praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Politiemuseum: boeven vangen en misdaden oplossen

In het Politiemuseum, Muzeum Policie ČR, in Praag kom je te weten hoe je misdadigers kunt vangen en misdaden kunt oplossen. De permanente expositie toont onder andere uniformen, wapens, apparaten en politievoertuigen van het einde van de 19e eeuw tot heden. Verder krijg je informatie over politiewerk tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Ook kom je meer te weten over forensische technieken, waaronder apparatuur en methoden die worden gebruikt door de narcoticabrigade. Er is één probleempje: de meeste opschriften zijn uitsluitend in het Tsjechisch. Toch is dit geen groot bezwaar omdat de tentoongestelde voorwerpen voor zich spreken.

Praag_poliiemusreum_praag_hond.jpg

Politiemuseum: wat te zien
Een van de hoogtepunten van het museum is de opgezette politiehond genaamd Brek, die in communistische dagen ingezet werd om dissidenten op te sporen. Zijn graf kun je bezoeken in de museumtuin. Interessant voor kinderen zijn de politiemotoren waar ze op kunnen zitten om zich eventjes politieagent te voelen. Redelijk macaber is de moordafdeling met dodenmaskers van geëxecuteerde criminelen, een koffer waar een halfvergaan torso van een vrouw in zat, de bloedvlekken zijn nog zichtbaar. Dan is er een mysterieuze plank waaraan een kist is bevestigd. In de volgende zaal is een video met Engelse ondertiteling te zien waarin wordt uitgelegd waartoe dit diende.

De plank met de kist
De plank met de kist werd gebruikt in een bloedstollende moordzaak uit 1951: de zaak Pilčík. Ten tijde van het communisme wilden velen ontsnappen aan het regime. Van vrij naar het buitenland reizen was geen sprake daarom huurden sommigen mensensmokkelaars in, want alleen zij kenden de ontsnappingsroutes.

Pilčík deed zich voor als mensensmokkelaar maar was in werkelijkheid een moordenaar. Toen hij eenmaal gepakt was, werden er slechts twee lichamen gevonden, maar toen zijn huis doorzocht werd en persoonlijke spullen van de slachtoffers gevonden werden, was het duidelijk dat hij meer slachtoffers had gemaakt.

Tijdens de huiszoeking vond men ook de plank met de kist. Hierin hield hij een twaalf-jarig meisje gevangen van wie men dacht dat ze de grens was overgestoken en in het vrije westen was met haar tante en grootvader, maar die had Pilčík beide vermoord. Pilčík liet het meisje brieven schrijven, alsof ze veilig naar het westen was ontsnapt, in een poging meer slachtoffers te verleiden hem te vertrouwen (en geld te innen).

Praag_politiemuseum_praag_3.jpg

De koffer met het lijk
In een glazen vitrine zie je de originele koffer waarin het lichaam van de prostituee Otýlie Vranská werd gevonden, doormidden gesneden. De ene helft werd gevonden in een trein in Bratislava, de andere in Košice, en beide waren verzonden vanuit Praag. Dit was een van de meest beruchte moordzaken in de geschiedenis van Tsjechoslowakije,  gepleegd in 1933.

Een héél klein beetje interactie
Het museum is statisch en traditioneel en een heel klein beetje interactief. Bezoekers kunnen hun eigen vingerafdrukken nemen, en een nagemaakte plaats delict bekijken en meer te weten komen over de werkwijze van de politie bij een onderzoek naar de plaats delict en welke nieuwe methoden er zijn in de criminologie.

Politiemuseum: de expositie
Het Politiemuseum geeft een overzicht van de geschiedenis van de politie in het vroegere Tsjechoslowakije en het huidige Tsjechië. Dit alles wordt verteld aan de hand van uniformen, insignes, wapens en foto's.

De expositie begint met een chronologische geschiedenis van de Tsjechische wetshandhaving. Het eerste deel belicht politiewerk van 1850 tot 1938. Het vervolg vertelt over de veiligheidstroepen in het protectoraat Bohemen en Moravië en activiteiten tijdens de Duitse bezetting. Daarna volgen de naoorlogse ontwikkelingen en het oprichten van de SNB (Sbor Národní Bezpečnosti – Nationale Veiligheidskorps), de grenswacht en het staatsveiligheidsapparaat (StB).

Een onderdeel van de permanente tentoonstelling laat zien hoe streng de landsgrenzen waren beveiligd en bewaakt toen de communisten aan het bewind waren. De expositie stapt vervolgens over naar het hedendaagse politiewerk in Tsjechië. Verder wordt belicht forensisch onderzoek, recherche en verkeersleiding, burgerbescherming en het werk van de anti-narcotica brigade.

Praag_politiemuseum_praag_4.jpg

Locatie en adres
Het Politiemuseum is gevestigd in een voormalig Augustijnenklooster vlakbij de Nuslebrug en het Folimankapark.

Adres: Tsjechisch Politiemuseum, (Muzeum Policie ČR), Ke Karlovu 1, Nove Mesto, Praag
Open: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, maandag gesloten
Openbaar vervoer tram 6, 11, 25 halte Pod Karlovem

Lees verder
Nusle Brug en een bijna zwevend metrostation
Museums in Praag: alfabetische lijst per wijk

foto's Marianne Crone

Praag_politiemuseum_praag.jpg
Praag_politiemuseum_praag_1.jpg   Praag_politiemuseum_praag_2.jpg Praag_politiemuseum_praag_motot.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.