praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Central Gallery waar Mucha, Dali en Warhol samenkomen

Alfons Mucha, Salvador Dali en Andy Warhol. Wat hebben deze drie gemeen? Niet veel op het eerste gezicht. Mucha werd beroemd door zijn art nouveau affiches, Dali heeft een excentrieke snor en Warhol is vooral bekend om zijn Campbell soepblikjes. Toch hebben ze overeenkomsten: alledrie zijn beeldend kunstenaar, alledrie leefden in de twintigste eeuw en alledrie komen samen in Praag. De Central Gallery wijdt een hele verdieping aan elk van deze beroemheden. Mucha, Dali en Warhol zijn verbonden met de Tsjechische geschiedenis en dat kom je te weten wanneer je de tentoonstelling bezoekt.

Praag_central_gallery_prague_facade.jpg

Central Gallery: het huis bij de witte eenhoorn

Dali – Mucha – Warhol, drie namen die prijken op de gevel van een huis vlak onder de Tynkerk op het Oudestadsplein in het centrum van Praag. In dit historische pand 'het Huis bij de Witte Eenhoorn (U Bílého jednorožce) zijn drie exposities:
1. De Spanjaard Salvador Dali en surrealisme
2. De Amerikaan Andy Warhol en pop art
3. De Tsjech Alfons Mucha en art nouveau

Central Gallery: wat te zien
Op de muren en ook op de vloer zijn citaten van Dali in het Engels en Tsjechisch te lezen: 'Elke ochtend als ik wakker word, ervaar ik opnieuw een ultiem genot'. Tentoongesteld staan bronzen sculpturen waaronder 'Alice in Wonderland', 'Rhinoceros gekleed in kant' en 'Venus a la Giraffe'. Ook staat hier een bronzen buste van Dalí. Er zijn zo'n 200 grafische werken waaronder 'De volharding der herinnering' met de smeltende klokken, 'De geboorte van Venus' en de optische illusie Lincoln in Dalívision.

In het bioscoopzaaltje draait 'Un Chien Andalou' uit 1929, die hij samen met regisseur Luis Buńuel maakte. Dali's werk had ook een commerciële kant. Hij ontwierp het logo voor Chupa Chups-lollies. Een hele muur wordt ingenomen door een grote zwart-witfoto van Dalí gemaakt door de Tsjechische fotograaf Václav Chochola met twee vuurrode lippen ernaast.

Praag_central_gallery_praag_3.jpg

Alfons Mucha 1880-1939
Schilder, illustrator en graficus Alfons Mucha maakte illustraties, advertenties en decoratieve panelen. Hij werkte enige tijd in Parijs waar hij voor de Franse actrice Sarah Bernardt affiches ontwierp die hem beroemd maakten. Na dit sucess werd hij het gezicht van de art nouveau-beweging. Terug in Tsjechoslowakije schildert hij zijn levenswerk, Het Slavisch Epos, een cyclus van 20 immens grote schilderijen met als onderwerp de mythologie en geschiedenis van de Slavische volkeren. Meer over Het Slavisch Epos

Salvador Dali 1904-1989
Salvador Dalí liet een scala aan fantasierijk, opvallend en surrealistisch werk na. Werken uit zijn vroege periode tonen verwantschap met het impressionisme en kubisme. Maar zijn surrealistische werken maakten hem bekend. Beinvloed door Sigmund Freud legde hij zijn angsten en fantasieën vast. Hij verwees naar zijn werken als 'geschilderde droomfoto's'. Zijn surrealistische periode maakte plaats voor universele thema's geinspireerd door klassieke en renaissancekunst. Hij werkte ook samen filmregisseurs als Luis Buńuel en Alfred Hitchcock.

Andy Warhol 1928-1987
Andy Warhol was de zoon van Tsjechische emigranten in Amerika. Hij was kunstenaar, filmregisseur, muziekproducent en acteur en was vooral bekend om zijn pop-art. Hij begon zijn carričre in de reclamewereld en ontwierp platenhoezen en kerstkaarten. Hij was de uitvincer van de blotted-line techniek, karakteristiek voor zijn werken. Ook maakte hij zeefdrukken van Campbell’s Soup en de portretten van Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy en Elisabeth Taylor. Warhol wordt beschouwd als de meest toonaangevende kunstenaar van de Amerikaanse pop-art.

Praag_central_gallery_prague_1.jpg

Adres: Central Gallery, Oudestadsplein 15, Stare Mesto, Praag
Open: maandag t/m vrijdag 11.00-19.00 uur, zaterdag en zondag 11.00-20.00 uur.

Lees verder
Mucha Museum Praag: meester van art nouveau-kunst
Moderne en hedendaagse kunst in het Veletrzni Palac, het beurspaleis
DOX centrum voor moderne kunst  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.