praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Pedal Planet Prague Museum vol trapauto's

Meer dan honderd trapauto's staan tentoongesteld in het Pedal Planet Prague Toy Museum in Praag. Trapauto's vrijwel allemaal gemaakt naar voorbeeld van het echte model. De Jaguar E-type trapauto lijkt als twee druppels water op de Jaguar-auto die in de jaren 1960 zo populair was. De legendarische Porsche 911, de droom van veel volwassenen, met een topsnelheid van 340 km per uur, staat als trapauto in het museum evenals de wat bescheidenere Ford Taunus P3. Duitse nadruk op veiligheid is ook terug te vinden in de Duitse trapauto's die een bodem hebben zodat het kind de voetjes niet kan bezeren bij het trappen.

Praag_trapauto_museum_praag_ingang.jpg

Trapauto-Museum Pedal Planet
De trapauto's staan opgesteld op twee verdiepingen.
1. Begane grond: de geschiedenis van de trapauto's en Formule 1.
2. Eerste verdieping: trapauto's uit de tweede helft van de 20e eeuw, opgesteld naar land van herkomst.

Praag_trapauto_museum__auto_union.jpg

Trapauto's op de begane grond
Het pronkstuk van het museum is de Auto Union Type C in 2007 geproduceerd door Audi in een oplage van slechts 999 stuks en op een schaal van 1:2. Deze trapauto is twee meter lang heeft zeven versnellingen, schijfremmen en bestaat uit meer dan 900 onderdelen. Het stuur kan eruit worden gehaald zodat het makkelijker is om in te stappen. De hier tentoongestelde Union-auto is vrijwel nieuw want hij heeft slechts een paar meter gereden. Alleen de dochter van de eigenaar had het voorrecht er een ritje in te maken.

Formule 1 trapauto's zijn van Italiaans en Frans fabrikaat. De oudste trap-formule 1-auto is de rode Alfa Romeo 158 waarmee in 1950 Guiseppe Farina de eerste Formule 1 race won. De bekendste race-trapauto is ongetwijfeld de Ferrari 500 te herkennen aan de cylindervorm, die in 1952 en 1953 de F1 heeft gewonnen.

Praag_trapauto_museum_praag_vespa.jpg

Trapauto's op de tweede verdieping
De tentoonstelling begint in ItaliŽ. Kinderformaat Vespa-scooters die erg veel op gewone fietsjes lijken, Fiat 600 en de Fiat 2100 die indertijd in Tsjechoslowakije gekocht kon worden maar uitsluitend met Tuzex-coupons (tegoedbonnen die alleen verkregen konden worden met harde valuta).

Frankrijk is vertegenwoordigd met een lichtblauwe CitroŽn DS. Onder de miniatuur Eiffeltoren staat de CitroŽn Mťhari geparkeerd, bekend uit de 'Le Gendarme de Saint-Tropez' films met Louis de FunŤs.

Trapauto's uit de Sovjet-Unie zijn kopieŽn van auto's uit het Westen. De Kroöka-scooter is het Russische antwoord op de Vespa. Ook is er een echte Lada trapauto. De Russische trapauto's zijn veel zwaarder dan die uit het Westen. Een van Italiaans fabrikaat weegt tussen de 10 en 12 kilo. Een Russische daarentegen is twee keer zo zwaar en daardoor ook moeilijker te besturen, ook moet er harder getrapt worden. Alleen Russische trapauto's hebben een nummerbord met daarop het productiejaar.

In latere jaren werden Sovjet trapauto's ook van plastic gemaakt zoals de Volga. Het plastic was van niet al te beste kwaliteit met als gevolg dat deze trapauto's nu verzamel objecten zijn.

Praag_trapauto_museum_praag_citroen.jpg

Recordhouders in het Pedal Planet Prague Museum

1. De oudste trapauto is helemaal gemaakt van hout en in de vorm van een koets, gefabriceerd in Belgie aan het eind van de negentiende eeuw.

2. De grootse trapauto is de†Porsche 356 van Duits fabrikaat, gebruikt op Duitse scholen bij verkeersonderwijs en gefinancieerd door Shell. Het examplaar dat in het museum staat is een fotomoment.

3. De kleinste trapauto is vreemd genoeg is het kleinste trapautootje een vrachtwagen: de Bedford Truck, zeer populair in Engeland in de jaren 1950.

Bereikbaarheid
Het Pedal Planet Museum ligt vlakbij de Karelsbrug en bevindt zich op het terrein van de voormalige steenfabriek van Franz Herget nu het Kafka Museum.

Adres: Pedal Planet Praag Pedal Toy Museum, CihelnŠ 2, MalŠ Strana, Praag
Openingstijden: zaterdag en zondag 10.30 Ė 17.30 uur.

De oudste auto, helemaal van hout
Praag_trapauto_museum_oudste_auto.jpg

De Bedford truck is de kleinste auto
Praag_trapauto_museum_bedford_truck.jpg


Trapauto in koetsmodel
Praag_trapauto_museum_praag_koets.jpg

Praag_trapauto_museum_praag_lada.jpg

Praag_trapauto_museum_praag_formule1.jpg
Praag_trapauto_museum_praag.jpg
Praag_trapauto_museum_austin_morris.jpg
Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.