praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Schwarzenberg Paleis werken van Oude Meesters

In het Schwarzenberg Paleis zijn schilderijen van oude meesters uit de barok periode te zien. Het gebouw moet je zijn opgevallen want het is één van de markantste gebouwen in Praag. Het paleis is gemakkelijk te herkennen aan de zwart-witte sgraffito-versieringen van de gevel, een optische illusie zodat de muur 3-D lijkt. Deze decoratie werd overigens pas midden negentiende eeuw toegevoegd, maar zijn wel het 'handelsmerk' van het gebouw. Pas wanneer je zo ongeveer met je neus op de muur staat, zie je dat het schilderingen zijn.

Praag_schwarzenberg_paleis_gebouw.jpg

Schwarzenberg Paleis: de kunstcollectie
In het Schwarzenberg Paleis zijn tentoongesteld meesterwerken uit de barokke kunst van de 16e tot de 18e eeuw. De collectie van het museum bevat werken van Rembrandt, Rubens, El Greco, Goya, Dürer en andere grootheden uit deze periode. Het interieur van het paleis is ook aantrekkelijk, dankzij de goed bewaard gebleven beschilderde plafonds uit de zestiende eeuw, die scenes uit de Griekse mythologie voorstellen.

Schwarzenberg Paleis: kunst aan het plafond
De plafonds in het Schwarzenbergpaleis zijn bedekt met schilderijen gespannen op canvas over een houten constructie. Ze zijn gemaakt rond 1580 en tonen bekende taferelen uit de oudheid: het oordeel van Parijs, de ontvoering van Helena, de verovering van Troje en de ontsnapping van Aeneis. Dergelijke voorstellingen waren in die dagen trendy om aan te laten brengen. Wat ze nu bijzonder maakt is de goede staat waarin ze verkeren.

Praag_Schwarzenberg_paleis_detail.jpg

Geschiedenis van het paleis
Het paleis is vernoemd naar het geslacht Schwarzenberg dat van 1719–1948 eigenaar was van het gebouw. Het is nu onderdeel van de Nationale Galerie van Praag.

Het is onmogelijk om het gebouw over het hoofd te zien. Het staat pal naast de toegangspoort van de Praagse Burcht en is bedekt met zwart-witte sgraffito. De bouwstijl is Boheemse Renaissance, een mix van Italiaanse en Tsjechische bouwstijlen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisceerden de Nazi's het Schwarzenberg Paleis en vestigden er het militair museum, en dat bleef zo, ook tijdens de communistische periode. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 verhuisde het militair museum naar Invalidova in de wijk Karlin en later verhuide het opnieuw naar een gebouw aan de voet van de Zizkovheuvel.

Nationale Galerie Praag
Het Schwarzenberg Paleis is onderdeel van de Nationale Galerie van Praag. Hiertoe behoren ook; het Museum van Moderne en Hedendaagse kunst in het Beursgebouw, waarin een verzameling moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw, het Agnesklooster met Boheemse kunst uit de Middeleeuwen, het Sternberg Paleis met meesters uit de 16e tot de 18e eeuw en het Kinsky Paleis met Aziatische en Middeleeuwse kunst. Hier meer over de Nationale Galerie.

Praag_schwarzenberg_paleis_straatlantaarn.jpg

Locatie en bereikbaarheid
De mooiste weg om het Schwarzenberg Paleis te bereiken is via de Nerudova-straat. Neem tram 12, 20, 22, 23 naar de halte Malostranske namesti en loop via de Nerudova straat. Vlak voordat de straatnaam verandert in Uvoz ga je rechts een trap op (Radnicke Schody) die je naar het Hradcanske plein brengt. Als je geen zin hebt om heuvel op te lopen neem je vanaf metrostation Malostranska tram 22 of 23 naar de halte Prazky Hrad. Meer over de Nerudova-straat.

Adres: Schwarzenberg Paleis, Hradcanske namesti 2, Hradcany, Praag
Open: dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur, woensdag 10.00-20.00 uur, maandag gesloten

Leuk om te weten
Wanneer het donker is, en on de winter is dat al om een uur of vier, wordt het plein en het museum verlicht door straatlantaarns niet electrisch maar met gaslantaarns.

In de buurt
Strahov Kloosterbrouwerij
Strahov bibliotheek
Miniatuurmuseum
Gouden Straatje

foto's wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.