praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Antonin Dvorak Museum: Villa Amerika

Het Antonin Dvorak Museum in Praag. Tentoongesteld staat natuurlijk zijn piano, want wat doet een componist en muziekpedagoog zonder dit instrument? Ook zijn er heel persoonlijke aandenkens zoals zijn hoed, manchetknopen en een medicijnkastje. Het museum is gevestigd in Villa Amerika, het zomerverblijf van een rijke Boheemse familie, vernoemd naar een herberg in de buurt. Er is geen betere locatie denkbaar voor een Dvorak museum: Amerika past perfect bij de door hem gecomponeerde symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'.

Praag_dvorak_museum_praag_ingang.jpg

Antonin Dvorak Museum: wat te zien
De tentoonstelling 'The Journeys of Antonín Dvořák' vertelt het verhaal van de componist en zijn beroemdste werken zoals symfonie nr 9, beter bekend als 'Uit de nieuwe wereld', en de opera's Rusalka, Kate en de Duivel en Armida. De naam van de tentoonstelling verwijst naar de vele reizen die hij maakte in Europa en Amerika. Hierdoor verwierf Dvořák wereldwijde bekendheid. Zijn werken staan elk jaar weer op het repertoire van de Nationale Opera en de Rudolfinum concertzaal.

Tentoongesteld zijn manuscripten van de componist, correspondentie, muziekopnames, foto's en andere persoonlijke voorwerpen. Ook zijn er meubels uit Dvoraks werkkamer, Ook zijn tentoongesteld zijn altviool en piano. Op zijn bureau liggen zijn pen en bril en erboven hangt een portret van Ludwig van Beethoven. Op de eerste verdieping van het museum is een multimediamuur met veel composities van Dvorak in verschillende arrangementen.

Villa Amerika en concerten
Het museum is gehuisvest in Villa Amerika, een barokke villa gebouwd in het begin van de achttiende eeuw. Rondom de villa is een prachtig onderhouden tuin met barokke beelden van de Tsjechische beeldhouwer Matthias Bernhard Braun (1684-1738). Het plafond op de eerste verdieping is beschilderd met fresco's waarvan het thema klassieke mythologie is.

Van mei tot oktober worden klassieke concerten gegeven in de muzieksalon. De uitvoeringen zijn een historische reconstructie van een muzieksoiree in de tijd van de maestro.

Praag_dvorak_museum_praag_piano.jpg

Antonin Dvorak: componist, dirigent en muziekpedagoog
Dvořák (1841-1904) werd geboren in Nelahozeves vlakbij Praag. dat in die tijd deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Samen met met Bedřich Smetana en Leoš Janáček wordt hij gerekend tot de grootste componisten van Bohemen.

Dvorak componeerde romantische muziek, zijn inspiratie putte uit melodieën van Moravische en Boheemse volksliederen. Tot zijn werk behoren de New World Symphony, de Slavonic Dances, het American String Quartet en het Celloconcert in B minor. Hij schreef ook opera's, waarvan Rusalka de bekendste is. 

Hoewel Dvořák het grootste deel van zijn leven in of nabij Praag doorbracht, werkte hij ook in het buitenland. Hij bracht drie jaar in Amerika door als directeur van het National Conservatory of Music, hij bezocht Engeland negen keer, waarbij hij vaak zijn eigen werken dirigeerde; en beinvloed door Tsjaikovski dirigeerde hij orkesten in Moskou en St. Petersburg.

Locatie en adres
Het Antonin Dvorak is onderdeel van het Muziekmuseum en open van dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, maandag gesloten.

Adres: Villa Amerika - Dvorak Museum. Ke Karlovu 20, Vinohrady, Praag
Openbaar vervoer: Metro lijn C, I.P. Pavlova-station, trams 4 ,6 ,10, 16, 22 halte I.P. Pavlova

Lees verder:
Operavoorstellingen in Praag
Muziekmuseum met een giraffe-piano

Volgend artikel: Alchymista Koffiemuseum

Praag_dvorak_museum_praag_tuin.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.