praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Retro Museum in Kotva Warenhuis, een reis naar het verleden

Geen betere plaats voor het Retro Museum in Praag dan op de bovenste verdieping van het Kotva Warenhuis dat zelf retro is! Heb je altijd willen weten hoe de keuken en de woonkamer eruit zagen in de jaren 1970 en 1980. wat er bij de kruidenier te koop was, hoe een schoolklas eruit zag, wat de mode was in die tijd, welke auto's populair waren en welke culturele evenementen favoriet waren? Het Retro Museum in Praag geeft antwoord op al deze vragen, met als kanttekening dat buitenlandse bezoekers niet alles als een 'oh ja ervaring' zullen ervaren omdat het gaat om Tsjecholowaakse nostalgie. Desondanks is er ook voor toeristen veel herkenbaar.

Praag_retro_museum_kotva_praag_2.jpg

De tentoonstelling bestaat uit vijf onderdelen

1. Inrichting van appartementen en kantoren
2. Meubels gemaakt door Tsjechoslowaakse fabrikanten.
3. Voorwerpen en design gebruikt in winkels, kantines, scholen.
4. Elektronica
5. Het leven tijdens de normalisatieperiode

Praag_retro_museum_kotva_praag_11.jpg

Het leven van alledag in communistische stijl
Je loopt door typische appartementen in communistische stijl, en ervaart waar en hoe de meeste Tsjechen woonden. Op de tafels en in de kasten staat glaswerk, eetserviezen en thee- en koffiekopjes. In het klaslokaal hangt een portret van de toenmalige president van Tsjecholowakije, Gustáv Husark. Ook is er een compleet ingerichte sportzaak want de Tsjechen gingen graag op outdoor field trips (hoewel deze term in die dagen niet gebezigd werd). In totaal staan er zo'n 12.000 voorwerpen, gedoneerd door het publiek.

Het behang in de woonkamer is bruin, oranje en geel met grote motieven, tegen de muur staat een wandmeubel met een klepdeurtje waarchter de drankenkast. In het midden van het meubel pronkt een televisie die precies past in een van de schappen van de kast. Het bankstel is donkerbruin velours.

De keuken is helemaal origineel ingericht inclusief alle Tesla-apparatuur. In de Formica-muurkastjes zitten alledaagse levensmiddelen, zeer herkenbaar voor Tsjechen, minder voor buitenlandse bezoekers. Op een plank staat een verzameling siphons en aan de deur hangt een boodschappennetje. Ook is er een hele collectie jasschorten en gewone schorten.

In de kinderslaapkamer staan monchhichi knuffels, die waren bij ons ook populair. Ze leken op aapjes met een slabbetje en luier en de duim in de mond en Merkur-bouwsets, Tsjechisch Meccano.

Praag_retro_museum_kotva_praag_8.jpg

Het dagelijkse leven in de jaren 1970 en 1980
Het museum toont niet alleen voorwerpen uit het dagelijks leven, maar ook hoe de Tsjechoslowaken tijdens de normalisatieperiode zich kleedden, aten en hun vrije tijd doorbrachten. Ook wordt belicht de politiek van de jaren 1970 en 1980, geheime beveiliging, het afluisteren van dissidenten en Tsjechoslowaakse socialistische propaganda.

Praag_retro_museum_kotva_praag_6.jpg

Wat is de normalisatieperiode?
De normalisatieperiode begon met de Praagse Lente en machtsovername van de Sovjet-Unie in 1968 en eindigde met de Fluwelen Revolutie 1989. De bevolking moest de bezetter accepteren, wie dat niet deed verloor zijn baan en belandde aan de rand van het sociale leven. Het genormaliseerde leven van alledag werd bij elkaar gehouden door verschillende vormen van controle, die zich bijvoorbeeld manifesteerden in het onderwijsbeleid en beperkte bewegingsvrijheid.

De meeste mensen richtten zich daarom op hun privéleven, ze trokken de vrije natuur in, ze gingen naar hun weekendhuisjes waar ze tuinierden, ze lazen veel en besteedden veel aandacht aan hobby's. Toch drong het normaliseringsregime ook hier door: tv-programma's met verborgen ideologische codes. Kritiek op samenleving en politiek was alleen mogelijk in besloten kring wanneer men zeker wist dat er geen verklikker tussen zat.

Locatie en bereikbaarheid Retro Museum Praha bevindt zich op de vierde etage van het Kotva warenhuis.

Adres: náměstí Republiky 8, Nove Mesto, Praag
Open: 09.00-20.00 uur

Lees verder:
Kotva: winkelen in het oudste warenhuis van Praag
Trabant Museum Motol alles over de DDR trabi
Museum van het Communisme: geheime politie en lege winkels

Praag_retro_museum_kotva_praag_1.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_3.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_4.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_5.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_6.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_7.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_10.jpg

Praag_retro_museum_kotva_praag_12.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.