karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Kunstgalerie Musoleum met werken van David Cerny

Kunstgalerie Musoleum in Praag bevat een permanente tentoonstelling van de kunstwerken van David Černý. Hij werd beroemd om zijn provocerende kunst en sinds kort ook om zijn samenwerking met grote projectontwikkelaars. De naam Musoleum is een woordspeling van museum en mausoleum. Tentoongesteld staan veel klassieke David Černý-kunstwerken en ook kleinere versies van bijvoorbeeld Entropa of de Londense bus die push-ups doet. Een van de ruimtes is gewijd aan bouwprojecten, met schaalmodellen. Het Musoleum fungeert ook deels als opslagruimte omdat het atelier van de kunstenaar overvol raakte.

Praag_musoleum_cerny_praag_buitenkant_1.jpg

Kunst van David Černý
David Černý staat bekend om zijn controversiële en provocerende sculpturen en installaties waarvan een aantal verspreid staan in Praag, zoals de baby's die de Žižkov TV-toren beklimmen, het onderbovenste hangende paard in de Lucerna passage en het ronddraaiende hoofd van Franz Kafka achter het Quadrio winkelcentrum, de wandelende Trabant ter herinnering aan de uittocht van Oost-Duitsers in 1989 naar het Westen en de Entropa-installatie ontworpen voor het Tsjechische EU-voorzitterschap in 2009 dat er wat anders uitzag dan men veronderstelde.

Praag_musoleum_cerny_praag_13.jpg

Musoleum - wat is er te zien?
De permanente tentoonstelling toont een aantal van de beroemdste werken van David Černý. Je bezoek begint op de vijfde verdieping en leidt langs bekende, soms mini-versies, van zijn werken maar toont ook nieuwe kunstwerken ontworpen in samenwerking met architecten, die toekomstige gebouwen zullen sieren zoals een schaalmodel van Top Tower, een scheepsromp bedekt met groen dat tegen een 135 meter hoog gebouw komt te staan. Naast de bekende werken vind je er een overzicht van het gehele oeuvre van de kunstenaar, van vroege tekeningen tot maquettes van nog niet gerealiseerde gebouwen.

Praag_musoleum_cerny_praag_7.jpg

Trabant, pistolen en Einstein
Terwijl je langs de kunstwerken naar beneden loopt, klinkt er elke paar minuten een angstaanjagend gebrul vanuit de onderste ruimte van het gebouw. Kunstwerken onderweg zijn de Trabant op benen, een verkleinde versie van Entropa, de vier gigantische pistolen, het gezicht van Albert Einstein gemaakt van gekleurd hars, een mannelijk naakt met een helikopterhoofd, talloze afbeeldingen van geslachtsdelen en een mini-model van een Engelse dubbeldekker bus die push-ups doet.

Praag_musoleum_cerny_praag_2.jpg

Opgestoken middelvinger
Op een van de terrassen staat een opgestoken middelvinger die in 2013 op de Moldau dobberde en wees naar het presidentele kantoor van de toenmalige president Miloš Zeman. Het was een 'subtiel' advies aan de bevolking om op de juiste partij te stemmen. Nu wijst de middelvinger naar het oosten.

Praag_musoleum_cerny_praag_5.jpg

Angstaanjagende kreten
In het souterrain kom je bij de oorsprong van het gebrul. Op het eerste gezicht een tableau vivant bestaande uit lichaamsdelen. Wanneer de ruimte zich vult met mist, komen de afgescheurde armen en benen en het torso tot leven en uiten angstaanjagende kreten.

Tip: maak een wandeling langs dertien kunstwerken van David Černý die verspreid staan over Praag, waarvan zeven in het centrum. Hier is een beschrijving van de looproute, die gedeeltelijk met de tram gaat, en een uitleg bij elke sculptuur.

Je kunt ook een digitale gids van de wandeling bestellen, met uitgebreide informatie en foto's van de kunstwerken van Černý.

Bestel de citywalk langs de Kunst van David Cerny in Praag

Praag_musoleum_cerny_praag_6.jpg

Voormalige Lihovar distileerderij
Het vijf verdiepingen tellende gebouw waar de Lihovar-distilleerderij was gevestigd is nu Kunstgalerie Musoleum. De tentoonstellingsruimtes bevinden zich in het hoofdgebouw, Varna, waar de ketels voor het destilleren stonden. Te zien is een permanente tentoonstelling van Černý's werk. Ook zijn er werken en replica's van werken die niet langer op openbare plaatsen staan, omdat het statement dat ze maakten niet langer relevant is.

Er is ook ruimte voor roulerende tentoonstellingen van moderne kunst van andere kunstenaars. Verder is er een café en een uitkijkterras.|

Praag_musoleum_cerny_praag_8.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Musoleum bevindt zich tegenover de MeetFactory in de wijk Smichov, een kunst- en cultureel centrum dat gerund wordt door Černý en een groep van zijn vrienden. Meet Factory is ook een woordspeling. De oorspronkelijke locatie was in een voormalig slachthuis, maar na de overstromingen in 2003, verhuisde het naar een spoorweggebouw maar behield de oorspronkelijke naam.

Adres: Kunstgalerie Musoleum, Nádražní-straat Smichov, in voormalige Zlizkov distillery in het Lihovar gebouw.

foto's Marianne Crone

Praag_musoleum_cerny_praag_9.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.