karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Slivovitz Museum, pruimenbrandewijn uit Tsjechië

R. Jelínek Slivovitz Museum in Praag waar alles draait om pruimenbrandewijn, een specialiteit uit Centraal Europa en in het bijzonder Bohemen en Moravië. Het Slivovitz Museum neemt je mee op een 55 minuten durende interactieve tour met 5D virtual reality, projecties en exposities. Plus, mischien wel het belangrijkste deel van de tour, een slivovitz proeverij met lekkere hapjes! In de winkel vind je een grote keuze aan Jelínek likeur en brandewijn gemaakt van pruimen, peren, frambozen, kersen en lijsterbes. Voor de proeverij moet je 18 jaar of ouder zijn.

Praag_jelinek_slivovitz_museum_praag.jpg

Wat is pruimenbrandewijn?
Pruimenbrandewijn is ook bekend als slivovitz of slivovitsa en in het Tsjechisch slivovice. Het is een destilaat gemaakt van gefermenteerde pruimen, populair in midden-Europa en op de Balkan. Het woord slivovice is afgeleid van 'sliva' dat pruim betekent. Jelinek slivovitz heeft een alcoholpercemtage van 47%. Vlak na het destileerproces is de drank kleurloos maar wordt goudgeel omdat slivovice bewaard wordt in eikenhouten vaten. Slivovitz heeft een fruitig aroma, maar brandt in de keel als vuurwater (waar je vrij snel aan went).

Distilleerderij in Vizovice
De Jelínek destilleerderij bevindt zich in Vizovice, een stadje in zuid-oost Tsjechië, in het district Zlin. Het klimaat in deze regio is uitermate geschikt voor boomgaarden met fruitbomen die niet alleen een bron van grondstof zijn, maar ook bijdragen aan de schoonheid van het landschap. Vooral in het voorjaar wanneer ze in bloei staan.

Tegenwoordig is de distilleerderij een van de grootste producenten van gedistilleerde vruchtendranken in Tsjechië. De distilleerderij kan bezocht worden met een rondleiding die eindigt met een proeverij.

Adres: Návštěvnické (bezoekers)centrum R. Jelínek, Razov 472, Vizovice, open van 08.30 – 17.00 uur, gesloten op maandag

Het Slivovitz museum in Praag bestaat uit drie gedeeltes

1. museum
2. bar
3.winkel

Na de interactive tour, ga je naar de bar voor de proeverij. In de winkel vind je het complete assortiment fruitdistillaten van het merk R. Jelínek, Czech Gold Cock whisky en andere producten uit de Vizovice-distilleerderij zoals pruimenjam, pruimenthee, pruimen, chocoladepralines en ook souvenirs van het merk R. Jelínek.

Praag_slivovitz_museum_flessen.jpg

Locatie en openingstijden
R. Jelínek Slivovitz Museum, U Lužického semináře 116, Malá Strana, Praag

Expositie en rondleiding: maandag t/m donderdag (op afspraak), vrijdag t/m zondag 11.15 tot 18.00 uur.
Winkel: maandag t/m zondag 11.00-19.00 uur.
Bar: vrijdag t/m zondag 11.00-19.00 uur.

Lees verder
Lijst van musea in Praag
Lijst van musea voor de hele familie
Lijst van kerken, synagogen en kloosters als musea

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.