliers, opname- en omroepstudio, café, muziekclub, theater en een uitgeverij en een wooncentrum voor kunstenaars. Er zijn geregeld exposities en muziek- en theateruitvoeringen.

MeetFactory bar
MeetFactory Bar is elke dag open van 13.00 tot 20.00 uur en soms langer, afhankelijk van het programma. Je kunt er terecht voor lekkere koffie, huisgemaakte limonade, warme wijn of cocktails, en bier de microbrouwerij Matuška. In de bar kun je ook theater- en concertkaartjes kopen. Bij mooi weer zit je buiten in de tuin en kijk je naar de treinen. Het is een populaire bestemming voor fietsers niet alleen vanwege het lekkere bier maar ook dankzij Bike Asylum waar fietsen gerepareerd kunnen worden.

Praag_meetfactory_praag_3.jpg

Locatie en adres
Twee felrode auto's hangen aan vleeshaken aan de gevel van het gebouw alsof het vlees is, een kunstwerk van David Černý. Aan de overkant, over de spoorbaan staat het Musoleum, een museum met een selectie van de werken van Černý.

Adres: MeetFactory, Ke sklárně 15, Smichov, Praag

Tip van de redacteur van Praag-Nu
Wanneer je over Ke sklárně richting MeetFactory loopt, zie je aan de rechterkant oude trams, stoomlocomotieven en historische vrachtwagens staan in een omheind gebied van het voormalige Zlíchov warmtestation. Dit is de thuisbasis van een vereniging die zich bezig houdt met het herstellen van stoomlocomotieven, trams, vrachtwagens en ander rijdend materieel.

Foto's Marianne Crone

Praag_meetfactory_praag_4.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.