praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Magical Cavern, de magische wereld van Reon Argondian

Magical Cavern, de Magische Grot op de PetřŪn-heuvel in Praag lijkt zo weggelopen uit een toverwereld. Deze grot is in Argondia, een denkbeeldig rijk vernoemd naar de kunstenaar-eigenaar Reon Argondian. Zijn echte naam is Jan Zahradnik. Tentoongesteld zijn zo'n 80 schilderijen in deze tot grot verbouwde molen. Originele sculpturen en hťťl veel gips en verf resulteerden in een magische grot, geheel bedekt met klimop voor een geheimzinnig effect. De Magische Grot is een kunstgalerie en tegelijk een kunstwerk op zich.

Praag_magic_cavern_praag_ingang.jpg

De Magical Cavern en Argondia
De Magische Grot is een kunstgalerie waar Reon Argondian kleurrijke schilderijen tentoonstelt. Mythes en legenden staan centraal in zijn werken en zo creŽert hij een denkbeeldig land op canvas (en een tastbaar land in zijn atelier-huis).

Zijn schilderijen bestaan uit verschillende olieverf lagen op een houten ondergrond. Aangezien iedere laag geheel moet zijn opgedroogd, duurt het ongeveer een jaar om een werk te voltooien.

Veel van zijn schilderijen hebben als centraal onderwerp vreemde wezens, planten die tot leven komen met menselijke gezichten en een weelderige plantenwereld omringd door lichtstralen. Veel vrouwelijk naakt en volgens Reon is dat noodzakelijk omdat het in de Magical Cavern warm is.

Magische wereld van het koninkrijk Argondia
Elk stukje muur is bedekt met kunst. Het interieur lijkt op een grottenstelsel en iedere centimeter is benut voor kunst. Het lijkt alsof je bent binnengestapt in een kleurrijke magische wereld. Vrouwenfiguren spatten van de doeken, zuilen met namaak Romeinse bustes van zee-eenhorns en kariatiden die de balken dragen.

Ieder hoekje en elk kunstwerk in de Magical Cavern was een persoonlijke visioen zo beweert Reon. Zijn 'koninkrijk' heet Argondia, en de kunstenaar is er de koning. Wanneer je door het koninkrijk loopt, krijg je het gevoel dat je door iemands persoonlijke fantasieland te loopt.

In een aantal vertrekken staan stoelen en banken zodat je heel relaxt de kunstwerken kunt bekijken. Het museum biedt ook gratis alcoholische en niet-alcoholische dranken aan.

Praag_magic_cavern_praag.jpg

Wie is Reon Argondian?
Hij werd in 1948 in Praag geboren als Jan ZahradnŪk. Zijn wens om naar de kunstacademie te gaan werd door het communistische regime niet gehonoreerd en hij ging in de leer als pottenbakker in Italie. Dan komt hij in Zwitserland onder de hoede van een kunstrestaurateur die hem de oude technieken leert. Hij werkt o.a. aan het restaureren van St Christopher van Hieronymus Bosch. Na de val van het communisme in 1989 keert hij terug naar Praag.

Locatie en adres Magical Cavern ligt op de Petrin heuvel.
Adres: Petrinske Sady 5, Mala Strana, Praag
Open: 10.00-22.00 uur

Neem tram 12, 20, 22 naar de halte ŕjezd, neem het kabelbaantje naar de eerste halte NebozŪzek Loop naar het restaurant Nebozizek, loop in zuidelijke richting verder en houdt links aan tot je bij de Magican Cavern komt.

Lees verder
Petrinheuvel: wat te doen en wat te zien
Kabelbaantje naar de Petrinheuvel
Petrin uitkijktoren, het broertje van de Eiffeltoren

Foto's Marianne Crone en Magic Cavern

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.