praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Gallery of Steel Figures: kunst van gerecycled schroot

Gallery of Steel Figures in Praag toont zo'n 100 handgemaakte sculpturen van gerecycled schroot: van Darth Vader tot Donald Duck. De collectie is gebaseerd op klassiekers: films, strips en stripfiguren, geschiedenis en legendes van de autowereld. Aanraken, erop of erin gaan zitten moet. Het duurt bijna een jaar voordat een gecompliceerd kunstwerk klaar is. Eenvoudigere werken zijn binnen een maand klaar. De auto-sculpturen zijn het meest arbeidsintensief, maar ook misschien wel het mooist omdat elk detail in overeenstemming is met de werkelijkheid.

Gallery of Steel Figures, een tweede leven voor schroot
Tentoongesteld staan figuren als de Minions, Transformers, ET en de Hulk. Je kunt ook uitproberen of de Game of Thrones zetel lekker zit. Aangezien de kunstwerken iedere paar maanden wisselelen, is de tentoonstelling steeds een verrassing. Al het materiaal dat op een schroothoop ligt, vindt hier een tweede leven. Moeren, bouten, tandwielen, remschijven, kettingen en nog veel meer zijn de basis. Alle onderdelen worden aan elkaar gelast en de kunstenaar kan zich uitleven. Zo creŽert hij personages, dieren, meubels, figuren, gebruiksvoorwerpen en autoís. De grootte varieert van 1 meter tot 3 meter en het gewicht is ook indrukwekkend want dat kan wel 1200 kilo zijn.

Gallery of Steel Figures van Poolse oorsprong
The Gallery of Steel Figures is geen Tsjechische uitvinding maar Pools van oorsprong. Behalve in Praag vindt je deze expositie ook in Warschau, Zakopane en Pruszkow. Het brein achter dit project is Jose Mariusz Ojejnik. Hij begon met het maken van een salontafel met een glazen blad op basis van een V8-motor. Al snel volgde meer, en de voorwerpen werden ook steeds groter. Hij en zijn team maken geen gebruik van industriele machinerie alles wordt met de hand gemaakt. Een lasapparaat, een brander, een hamer en snijgereedschap is alles wat er nodig is.

Gallery of Steel Figures interactief
De hele tentoonstelling is interactief. Niets kan kapot, dus je mag overal opklimmen erin of erop opzitten en alles aanraken. Leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen. De auto's o.a. een Fiat 500, Mercedes-Benz SLR Stirling Moss, een McLaren P1, Ferrari California T en Mercedes-Benz G-Klasse zijn allemaal tot in detail uitgwerkt. Ze staan op de begane grond vanwege hun gewicht want het zou wel eens kunnen zijn dat het historische gebouw het gewicht niet kan dragen. Van de bovenverdieping heb je een goed zicht op de auto's. Hier staan lichter-in-gewicht kunstwerken zoals actiehelden en stripfiguren.

Bereikbaarheid en locatie
Gallery of Steel Figures zit in een historisch gebouw vlakbij het Wenceslasplein.

Adres: 28. řŪjna 13, Nove Mesto, Praag
Open: dagelijks 10.00-22.00 uur.

Gallery of Steel Figures is toegankelijk voor rolstoelgebruikers met een lift naar de bovenverdieping.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.